Белият дом даде на Конгреса секретен доклад за Украйна

Това стана със закъснение с месеци
10 сеп 2024 17:30, Нели Христова
32
Белият дом даде на Конгреса секретен доклад за Украйна
Снимка: БГНЕС

Администрацията на американския президент Джо Байдън изпрати на Конгреса таен доклад за военната си стратегия в Украйна. Това идва месеци след като законът за помощта от 61 милиарда долара, приет през април, постави краен срок през юни, съобщава Reuters.

Помощник от Конгреса разкри, че докладът е достигнал до законодателите на 9 септември и те все още не са имали възможност да го прегледат. Други два анонимни източника потвърдиха, че сигналът е бил доставен.

За две години и половина след пълномащабното нахлуване на Русия Конгресът одобри почти 175 милиарда долара помощ и военна помощ за Украйна и съюзническите страни.

След месеци на забавяне Камарата на представителите, ръководена от републиканците, прие законопроект за допълнителни разходи от 95 милиарда долара през април, който включваше 61 милиарда долара финансиране за Украйна, както и милиарди долари за Израел, цивилни в конфликтни зони по света и за "противодействие комунистически Китай" в Индо-Тихоокеанския регион.

Като част от законодателството Конгресът нареди на администрацията на Байдън да представи подробна стратегия спрямо Украйна до началото на юни.

Помощта на Байдън за Украйна се подкрепя от демократите и много републиканци в Конгреса. Но някои републиканци критикуваха администрацията му за ограничаване на използването на американско оборудване от Украйна, като например отказа да достави оръжия, които могат да поразят цели дълбоко в Русия.

Вашингтон ограничи използването му поради ограничени доставки на ракети, липса на оправдание за използването му, като се има предвид, че повечето руски самолети са извън обсега и се опасява, че това ще ескалира конфликта.

Седмици след изтичането на крайния срок без докладът да бъде представен, някои членове на Конгреса заявиха, че са разочаровани и ще обмислят блокиране на по-нататъшно финансиране.

В изявление, изпратено до Reuters в края на август относно доклада, сенатор Джим Риш, най-високопоставеният републиканец в комисията по външни отношения на Сената, заяви, че подкрепя помощта за Украйна, но не го прави сляпо.

"От най-ранните дни на войната на Путин с Украйна, ние поискахме от администрацията на Байдън-Харис да разработи стратегия за това как Съединените щати и нашите съюзници могат да помогнат на Украйна да спечели войната. Когато те не отговориха на нашите искания, ние зайибидателно предписахме стратегията да бъде изпратена до Конгреса, но крайният срок изтече и няма отговор. Президентът Байдън и вицепрезидентът Харис трябва да предоставят стратегия не само на нас, но и на американския народ, и неуспехът да го направят предполага, че те или нямат такава, или се страхуват да я споделят“, заяви тогава Риш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от САЩ
Предизборно в САЩ: Мигранти избивали патици и котки, за да ги ядат
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Защо украйна извършва агресия на територията на Русия. Не на фронтовата линия а на съвсем нова територия. Защо тормози там цивилно руско население. Защото САЩ и Запада подкрепят нацисти.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Европа да се стегне и да се оправя сама, стига е лизала подметките на американците.
28
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 дни
И в ЕС горивата паднаха с два процента за две седмици... Също както и поръчките за промишлено производство.
27
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 дни
До 21 "... защото батьото от Китай я закърши в икономиката и не му трябват горива" -мухаха... про'с'такът не гледа кафявото на гaщите си и рецесията в която ЕС е затънал, тръгнал да коментира икономика номер 1, че и се забавил растежът. Ц. МВФ го ревизира нагоре, про'с'така неграмотен!
26
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 дни
И защо да е секретно? Всички знаят, че Киев плати милиони на шефовете на партиите да гласуват милиардите "за Украйна".
25
1
 
1
 
! Отговори
Хи хи до 21 преди 6 дни
Аааа, той петрола най много и все се срива. Имаше един, дето пишеше че петрола ще стане 3 долара за барел. Като нищо да стане и минус цена, т.е за да вземеш петрол ще ти дават и долари. :)
24
1
 
4
 
! Отговори
Хи хи преди 6 дни
А защо секретен, нали демокрация е власт на народа, от гръцки. Защо е засекретен от народа, щом народа управлява ??
23
2
 
0
 
! Отговори
ВВ Путин : преди 6 дни
Друзя , преустановяваме финансирането на Тихият фронт до второ нареждане .Ваш Вова.
22
1
 
7
 
! Отговори
9726 преди 6 дни
Ей кравари кво триете коментарите ?!?!Истината си е истина- чудят се какво да напишат, па и секретно, като се разпада влиянието им
21
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Петролът се срина днес с 3 долара. Слезе стабилно под 70 долара за барел. Заплахите на Тръмп че ще свали барела на 40 долара, Байдън ще ги осъществи преди изборите в САЩ. Тайният танкерен флот на Путин разнася нефта вече по 50 долара барела само и само да влезе някое доларче в Русия, защото батьото от Китай я закърши в икономиката и не му трябват горива.
20
3
 
10
 
! Отговори
Кръчматъ преди 6 дни
Абе струвъ ми съ, че Нарко наторения Зеленчук съ вживява в ролята на Фидел Кастро!? -)))
19
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
На 13 септември Украйна ще получи разрешение от САЩ, Германия, Великобритания и Франция да използва дългобойни ракети на руска територия, а това ще е краят на Путин. Войната ще завърши с катастрофална загуба за Русия до изборите в САЩ.
18
5
 
19
 
! Отговори
паф преди 6 дни
да се съдерат през гърба, путин ще си върне украйната област! и извънземните не могат го спрат!
17
1
 
6
 
! Отговори
Неполиткоретно преди 6 дни
Кукунела Снайпера се е добрала тайно до секретния доклад и с вродения си джурнаГлистически талант и с доволна грантова мотивация ни разкрива детайлите на суперсекретния доклад на Бай Дрън,споделен на четири очи със зельоньй др0гар на щипка бЕло за нослето от запасите на синчето ХънтърчУ...Специално за милионите посетители на трансатлантичния жълтокафяв отходен канал донос.бг,Кукунелка разкрива тежката драматична съдба на укро-лирическия герой и вярата му в светлите демократични ценности!
16
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До 15 ,бързат с милиярдите че като дойде Тръмп след три месеца мама да даде и 1 долар и 1 патрон ,но кво то и да подаряват на Зеленски ,той краде милиарди от сащ и ЕС
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Цветните задокеански гейове да не се стискат, а да удвоят сумата за зелето.
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Байдън и конгреса са фашисти като зеленски
13
11
 
1
 
! Отговори
МНОГО СНАЖЕН преди 6 дни
ТАЯ ЗЕЛКА БЕ > НАРАВНО С ПУТИН
12
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Белият дом да се боядиса в кафяво и да стане Кафявият дом.
11
4
 
18
 
! Отговори
да преди 6 дни
тия двамата са голяма наркомафия, и синът на изкукалия също, и сега ще лежи в тюрмата.......путин и тръмп ще ви оправят, още малко!