Аржентина постави под карантина кораб заради предполагаем случай на шарка

Корабът под карантина е бил на път от бразилския град Сантос
Обновена: 21 авг 2024 11:21 | 21 авг 2024 11:12, Гергана Попова
6
Аржентина постави под карантина кораб заради предполагаем случай на шарка
Снимка: БГНЕС/ EPA

Аржентинските власти поставиха под карантина товарен кораб в река Парана, близо до центъра за търговия със зърно в Росарио, поради предполагаем случай на mpox, съобщи здравното министерство, тъй като международните власти остават бдителни за появата на нов щам на вируса mpox. който се разпространява по-бързо.

Корабът под карантина, под либерийски флаг, е бил на път от бразилския град Сантос, също основен търговски център, за да натовари соя, според министерството на здравеопазването и корабната агенция на Аржентина, съобщава Reuters.

Световната здравна организация (СЗО) миналата седмица обяви mpox за глобална извънредна ситуация за общественото здраве за втори път от две години, тъй като нов вариант на вируса се разпространява бързо в Африка. Ден по-късно беше потвърден случай на варианта clade 1b в Швеция, първият знак за разпространението му извън Африка.

Корабът близо до Росарио информира властите, че член на екипажа му, гражданин на Индия, е развил кисти по кожата, главно "на гърдите и лицето", и е поставен в изолация на кораба. Според здравното министерство е бил активиран спешен здравен протокол и корабът, който се е насочил към пристанището Сан Лоренцо, в провинция Санта Фе, е бил принуден да хвърли котва в средата на реката.

Само медицински персонал ще има право да се качва на кораба, докато протоколът остава в сила. Целият екипаж ще бъде под карантина, докато се направят тестовете и излязат резултатите, добавиха от министерството.

Болестта, известна преди като маймунска шарка , обикновено е лека, но може да се окаже фатална, особено за деца, бременни жени и хора с отслабена имунна система, особено тези, които страдат от вируса, причиняващ синдрома на имунната недостатъчност (ХИВ). Най-уязвимите групи са изложени на по-висок риск от усложнения, според специалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от Русия
Украинските войници в Курск: Тук е като на ваканция в сравнение с Донецк
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
вакси,маски, каски преди 3 седмици
Пак ли започват цирковете??
5
1
 
3
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 3 седмици
Потапяйте кораба, не си играйте с опънатите нерви на СЗО и Урсула!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ми, те моряците като пътуват дълго време, само мъжки колектив...Всички знаем чия болест е мамунската шарка
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До като има евреи ще и има пандемия
2
0
 
11
 
! Отговори
бустерясал преди 3 седмици
Къртете пейките! Слагайте КПП на изхода на всеки град! Ваксината ще ви направи свободни!
1
0
 
11
 
! Отговори
Вещ преди 3 седмици
Щом е център за търговия с зърно, ми е да излезе и ковид 27 там. По козичките има чума, по птицефермите - птичи грип, по свинарниците - свински грип и така докато започнеш да купуваш от техните продукти които са без грип. Там всичко е ок! Няма ни грип ни чума.