"Хамас" отхвърля новите израелски условия за мир

Спорните точки са свързани с т.нар. Филаделфийски коридор
26 авг 2024 07:52, Александър Попов
12
"Хамас" отхвърля новите израелски условия за мир
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Хамас" заяви вчера, че отхвърля новите израелски условия, поставени в преговорите за прекратяване на огъня в Газа, което хвърли допълнително съмнение върху шансовете за пробив усилията за прекратяване на 10-месечната война, предаде Ройтерс.

Месеци наред преговорите не успяха да доведат до споразумение за прекратяване на опустошителната военна кампания на Израел в Газа или за освобождаване на останалите заложници, заловени от "Хамас" при нападението на въоръжената групировка срещу Израел на 7 октомври 2023 г., което предизвика войната.

Основните спорни точки в текущите преговори, водени с посредничеството на САЩ, Египет и Катар, включват израелското присъствие в т.нар. Филаделфийски коридор - тесен участък с дължина 14,5 км по южната граница на Газа с Египет.

"Хамас" заяви, че Израел е отстъпил от ангажимента си да изтегли войските си от коридора и е поставил други нови условия, включително проверка на разселените палестинци при завръщането им в по-гъсто населената северна част на анклава, когато започне прекратяването на огъня.

"Няма да приемем разговори за отстъпление от договореното на 2 юли или нови условия“, заяви вчера официалният представител на "Хамас" Осама Хамдан в ефира на "Ал-Акса", телевизията на групировката. През юли "Хамас" прие предложението на САЩ за започване на преговори за освобождаване на израелски заложници, включително войници и мъже./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: ХамаспреговориИзраел
Още от Свят
Киев обвини Беларус, че струпва войска по границата им
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
аноним преди 2 седмици
До -Отворкото номер 6.Първо си много ***,бе Саше.И второ -влез в ю-туб,и намери видеото-Саудиец хочет избавится от палестинцев.да се пообразоваш малко!!!!!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това че няма никакви заложници *** да го кажеш на майките и дъщерите на българските моряци, дето другите терористи от Йемен ги отвлякоха като помощ за Хамас. *** и до летище Бургас и обясни, че там никога не е имало атентат и не е умрял и българин. Кажи го и на хилядите жертви в Европа, убити от джихадисти. Аман от вашите джендъризми, плюшени мечета и розови гейски очила, колкото и да си държиш главата в пясъка, това не променя реалността. Тук не идват ядрени инженери и атомни физици, а варвари.
8
1
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 2 седмици
Ти съвсем не си в час, бе. Осама Бин Ладен беше в Афганистан, какъв Ирак те гони? Бъркаш талибани и Саддам? Защо пък им е на израелците да вземат някаква земя, която 40 години беше тяхна и я дадоха на арабите да си правят държава? Газа беше египетска територия от която египтяните вдигнаха ръце и я предадоха на Израел през 1967, а израелците 2005г. след мирния договор я подариха на палестинците за бъдещата им държава. И това в момента е резултата, терор и джихад.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само дето въпросната шайка дрипльовци не носят военни униформи, а са с цивилни дрехи, скрити сред жени и деца, и разбираш кой е терорист едва след като е стрелял по теб, същото става в Европа. Отиват на фестивал облечени като другите и изведнъж почват да колят. Вероятно са можели израелците да се справят с 'шайката', ама в газа има 2.3 милиона араби, с по 12 чаавета са и във всяко семейство има терорист. Не са редовни армии с отличителни знаци, че да знаеш кой воюва с теб.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кой започна войната? Това е петата война на Хамас, без да броим как избиха 20.000 палестинци през 2006г от другата партия Фатах ,които бяха за мир с израелците? Войните в Йордания, Египет, Кувейт, Ливан - все Хамас. Нито една арабска държава не го иска, Египет си запечата границата още през 2007г. като видя какви бесни убийци са тия.
5
3
 
0
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Хубавото е, че Израел е на първа линия и отнема вниманието на Турция върху нас :) Това е единственото положително от цялата работа, че се очертава ДПС да не е на изборите.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не знам защо американците наивно си вярват, че като отидат и кажат на джихадистите: 'спрете', и те ще си сварят кафе и ще посадят рози. Тия съществуват само, за да убиват и взривяват докато унищожат всички други религии, всеки ден някой от тях убива хора в Европа, нахлуват с милиони. Министърът на ОАЕ преди 2 седмици каза: ние си знаем стоката, защо сащ си мислят че тия можеш да ги спреш с речи и защо прилагат западни прийоми срещу ислямисти?
3
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А кой няма интерес от мир? Израел.
2
10
 
1
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Една година ще стане, Израел не може да се справи със шайка дрипльовци. Вие искате Русия да се справи с НАТО за 3 дена. Е няма как да стане, защото тогава НАТО ще стане за смях. То не че сега не са за смях де.
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На зла круша - зъл прът!