Румен Гайтански-Вълка и Стоян Мавродиев са напуснали страната?

В момента текат обиски в имоти на двамата
Обновена: 14 авг 2024 10:49 | 14 авг 2024 10:45, Александър Попов
202

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Прокуратура, антикорупционна комисия и полиция извършват обиски в имоти на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка в София. В Кърджали се провежда акция в офиси на фирми, близки до дългогодишния бивш кмет Хасан Азис, проверяващи са влезли и при бившия директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.

Според общественото радио акцията е във връзка с разследването на кредит от близо 150 милиона лева, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие, за което съобщиха от Антикорупционната комисия в петък.

На улица "Обобрище" в столицата камион на жандармерията е паркиран пред имота на Гайтански. БНТ пък добавя, че преди дни Вълка и Стоян Мавродиев са напуснали страната.

24rodopi пък информира за влизането на антимафиоти във фирми и обекти от кръга на бившия кмет на Кърджали Хасан Азис. Проверка се извършва в сграда на улица „Булаир“ в центъра на Кърджали, в която е офисът на Ахмед Моллахасан, сочен за „дясна ръка“ на Хасан Азис по отношение на бизнес инициативите на бившия кмет на общината. Моллахасан ръководи бетонов център, в който по документи фигурира и братът на Хасан Азис. Проверява се и фирма "Кристална вода" на Румен Гайтански - Вълка, която усвоявала в последните години огромни средства в участието си в изпълнението на "Водния цикъл" и реализацията на други големи строителни проекти.

На 11 юли Хасан Азис заяви, че ДПС "се намира в преломен момент“ след призива на почетния председател на ДПС Ахмед Доган Делян Пеевски и още петима ключови лица от движението да подадат оставка.

Още по темата
„Когато председатели на партията започнат да си говорят с писма, това е знак, че има проблем. Когато има разминаване в позициите на председателите, е знак, че има проблем“, каза още той.

БГНЕС припомня още, че на 9 август Комисията за противодействие на корупцията оповести подробности за проверка на предоставен от Българската банка за развитие (ББР) през 2019 г. на „Роудуей кънстракшън“ АД кредит в размер на 148.5 млн. лева.

Обект на разследване са данни за допуснати от длъжностни лица от ББР безстопанственост и присвоявания във връзка с договор, сключен на 17.06.2019 г., с който от банката на „Роудуей кънстракшън“ е предоставен кредит в размер на 148.5 млн. лв., за чието обезпечение е представен сключен договор за доставка на инертни материали от „Пътстройинженеринг“ АД. Основен акционер в последното дружество е „Биомайнинг“ АД. В хода на разследването са установени данни, че и трите търговски дружества в действителност се управляват от българския гражданин Р.Г.

Установено е, че договорът, послужил за обезпечение на предоставения от ББР на „Роудуей кънстракшън“ кредит, е прекратен седмица след подписването му през 2018 г.

В хода на разследването Комисията за противодействие на корупцията е анализирала множество договори между посочените дружества, за да установи разходването на получения от ББР кредит. Налице са данни, че „Кристална вода“ АД получава със заем от „Био майнинг“ АД значителни финансови средства. Установени са данни, че българският гражданин Р.Г. е свързан и с управлението на „Кристална вода“ АД.

От анализа на събраната документация се установява, че „Кристална вода“ АД се явява обезпечител по договор за кредит между „Търговска банка Д“ и ТЕЦ „Варна“ АД от 2019 г., съобщава БГНЕС.

Установено е, че „Кристална вода“ АД погасява задълженията на ТЕЦ „Варна“ АД към „Търговска банка Д“. Налице са данни, че времевият период, в който това е направено, съвпада с предоставянето на заем в размер на 30 млн. лв. от дружеството „Био майнинг“ АД на „Кристална вода“ АД.

Обект на разследване от КПК е и осъществената през м. юли 2024 г. продажба на свързаната с Р.Г. „Пътстройинженеринг“ АД на регистрирано в Кърджали търговско дружество.

От събраните към момента документи и тяхното задълбочено изследване, налице е обосновано предположение за това, че се касае за извършени закононарушения, които са довели до значително ощетяване на ББР, съответно финансовия интерес на държавата.

