Киев обвини Беларус, че струпва войска по границата им

Предупреди да не се предприемат неприятелски действия
26 авг 2024 07:36, Александър Попов
99
Киев обвини Беларус, че струпва войска по границата им
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна обвини съседен Беларус, близък съюзник на Русия, че струпва войски по общата им граница и предупреди Минск да не предприема "неприятелски действия", предаде АФП и БТА.

Украинското Министерство на външните работи съобщи, че струпването на войски се извършва в Гомелска област "под прикритието на маневри".

"Предупреждаваме беларуските власти да не извършат трагична грешка под натиска на Москва, призоваваме въоръжените сили да спрат неприятелските си действия и да се изтеглят от границата на Украйна", се казва в изявлението на министерството.

Киев каза още, че е установил присъствието на бойци на въоръжената групировка "Вагнер", някои от които бяха приютени в Беларус след провала на бунта в Русия на шефа на "Вагнер" миналата година.

Украйна предупреди, че военните учения в граничната зона са заплаха за световната сигурност заради близостта с ядрената централа "Чернобил", място на най-голямата ядрена авария в историята.

"Подчертаваме, че Украйна никога не е предприемала и няма да предприеме никога неприятелски действия срещу беларуския народ", добави министерството.

Това изявление бе направено, след като Украйна извърши на 6 август нападение срещу Курска област в Русия и превзе територия от стотици квадратни километри. В същото време Русия продължава настъплението си в Източна Украйна.

Беларус, политически и икономически зависим от Русия, е управляван от президента Александър Лукашенко от 1994 година. През 2022 г. страната позволи разполагането на руски войски на своя територия, под претекст за участие във военни учения, преди инвазията в Украйна през февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: БеларусУкрайна
Още от Технологии
"Телеграм": Павел Дуров няма какво да крие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Музика за душата ми е безпомощния вой на краварите у форума тази сутрин.
39
1
 
6
 
! Отговори
До Сата Нато преди 3 седмици
Днес,каква дрога си изпросил рано, рано
38
2
 
4
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 3 седмици
Скоро и България ще се включи във вой ата, но не на страната, на която си мислят всички, а на страната на Беларус. Това е сигурно. Първо ще бъдат изметени американските бази.
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лукашенко е по- откачен и от Медведев. Жална му майчица на украинския наркоман.
36
3
 
8
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 3 седмици
Зеленски се изпокара с комшиите си. Сега очаквам да се озъби и на Приднестровието :) Гагаузите тогава ще му го нагагаузят.
35
13
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Беларус колко има да тегли, не е за разправяне. Беларус е една от причинителите на войната, Беларус е съюзник на Путин и от нейна територия се водеха бойни действия. Само една грешна стъпка и ще бъдат сринати със земята. Иначе след разбиването на Просията, ще последва ултиматум към Лукашенко и ще бъде окупирана от съюзни украинско-полски сили. В другия случай, ако Украйна започне да губи войната, Беларус ще бъде своевременно срината с ракетни удари.
34
3
 
1
 
! Отговори
До 32 преди 3 седмици
До Анонимен"Не се ласкай че заслужаваш злоба. Не заслужаваш НИЩО, дори презрение" Хахахаха. Гледай да не експлоадираш като някоя крива руска ракета. Удари едно валерианче или по-добре водка/самогон да се отпуснеш малко.
33
2
 
8
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 3 седмици
Щом Зеленски вече парадира, че е престъпил червените линии, нека и Лукашенко гинпрестъпи, хаха. Да видим тогава Зеля, как ще му се дръпне фашшккията.
32
10
 
3
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 3 седмици
До 31. Ако иска Лукашенко да го измете собствения му народ, нека пробва с метенето. :))))))))))))))
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Наркомяне, свършено е с теб!
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя отдавна мечтае да нападне Беларус и търси повод. Но не точно това ***, а запада. Ще нападнат, стойте и гледайте. Лукашенко бил струпвал войски, а Украйна се защитавала. Тя само се защитава, а всички я нападат. Разни нацисти ще налазят и Беларус. *** украински. Беларус е най-мирната, чиста и прекрасна държава. Махайте калните си нацистки ботуши от нея.
29
2
 
4
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 3 седмици
И какво ще направи Украйна с население вече колкото Беларус и без армия? И Зеленски ои почна да поставя червени линии за ТСВ? Хаха.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да струпва! Час по-скоро тр. се измете източна Украйна включая и Киевска област от укропитеци.... Догодина и останалата част по- на запад )))
27
2
 
2
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 3 седмици
До 27. Абе льо льо, как успяхте да утрепате цялото НАТО, като те още не са се включили? Вероятно за теб НАТО е държава, не алианс от държави...:))))))))
26
2
 
4
 
! Отговори
До 25 преди 3 седмици
До Анонимен"Вица си ти, от тия вицове на които никой не се смее..." Може никой и да не се смее, но копейките се пукат от злоба защото истината боли.
25
4
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 3 седмици
Може ли да му се вярва на Зеленски ?Не+Той е пионка в ръцете на Фашингтон, а както знаем той прави това което му кажат от САЩ
24
8
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 3 седмици
До Анонимен"Укропите НЯмат дори легитимен президент" Защо за укропите това да е проблем, а за руснаците не? Техният е нелегитимен от 2008г когато след два мандата като президент сто пъти промени конституцията да за управлява вечно.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 14 Вица си ти, от тия вицове на които никой не се смее...
22
5
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 3 седмици
До Анонимен"Ами Беларус е суверенна държава" Звучи като виц.
21
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Ада на чебурашките - суверенитет значи да имаш право да взимаш решения самостоятелно. Укропите нямат грам суверенитет, правят каквото им се казва, и това е защото нямат независимост, имат 100% зависимост от ФАЩ и НАТО, за всичко от до... НЯмат дори легитимен президент, укропите имат фашистка военна диктатура с ТВ клоун за фасада.