Екипажът на Bayesian разказа какво се е случило в нощта, в която яхтата потъна

6 души загинаха
1 сеп 2024 19:32, Нели Христова
15
Екипажът на Bayesian разказа какво се е случило в нощта, в която яхтата потъна
Снимка: БГНЕС

Членовете на екипажа на яхтата на Майк Линч разказаха за моментите, когато буря потопи кораба край Сицилия и усилията им да помогнат за спасяването на пътниците след катастрофа, при която загинаха британският технологичен магнат и шестима други души.

Матю Грифитс, който е бил дежурен в нощта на бедствието преди две седмици, каза на следователите, че членовете на екипажа са направили всичко по силите си, за да спасят хората на борда на Bayesian, според коментари, предадени от италианската информационна агенция Ansa в събота.

Грифитс, капитанът на лодката Джеймс Кътфийлд и корабният инженер Тим Паркър Итън са разследвани от италианските власти за потенциално непредумишлено убийство и корабокрушение. Разследването не означава вина и не означава, че ще последват официални обвинения.

"Събудих капитана, когато вятърът беше със скорост 20 възела (37 км/ч). Той даде заповед да събудят всички останали", цитира Ansa думите на Грифитс. "Корабът се наклони и ние бяхме хвърлени във водата. След това успяхме да се изправим и се опитахме да спасим онези, които можахме", добави той, описвайки събитията от ранните часове на 19 август, когато Bayesian беше закотвен край сицилианското пристанище Портичело.

"Ходехме по стените (на лодката). Спасихме когото можахме, Кътфийлд също спаси малкото момиченце и майка му", каза той, имайки предвид пътничката Шарлот Голунски и нейната едногодишна дъщеря. Общо 15 са оцелели от корабокрушението.

Кътфийлд упражни правото си да запази мълчание, когато беше разпитан от прокурорите във вторник, казаха неговите адвокати, като казаха, че той е "изтощен" и че им трябва повече време, за да изградят защита.

Преди това Кътфийлд даде подобно описание на Грифитс на следователите, според коментари, публикувани в неделя от италианския всекидневник Il Corriere della Sera.

Кътфийлд каза, че лодката се е наклонила на 45 градуса и е останала в това положение известно време, след което внезапно е паднала напълно надясно, съобщава вестникът.

В неделя Il Corriere го цитира, че всички врати и люкове са били затворени, когато бурята връхлетя лодката, с изключение на една, даваща достъп до машинното отделение. Тази врата е била разположена от страната, противоположна на накланянето и затова не може да бъде фактор, причиняващ потъването, каза той.

Прокурорът Рафаеле Камарано каза миналата седмица, че плавателният съд най-вероятно е бил ударен от много силен вятър надолу.

Потъването озадачи военноморски експерти, които казаха, че плавателен съд като Bayesian, построен от италианския производител на яхти от висок клас Perini, е трябвало да издържи на бурята и във всеки случай не е трябвало да потъне толкова бързо, колкото се случи.

Прокурорите в град Термини Имерезе, близо до Палермо, казаха, че тяхното разследване ще отнеме време, като останките все още не са извадени от морето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: буряяхтаСицилияBayesian
Още от Водещи мобилна
Обречени ли са "Портите на ада" в Туркменистан?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Рибар лодкар преди 1 седмица
Подобно описание на потъването на яхта за 50 -100милиона буди не само недоумение ,а и дружен смях от хора които поне малко разбират от пояси лодки и подобни..Всяка луксозна лодка има обем въздушни помещения в себе си,които са "фабрично херметични" нямат люкове и капаци и дори лодката да се "катурне" с дъното нагоре и да се напълни изцяло свода корпуса остава над водата.В наивноно описание на шкипера въобще не става дума за 73 метровата мачта и огромното платно към нея те в какво положение са
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Някой е предизвикал локлно торнадо, в същото време е изпратил подводница с водолази, за да оплете яхтата с метални въжета и куки, и да я дръпне за кратко надолу и да я потопи! Това искате да ни кажете, нали? Конспиратори пр00сти! Много ви е развинтена фантазията.
8
2
 
4
 
! Отговори
2 преди 1 седмица
Умират Пича, дъщеря му, шефа на Морган Стенли и жена му, адвоката и жена му! В същия ден умира и партнира на Пича, блъснат от камион докато прави джогинг!Някой може ли да сметне процента на случайностите?
7
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
Пича със своя партньор имал софтуерна компания. Аналитичен софтуер, който продавал на ЦРУ и ми5. Толкова успешен че Хюлет Пакард решил да я купи. 14 милиарда сделка. Посредник на сделката е била Морган Стенли. Хюлет правят одит и се оказва че компанията е надценена с 4 милиарда. Започва дело. Пича е екстрадиран от ЮК в УСА. Остава 2г под арест. Делото приключва с пълно оневиняване. Събирането на яхтата е празненство за победата! Пристават шефа на Морган Стенли и адвоката на Пича. Яхтата потъва.
6
3
 
8
 
! Отговори
Мдаа, преди 1 седмица
Това е килова яхта от висок клас. Тя може да направи овъркил и отново да се изправи без значими поражения. Тук рабтата мирише.
5
5
 
20
 
! Отговори
юнгата преди 1 седмица
Яхтата е потопена контролирано и умишлено.Това въобще не са обяснения,и същото ще Ви каже всеки професионален моряк.Съседната яхта защо не е потънала?Този кораб може да бъде потопен само при жесток щорм в скали.Той и Максуел беше паднал от яхта и се удави,горкия,без никой да види.Питайте завода производител,как потъва такава яхта.В ютуб има филми с нея.Не е кой знае какво,но е прилична,скъпа и отлична яхта.
4
3
 
7
 
! Отговори
Раиси преди 1 седмица
Понякога само нашият Господ Бог разполага.....Амин.
3
0
 
18
 
! Отговори
бл преди 1 седмица
Екипажът събудил всички, яхтата потънала за 15 минути и за всичкото това време не са успели да излезнат на палубата.... Мдааа, твърде много несвързани твърдения и липса на логика.
2
0
 
19
 
! Отговори
Капитана преди 1 седмица
и екипажа в дранголника до кат не кажат кой плати потапянето. Не може 20 възла вятър да потопи яхта от този клас.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нали беше торнадо, са се оказа че яхтата била нскопосано направена и управлявана.