Зеленски: Трябва баланс между мобилизацията и икономиката

Войната с Русия изтощава украинските трудови ресурси
20 авг 2024 21:53, Александър Попов
33
Зеленски: Трябва баланс между мобилизацията и икономиката
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че е необходим баланс между мобилизацията за армията и поддържането на разрушената от войната икономика, предаде Ройтерс.

В отговор на въпрос на работник по време на посещението си в промишлено предприятие в Кропивницки, Централна Украйна, Зеленски каза, че попълването на работните места е жизненоважно за изплащането на заплатите на войниците и за усилията на Украйна в областта на отбраната.

„Всички са заинтересовани от това фабриките да са напълно осигурени с персонал. Това е важно за нас. Не можем да си позволим да изгубим армията си и нейните резерви, но също така е необходимо да имаме работници за нашите предприятия. Трябва да намерим баланса“, каза той.

Войната с Русия, която продължава вече 30-и месец, изтощава украинските трудови ресурси, като над 70 процента от предприятията заявяват, че недостигът на работна ръка е сред основните им предизвикателства.

След началото на руската инвазия през февруари 2022 г. милиони хора избягаха от бойните действия и се установиха в Европа, докато десетки хиляди украински мъже бяха мобилизирани във въоръжените сили.

Наскоро украинското правителство затегна правилата за мобилизация, тъй като трябва да извършва ротация на уморените и изтощени войници.

Украйна обаче трябва да поддържа икономиката си, за да гарантира, че има достатъчно държавни приходи за финансиране на усилията си в областта на отбраната.

В бюджета на Украйна за 2024 г. е планирано за отбрана да бъдат похарчени близо 40 млрд. долара, което съставлява около половината от общите разходи. Разходите за отбрана се покриват от данъци и други държавни приходи.

Украинското правителството разчита на финансова подкрепа от западните си съюзници за финансиране на социални и хуманитарни разходи, посочва Ройтерс./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от Русия
Украйна може да влезе в НАТО, без да контролира цялата територия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Браво бе, много ги разбираш нещата, туй икономика, военно дело, индустрия, политика ги кльопаш за закуска. Най-добрият икономист и военен стратег сред актьорите и най-добър актьор сред политиците.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
НА ТОЯ РУСИЯ МУ ПРЕЧИ, НАРКОМАНА ДОРИ НЕ ЗАБЕЛЯЗВА ЧЕ ВОЮВА С РУСИЯ
8
0
 
22
 
! Отговори
Зеленски преди 4 седмици
Трябва баланс между "бялото" и реалността.
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Незаконен " президент", на една държава която губи всичко !!-:(
6
3
 
7
 
! Отговори
Поет преди 4 седмици
Аз съм велик поет. Качил съм се на плет. Пиша нов куплет. Пия бира с лед. И яко клeцам синоптички.
5
2
 
15
 
! Отговори
Истината преди 4 седмици
Джуджакът си бил купил дворец в UK по време на войната. Спомосъществователите на Киев няма ли да проверят с какви пари става така?
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ТОЯ НАРКОМАН ДОРИ НЕ Е ЗАБЕЛЯЗАЛ ЧЕ УКРИТЕ ИЗБЯГАХА В ЧУЖБИНА, А ТОИ ЗА ИКОНОМИКА И РАБОТНИЦИ ГОВОРИ
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А каза ли, че на ден му войната струва на Украйна 135 милиона долара? Повтарям на ден СТО ТРИДЕСЕТ И ПЕТ МИЛИОНА ДОЛАРА? Реве за избягалите украинци? Какво да правят хората като са рускоезични? Да бяха останали да ги убият ли? От 2014 г.ги тормозят. Сега вече в ЕС говорят спокойно само на руски език и това го чуваме всеки Божи ден. Зеленски иска да ги депортира ЕС. Защо? За да ги убият ли? Те са бежанци. Имат право да живеят. Зелето да отива да се бие, а да не се крие!
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нема такава държава :)))
1
0
 
25
 
! Отговори
Клоун си беше! преди 4 седмици
И клоун ще си остане!