Действията по разследването на КПК имат за цел да установи цялостния процес от отпускането от ББР на кредита до неговото усвояване от съответните крайни бенефициенти, с оглед на наличието на данни за представена пред банката фиктивна обезпеченост на отпуснатия заем. Проверяват се и неправомерни действия на длъжностни лица - служители на ББР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от Русия
Августовското проклятие: 24 г. след потъването на "Курск" нова криза пред Путин
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Къде е ДАНС? Зад всички големи измами в България стои ДАНС.
182
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 седмици
Сигурно са отишли при братя Галеви,с бездейното съдействие на родната полиция.
181
0
 
2
 
! Отговори
Шиши преди 3 седмици
Шиши се размърда, прокуратурата погна Доган през Гайтански, Хасан Азис ...следващия е почетния председател! Прасенцето си търси ножа!
180
0
 
1
 
! Отговори
. преди 3 седмици
Сашко, въпросителният знак в края на заглавието е излишен. Изречението е съобщително, не е въпрос.
179
0
 
3
 
! Отговори
невероятно преди 3 седмици
Прокуратурата наистина действа поръчково! Очевидно сега Пеевски я е задействал! А от същата банка ББР Пеевски също има стотици милиони необезпечение кредити с 20 годишен гратисен период! Нещо, което стана известно по времето на ковида, когато се правеше на щедър и раздаваше апаратури за болници! С чужда пита помен правеше! Да разследват и него, като са започнали!
178
0
 
1
 
! Отговори
Вълка е в Дубай преди 3 седмици
Вълка е в Дубай и е минал през Гърция. Мавродият си е в Гърция и се тресе - не е натрупал толкова крадени пари ,че да успее да се подсигури в Дубай. По два пъти на ден звъни на Боко и Боко се опитва да покрие Мавродият в Турция. Даже е натиснал мис Бикини да търси квартира на Мавродият в Турция.
177
0
 
1
 
! Отговори
аман преди 3 седмици
До Анонимен 177, Верно че го уволнява, ама си е ГЕРБав кадър. Като всички дето гърбят държавата. Ако баце се уволни(нали е вече пенционер) да му се радваш, ама гьон-сурат не се маха сам. Да ходи в банкаянските кръчи и да се хваля къф е голем и да плаща на пиещия там негов електорат.
176
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И те ще са като черепа.
175
0
 
5
 
! Отговори
един преди 3 седмици
За тези китайско правосъдие. Един в тилът.
174
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
2019г Борисов уволнява Мавродиев от ББР след като разбира, че той е отпуснал заеми без достъчно обезпечение- тогава Мавродиев е получавал месечна заплата от 36 000лв.
173
0
 
7
 
! Отговори
Mopcku_ преди 3 седмици
тия всичките описани неща единствено показват и доказват, че тези институции са инструменти в ръцете на власт имащите и са управлявани както намерят за добре. Под власт имащи имам предвид кръга на Буда- Боко-слънцето от Банкя, както и Дебелеевски, който започва да разчиства хората около Доган, с които е крал до вчера буквално. Факта, че са избягали е още едно доказателство до колко са се срастнали с държавата тези тумори-Буда и Дебелеевския
172
0
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
Вълкът хванал в чуждата гора.
171
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как всички бандити напускат безпрепятствано, за какво хрантутим 300000 милиционери, прокурори съдии,чиновници и държавно- платена мафия?!?!?!
170
0
 
25
 
! Отговори
Симеон Велики преди 3 седмици
Какъв парадокс - боклукчия, *** селянин (но хитър) , военен политкомисар, мутра, борец, - все посредственици - те са вече милиардерите на България !!!!! Какво стана с обикновения човек ? Даааа, обикновения човек е голямата нула в България ! Дори две нули е !
169
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пълна подкрепа за бат Румен и бат Стоян! Долу лапите от честните и почтени хора, фундамента на обществото ни! Те са нашата пътеводна светлина и българският народ твърдо ги подкрепя!
168
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Евалааа на двамата само така.....*** остават в тая боклукчива пародия на държава...всичко е мафия народе ***..
167
0
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 3 седмици
е брат на Лърч от семейство Адамс, и на визия и на поведение го докарва
166
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 3 седмици
Абе вие сигурни ли сте, че Доган е жив. Цялата работа от Росенец намирисва на "Уикенда на Бърни".
165
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Румен Гайтански-Вълка и Стоян Мавродиев са напуснали страната?"...... Хей сега Баце ще каже, че не ги познава и никога не ги е виждал.
164
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И кой ги пусНА?Ще стане ,... ала Черепа !После всичко му се връща , има пре-достатъчно КОПУМПИРАНИ В ДЪРЖАВНИТЕ СТРУКТОРИ ..