Тазгодишният 22 юли подобри рекорда за най-горещ ден

Статистиката е за цялата история на измервания от 1940 г.
24 юли 2024 18:47, Елка Василева
6
Тазгодишният 22 юли подобри рекорда за най-горещ ден
Снимка: архив, БГНЕС

Понеделник, 22 юли, е бил най-горещият ден в историята на измерванията, изпреварвайки 21 юли, който преди това бе обявен за рекордьор, сочат предварителни данни на агенцията за наблюдение на климатичните промени на Европейския съюз, цитирани от Ройтерс.

Още по темата
Средната глобална температура на въздуха достигна 17,15 градуса по Целзий. Това е с 0,06 повече от отчетените стойности на 21 юли, съобщава Службата за климатични промени на Европейския съюз „Коперник“. Статистиката, на чиято база стъпват специалистите, датира от 1940 г. насам.

За последно рекордът е поставен в четири поредни дни, от 3 до 6 юли, миналата година. Преди това най-горещият ден е бил през август 2016 г.

„Изминалият понеделник може да постави нов световен рекорд за най-топла абсолютна средна глобална температура в историята“, каза Карстен Хайстайн от Лайпцигския университет в Германия.

През последните дни в градове в Япония, Индонезия и Китай бяха регистрирани рекордни горещини. Страните от Персийския залив също отчетоха стойности, надхвърлящи 60 градуса по Целзий. В същото време температурите в някои части на Европа превишиха 45 градуса по Целзий.

Според учените зад този рекорд стоят климатичните промени, предизвикани от изгарянето на изкопаеми горива.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как не ви е срам да тиражиране тази ЛЪЖА! Вие и всичките продажниТВ! Всички помним колко градуса беше на 22.07 и на 8.07 например!
3
2
 
7
 
! Отговори
Сега преди 1 месец
Ще излязат климатичните съсели и ще разправят как трябва да спрем колите с двг. Ква жега има , лето е ближи сладолед и къркай студена биричка
2
0
 
9
 
! Отговори
" бил най-горещ преди 1 месец
Е нищо, де! За в бъдеще ще остане като най-студения такъв!
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, време е да изгорим и последната останала кpaва, която си позволява да замърсява с метан. Имаме си веган месо, имаме си и брашно от скакалци.Естествено, вече ваксината за хората е комбинирана срещу грип и Ковид. Електрокарчетата бавно, но сигурно заместват колите с ДВГ (останалите с ДВГ ще си плащат много, после ще ги спрат, и после - искаш, не искаш, преминаваш на електрокарче с месечен абонамент). Всичко върви по план,