Летищата в ЕС връщат строгите правила за течности в ръчния багаж

Мерките се въвеждат от 1 септември
22 авг 2024 09:00, Петър Бойчев
13
Летищата в ЕС връщат строгите правила за течности в ръчния багаж
Снимка БГНЕС

От 1 септември на всички летища в страните от Европейския съюз отново се въвежда строго прилагане на правилото, ограничаващо пътниците да носят в ръчния си багаж на борда на самолетите течности в шишета или контейнери с вместимост до 100 мл, предаде ДПА.

Пътниците са длъжни да поставят всички съдове с течности, които внасят в самолета, в една и съща прозрачна чанта. Нейната вместимост не трябва да бъде по-голяма от 1 литър.

Правилото беше въведено през 2006 г. след осуетена терористична атака. Целта на терористите е била да внесат определени течности на борда на самолети, излитащи от Лондон към САЩ. Те планирали да направят от тях самоделни бомби и да ги взривят по време на полет.

Нарушаването на правилата за течностите в ръчния багаж от страна на пътниците е една от най-честите причини за забавяния при преминаване през зоните за сигурност на аерогарите, отбелязват експерти в сектора на авиоиндустрията.

На този фон някои летища в Германия и в други страни облекчиха спазването на тези правила. Те обявиха, че гарантират сигурността на полетите, тъй като багажите на пътниците се проверяват със специални скенери, които показват триизмерни изображения. Тези скенери са подобни на медицинските апарати, с които се извършва образното изследване компютърна томография, посочва ДПА.

Представители на Европейския съюз обаче изразиха съмнения доколко новите скенери гарантират, че на борда на самолетите няма да бъдат вкарани опасни вещества или предмети.

На този фон е прието решение за връщане на по-строгите проверки за сигурност на летищата в ЕС, свързани със спазването на правилата за течностите в ръчния багаж на пътниците, пише Дарик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Водещи мобилна
Пробивът на Китай в хиперзвуковото охлаждане плаши САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На мен пък ми изхвърлиха 100 гр шишенце с течен шоколад, въпреки протестите ми, че първо е в нормата, второ - не е течност. Ама и да се оплакваш най-много да си изпуснеш полета. Аз затова вече не нося никакви течности или меки храни в ръчен багаж.
11
1
 
6
 
! Отговори
Ами факт е преди 3 седмици
Факт е, че на всяко летище тази глупост се изпълнява по различен начин. В Дубайското летище се разрешават неограничено количество парфюми по 100мл Всеки. А в някои дебилни дестинации като Софийското летище е Общо 100мл. Това трябва да се разбира като опит на авиокомпаниите да продават чекиран багаж, защото много хора пътуват само с ръчен багаж. Поредната алчност на лобитата на аеиокомпаниите.
10
1
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 3 седмици
А ако малкото бурканче е пълно с 250 грама HMX оцветен като лютеница?
9
0
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 седмици
А бе на нашата аерогара ми изхвърлиха малко бурканче с лютеница! Казах им, че това не е течност, това е паста, неразпечатан буркан, фабрично затворен! Непрекъснато измислят начини да тормозят хората!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Страх ги е от терористи. Но реално ако някой реши да направи терористичен акт нищо не може да го спре. Дори и при най строгите мерки за сигурност пак има поне 1000 начина да се вкара малка бомба на борда на самолет която е достатъчно силна да го свали.
7
2
 
11
 
! Отговори
Питащ преди 3 седмици
А, кога всъщност го отмениха, защото нямам такъв спомен и опит?
6
5
 
13
 
! Отговори
бл преди 3 седмици
За какъв въздушен Шенген говорим като на летищата си има фашистки "мерки за безопасност". Проверките на документи отнемат най-малко време в сравнение с другите процедури.
5
4
 
18
 
! Отговори
Адвокатче преди 3 седмици
Нека да не дават да се качват течности , но да се полага не всеки пътник безплатно в неограничени количества вода, безалкохолно, чай, кафе и сокове.
4
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Че то и в момента е така, какви глупости пишат. Над 100мл отива в коша.
3
6
 
3
 
! Отговори
100 грама вода преди 3 седмици
то по-добре да пиеш вода преди полета :D
2
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво ще "връщат", като тези изисквания не са отрадали никога.
1
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От ЕС САМО тъпотии, идиотщини! Нищо смислено, полезно за хората не измислиха!!! ЕС е по - зле от СИВ, в пъти!!!