"Ди Велт": София е чудесна алтернатива на Лондон и Париж

Модернизира се, но туристът постоянно се натъква и на старомодни съоръжения
2 сеп 2024 21:30, Елка Василева
143
"Ди Велт": София е чудесна алтернатива на Лондон и Париж
Снимка: архив, БГНЕС

София не е сред най-посещаваните европейски столици. А има какво да предложи – градът е модерен, запазвайки чара на миналото. Българската столица е добра алтернатива на Париж и Лондон, пише "Ди Велт", цитиран от Дойче веле.

Служителите на софийското летище са любезни, макар много от тях все още да носят типичните за източния блок униформи - така започва репортаж на германското издание "Ди Велт" от София, предназначен да разкрие на читателите си подценяваната привлекателност на българската столица.

Градът от една страна се модернизира, пише авторът Щефан Зура, от друга туристът постоянно се натъква на старомодни съоръжения, като например автоматите за продажба на билети за градския транспорт, които изглеждат така, като че ли са от 1960-те години. Ако специално се попита на гише в метрото, може да се установи, че е възможно и безконтактно плащане с кредитна карта - точно както в Лондон или в Стокхолм. Според "Ди Велт" разликата между възможностите за плащане в метрото не би могла да бъде по-голяма - тя е символична за случващата се промяна тези дни в българската столица.

Подчертава се, че от края на март 2024 България е част от шенгенското пространство, респективно пътуванията по въздуха са по-лесни от всякога. И са много препоръчителни, тъй като София е истинска алтернатива на водещите европейски туристически дестинации като Лондон, Париж или Рим, пише германското издание.

Носталгични трамваи и много книжарници

Според "Ди Велт" това, че София постепенно се ориентира към Запада, се забелязва най-вече по нейните жители, които често говорят добър английски и охотно оказват помощ на туристите.

Само на няколко крачки от центъра е големият пазар: със сергиите за плодове и зеленчуци, с магазинчетата за ядки и, разбира се, солени слънчогледови семки, с пълните с различни видове бира павилиони. Авторът на репортажа разказва и за международните вериги магазини, които са се настанили и в София, но и за малките кафенета и магазинчена из крайните улички, за почти античните филиали на "Български пощи", на които се е натъкнал, за продаваните пощенски картички със симпатични кученца, юбилейни старинни монети и марки.

Но най-хубавата носталгия, според "Ди Велт", струи от трамваите, някои от които са още от 1960-те и 1980-те години - западногерманско и чехословашко производство.

Германското издание разказва подробно за историята на София - от римско време през следите от османските владетели до епохата на комунизма. Според автора модерното лице на българската столица може да се открие около университета - при това не толкова в архитектурен, колкото в атмосферен план. Младите хора в този район са още по-модерни, всичко е зелено и е пълно с кулинарни изкушения. Пълно е и с много книжарници, което винаги е добър знак за жизнеността на един град.

Промяна от любопитство

Репортажът на "Ди Велт" описва подробно и забележителностите на София - като например храм-паметника "Александър Невски" или пък Орлов мост. Според автора орлите гледат любопитно в различни посоки, очевидно в очакване какво ще се случи - и това също е символично за целия град.

Щефан Зура развежда своите читатели из Градската градина, "показва" им сградата на Националния театър "Иван Вазов", за която пише, че е може би най-хубавата постройка в цяла София. Читателите на "Ди Велт" научават също така, че правостоящ билет за мач на ЦСКА струва по-малко от четири евро, а любимото занимание на запалянковците по трибуните е да ядат слънчогледови семки, чиито обелки се трупат навсякъде като планини.

Германското издание отбелязва и това, че на стадиона е изписан цитатът на Фридрих Шилер "Човекът е напълно човек само там, където играе". И споделя предположението, че игривостта, съчетана със страст, би могла да се превърне в кредо на променящата се българска столица. София може и да се развива по-мудно в градоустройствено отношение, но характеристично се променя бързо - става все по-млада, по-колоритна и по-разнообразна. Навсякъде се усещат опити за въвеждането на модерност, но не по изкуствен или комерсиален начин, а от любов към експериментите и любопитство към света, завършва репортажът в "Ди Велт".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от Ваканция
Туристите вече се насочват към непознати дестинации
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
2
 
! Отговори
от германия преди 1 седмица
тука градовете имаш чувството че си някъде в близкия изток,бради и фереджета ,ако искаш да видиш жагатайци много и накуп заповядайте в западна европа
124
1
 
