Макрон защити решението си да даде бързо френско гражданство на Дуров

30 авг 2024 09:48, Петър Бойчев
26
Макрон защити решението си да даде бързо френско гражданство на Дуров
Снимка БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон защити решението си да даде специално ускорено гражданство на главния изпълнителен директор на приложението за съобщения „Телеграм“ Павел Дуров, срещу когото във Франция са повдигнати предварителни обвинения за предполагаема престъпна дейност в неговата популярна платформа, предаде Асошиейтед прес.

Макрон също така заяви, че не е знаел, че Дуров ще пристигне във Франция преди изненадващия му арест през уикенда, и не е планирал да се срещне с него.

Защитници на свободата на словото, крайнодесни фигури и авторитарни правителства от цял свят се изказаха в защита на Дуров и разкритикуваха френските власти във връзка със случая. Дуров беше освободен под гаранция от 5 млн. евро, но му беше забранено да напуска Франция и му беше наредено да се явява в полицейски участък два пъти седмично докато трае разследването.

Френските прокурори обвиняват Дуров в съучастие в разрешаването на трафик на наркотици и споделяне на сексуални изображения на деца в „Телеграм“, както и в отказ да сътрудничи на органите, разследващи незаконна дейност в приложението.
 

Адвокатът на Дуров - Давид-Оливие Камински, заяви пред френски медии, че „е напълно абсурдно да се мисли, че човек, който отговаря за социалната мрежа, може да бъде замесен в престъпни деяния, които не го засягат пряко или косвено“.

Случаят привлече вниманието към предизвикателствата, свързани с контрола на незаконната дейност в интернет, както и към необичайната биография и множеството паспорти на родения в Русия Дуров, отбелязва АП.

В изказване на пресконференция по време на посещението си в Сърбия Макрон заяви снощи, че Франция подкрепя свободата на изразяване и свободата на предприемачите. Той каза, че одобряването на молбата на Дуров за френско гражданство - подобно на спортни звезди, изпълнители и други, които допринасят за богатството на Франция и научават френски език - е „добро за нашата страна“.

Макрон спомена и изпълнителния директор на „Снапчат“ (Snapchat) Евън Шпигел, който също като Дуров е получил френско гражданство не чрез обичайния труден и бюрократичен процес, а чрез специална процедура за „заслужили чужденци“.

Френският сатиричен и разследващ вестник „Льо Канар Еншен“ съобщи, че при ареста си в събота Дуров е казал на полицията, че планира да се срещне с Макрон. Макрон отрича това. „Абсолютно не съм знаел за пристигането на г-н Дуров във Франция“, каза френският президент. „Не е вярно, че съм му предложил каквато и да е покана.

Арестът му е „независим акт на френското правосъдие“, добави президентът, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от Технологии
Бразилия блокира банковите сметки на Мъск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 2 седмици
Решението на Макрон да даде гражданство по бързата процедура все още не е факт , но това говори че Дуров предпочита френския затвор пред новичока .
20
2
 
0
 
! Отговори
всгтждсгдси,гдс преди 2 седмици
А такааа, излиза че Дуров бяга.Какво го е изплашило , знаел е че ще бъде арестуван във Франция ?! Интересното е ,че това става след срещата му с Путин в Азербайджан , и как е протекла срещата и какво са си говорили не е ясно , но резултата е налице !?
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Психарите,които затвориха устата на Марк ЗубърБърка с цел да съкратят населението с лабораторния вирус ковид сега искат да затворят устата на Дурака,за да врътнат ядрена война и така по-бързо да унищожат човечеството.Да не забравяме,че немски учени доказаха лабораторния произход на ковид и доскоро ни пускаха статии как трябвало да се "съкрати" населението заради Глобалното затопляне.Да "съкращават" себе си,а не другите!!!
18
2
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 2 седмици
Дуров ще е *** ако приеме! Гражданство означава пълна отговорност за на предявените обвинения!
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кацането на Дуров с какво променя факта че Рамзан тая вечер ще *** Путин в задното летище
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тъмнолик пасивен си търси надарен активен Ром. За контакти Костадин Костадинов може да ме намерите в Максуда в офисите на *** или при Митрофанова
15
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Странно защо Дуров твърди, че Макрон го е бил поканил на вечеря. Някой явно лъже и съм сигурен, че не е Дуров.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Продавам лада
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само Герб
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Говори че Сърбия купи 12 Рафаела втора ръка за 3 милиарда евро от Франция ..А не за акъл при Джукич
11
1
 
7
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 2 седмици
За да могат да го осъдят съгласно френските закони по съкратената процедура, може би?
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Макрон ходил в Сърбия? Това говори много за дипломацията на сърбите. А българите какво правят по въпроса? Бият се кой да стане министър на не знам си какво си? После да няма пак "Ама защо печелим битките, а губим войните?". В днешно време даже и войните са често студени. С обикновена дипломация едни напредват, а други биват смазани.
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мачкай Бойко червени знамена
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това с какво променя факта че БСП пак ще загуби Изборите от Герб
7
3
 
3
 
! Отговори
666 преди 2 седмици
До Анонимен7/Божеее.... Дуров бил с "малко мозък" -и това от някой ,който не познава правописа и пунктуацията!!!
6
0
 
2
 
! Отговори
богат ли е и у преди 2 седмици
нас ще вземе от днес за утре . имаше златни паспорти . безвизови свободи . а и да си поживее без гражданство кой ще го екстрадира .
5
1
 
1
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
4, така е. Освен това явно Макарон с тая баба е и некроман. Е знам защо не го разследват за либофта му към беззащитните баби.
4
1
 
6
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Мне. Дуров е учил в Италия заедно с брат си. Възпитанието му не е точно руско. Да, той се маха от Русия заради ВК, но навсякъде по света среща същото отношение като в Русия. Единствено ОАЕ му дава свобода. Така, че нека праеим точните изводи.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хм, значи излиза че Макрон е издал паспорт по бързата писта на един наркотрафикант и разпространител на порносъдържание с деца и там всичко друго което го обвиняват, списъка е много дълъг!? Явно и Макрон е част от престъпната група на Дуров и явно са имали намерение да се срещнат, защо Макрон не е задържан и разпитан!?
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Макрон също така заяви, че не е знаел, че Дуров ще пристигне във Франция" - хахаха, ето как нагло се лъже! Приближени до Дуров вече казаха, че той е отишъл във Франция именно по покана на Макрон!