Евродепутати искат Унгария аут от Шенген, сред тях и наш

Мярката е срещу облекчения визов режим на Будапеща за Русия
5 авг 2024 14:09, Петър Бойчев
162
Евродепутати искат Унгария аут от Шенген, сред тях и наш
Андрей Ковачев Снимка БГНЕС

67 евродепутати поискаха председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен да изключи Унгария от системата за свободно пътуване през вътрешните граници в ЕС. Сред подписалите е и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Инициативата им е предизвикана от решението на Будапеща да облекчи визовите ограничения за руснаци и беларуси, съобщава в. "Сега". След като комисарката по вътрешните работи Илва Йохансон предупреди, че ЕС ще предприеме действия, ако визовата схема бъде призната за риск, група от 67 депутати в Европейския парламент настояват изпълнителната власт на ЕС да предприеме мерки срещу Будапеща, включително евентуално да отстрани Унгария от Шенгенската зона за свободно пътуване.

„Призоваваме Европейската комисия да предприеме спешни мерки за разследване на решението на Унгария, тъй като то може да представлява вратичка и потенциално да застраши цялостното функциониране на Шенгенското пространство и ролята му на сигурна зона за гражданите”, пише в писмото, инициирано от чешката евродепутатка Дануш Нерудова и литовския ѝ колега Петрас Аустревичус.

„Ако унгарското правителство откаже да промени политиката си, Еврокомисията и всички представители на ЕС трябва да поставят под въпрос унгарското присъствие в Шенгенското пространство, като въведат нови мерки за защита на европейските граждани, включително нов контрол по унгарските граници, ако е необходимо”, се казва още в позицията. В нея се разглежда и възможността други държави от ЕС да не признават унгарските визи и да въведат контрол по границите на страната.

Унгария разшири в края на миналия месец списъка на държавите, откъдето гастарбайтерите ще имат облекчен достъп през нейните граници, а по този начин и през границите на другите държави в Шенгенското пространство. В категорията за облекчени процедури тя включи Босна и Херцеговина, Сърбия, Украйна, Северна Македония, Черна гора, Молдова, Русия и Беларус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
13
 
! Отговори
Ван преди 1 месец
Браво на унгарците
143
3
 
28
 
! Отговори
Стенли преди 1 месец
Ами то от герберараст какво друго може да очакваш освен простотии сега заслужаваме и Унгария да ни удари едно вето за Шенген
142
2
 
23
 
! Отговори
Георгиева преди 1 месец
Няма такива *** и *** ...абе *** ,сега по 3 дни видят за Румъния камионите ,и още 5 дни на Унгария ли искате ...самозабравихте се вече ,от нямане какво да правите ,все безумия ви раждат кратуните
141
6
 
44
 
! Отговори
Тон преди 1 месец
Аз пък искам нас изобщо да ни няма в тозиWC наречен съюз
140
5
 
48
 
! Отговори
Справедливата преди 1 месец
Орбан мисли с главата си а не със задните части. Браво на Орбан браво на Унгария.
139
48
 
11
 
! Отговори
Коки преди 1 месец
Чета писанията на няколко червени муфлона които се представят за мнозинство и си цъкат плюсове и минуси на поразил.Всичко това с визите е заради руския разбойник който се представя за жертва и всички го виждат.Та това нападение над Украйна е пето по ред от както цар путин седна на престола.И добре е да влезете в ютуб и да видите какъв анти русофил и антикомунист е бил.Можем ли да се сетим защо рязко обърна палачинката.И тая слободия трябва да спре в европа.Всеки който разнася агресивна идеология
138
4
 
45
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
миналата седмица бях в Будапеща. Сега съм си в София. Има разлика. Пък вие си пишете.
137
34
 
8
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 1 месец
...и в БРИКС щяло да се наложи рублата като основна валута ??? А дано, ама надали! До и юаните, Китай не си ги иска от Русия!
136
9
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще и го накривите, сле д нея и други ще си тръгнат ще останат *** като нас. Те имат къде да отидат, БРИКС е отворен и ще са много по добре от джендър Европата и мазните кравари
135
57
 
13
 
! Отговори
Брей, преди 1 месец
Копейките били загрижени за Шенгенското пространство ?Направо са трогателни! През Ковид-кризата бяха затворени границите... Същото ще стане и сега! Привържениците на Антихриста от Кремъл, ще бъдат изолирани и границите на Унгария ще бъдат затворени и за нормалните унгарци! Нека се събудят! Путлеризмът е психично отклонение и е заразно, и трябва да бъде наложена пандемия!
134
20
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Велик Орбан, да е жив и здрав
133
12
 
54
 
! Отговори
@134 Крачохой преди 1 месец
Орбан го е грижа за 2,5 те милиона унгарци дето живеят в Украйна! Не е слагал, като тукашните!
132
18
 
71
 
! Отговори
Колю преди 1 месец
Браво на Унгария
131
11
 
37
 
! Отговори
Мисля преди 1 месец
Че това решение освен за руските руснаци със същата сила трябва да важи и за Украинските руснаци. Те не са по-малка заплаха ЗА гражданите на ЕС.
130
16
 
76
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Срамно е че ти като Евро депутат представляваш България,взимайте пример от Унгария и ОРБАН с главни букви а не да сте най големите послушник,срам ни е от Вас
129
51
 
17
 
! Отговори
Дучеф преди 1 месец
Само газ за последният диктатор, следващият ход спиране на евро грантовете, след това пълна политическа изолация, който не целува ръка на време целува .l. на колене
128
15
 
73
 
! Отговори
Страшният съд преди 1 месец
Български продажници! Целувайте американските ***, и най-вече на оная долна *** Урсула! Дано се задавите!
127
9
 
65
 
! Отговори
@@@@@@@@@@ преди 1 месец
Андрейчо, сине майчин, айде застъпи се първо родината ти да стане пълноправен член на Шенгена бленуван, пък тогава мисли и участвай в други подобни инициативи...Сиреч, като дойдат да те карат да се подписваш, ги помоли да върнат жеста със същия плам и енергичност за България! Ние сме велик народ и заслужаваме подобаващо отношение!
126
11
 
54
 
! Отговори
Мак лайн преди 1 месец
Андрейчо, Андрейчо, да ти ....... .
125
12
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Та къде отиде принципът за свободно движение на хора и капитали???😅