3
 
! Отговори
Миряна преди 1 седмица
Статията е хубава хвали столицата ни ,но има още много да се прави .Голяма мръсотия е в подлеза на Универсистета ,когато се изкачваш към Народното събрание,не ми е удобно да на пиша на какво мирише и какво има по земята. Там спят клошари и сещайте се на какво мирише-тоалетна.Кмета да иде там да се поразходи и да види ***. Но все пак аз съм родена тук ,моята дъщеря ,внучка, зет ми,съпругът ми .Обичам София и България.Но и хората не пазят чистота .Виждам хубаво облечени хора ,но хвърлят по зе
123
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Там където има кметове на ГЕРБ- градовете и селата се развиват много добре- какво наблюдавахме масово в моя град- дойде кмет на ПП и градът потъна в мръсотия и отпадъци, ремонтите спряха- щото нямали пари- кварталът ни е чист защото се управлява от кмет на ГЕРБ- пак ще го изберем!
122
4
 
2
 
! Отговори
хаха преди 1 седмица
*** болници и мрляви тротоари. Такава е София на немските пудели - мтрагените от ГЕРБ
121
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво им е на униформите на стюардесите .
120
2
 
4
 
! Отговори
Западните столици преди 1 седмица
Са кл, о а, ка, там не можеш да ходиш без да си отваряш очите на четири и да следиш дали от някъде няма да те нападне групичка мигранти и да те обере или да изкачи някой джихадист да не намушка. В Бирмингам на някаква сграда в центъра написали "Без повече бели" и полицията не смее да го изтрие да не ги изколат. Замазали криво ляво една буква като се озъртали като зайци. Това са тия за които ако кажеш нещо си ксенофоб. Нека им е на западняците скоро там ще има шериат и халифат.
119
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вярно е единствено по отношение на това, че в София не е толкова бъкано от емигранти и няма цели райони подвластни на закона на шериата...все още!
118
1
 
17
 
! Отговори
София е бяла преди 1 седмица
Лондон и Париж приличат на Маракеш, Кабул или Киншаса. Един бял няма ,престъпност , мръсотия. И българина е мърляв ама не чак толкова. За да не се съсипе България трябват бригади които да спукват от бой мигрантите докато се разкарат от тук.
117
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво им е на униформите на стюардесите .
116
3
 
8
 
! Отговори
ПазетеСеОтСДСчумата преди 1 седмица
Вярно е.Не само София, а из цяла България плъзна и се напълни с всякаква евро-гейо- атлантическа смрад: гейове, лесбийки, много полови ***, педофили, садисти, некрофили, геронтофили, содомити, извратеняци вссякакви,наркомани, алкохолици и проче.Най-много са ингилизи и франсета.Хем им е евтино, хем има благоприятна почва.Нали за това работиха усърдни 35г. - да ни съсипят богатата и просперираща държава ,и да я превърнат вдобре преджобена и оакана своя англо-краварска ***, пардон -колония
115
0
 
11
 
! Отговори
Варна преди 1 седмица
В Триест Италия има повече красиви сгради от Белград , но масовия турист иска столици във колекцията /Фейсбука/ си,това е .
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хахахаха дори и минус не заслужаваш , камили моята реплика.
113
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Центъра на Скопие е измислен и дори щели да го събрат по препоръка на ЕС. Единствената европейска столица на Балканите е Букурещ. Нито дори и Атина не ми харесва нито турския мегаполис.
112
5
 
3
 
! Отговори
Хахахахха преди 1 седмица
,Кое е пък му е по-хубавото на Плофдяф? Един амфитиатър ли?
111
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сравнението със Скопие не е редно понеже то е малък град някъде колкото Пловдив а Пловдив е къде къде по хубав и от Тирана и от Скопие и дори от София. Мене ме дразнят хората много са пррости. Ето например тия шuбaнu звездички тука.
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има роми и мигранти има няколко ***.места по Мария Луиза и по цар Борис трети също джамията ме дразни и организацията в градския транспорт е под всяка критика както и общината но пък Витоша ми харесва и руската църква.
109
12
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
София,най скапаната столица в Европа,след Тирана! Дори центъра на Скопие е по шик,а за чистота да не говорим! София пълна с отре пките на цяла България,ци ганизирана,*** с огромна престъпност,управлявана неграмотно от бивши комунделу или техните отрочета,ОТВРАТ!!;!
108
6
 
7
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 1 седмица
А какво хубаво има в София, не разбрах. Нито архитектурата архитектура, нито улиците улици, нито хората българи. Кое и е хубавото н ща София? А да, сещам се. В Париж и Лондон половината черрно, в София също, половината още хранят кон с каруца :)
107
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
О, Боже, не! Дано да нямат в предвид мигрантите.
106
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На София и липсва история. Историята бише променена и упищожена от окупацията и комунистическия режим, а после същите през прехода съсипаха всичко за да заличат диктатурата и престъпленията си. Ей това е София днес. Едно голямо нищо, разнебитено и мръсно нищо.