Полският президент отново поиска репарации от Германия

Анджей Дуда говори за 85-годишнината от нахлуването на Вермахта
1 сеп 2024 14:55, Петър Бойчев
52
Полският президент отново поиска репарации от Германия
Снимка БГНЕС

Полският президент Анджей Дуда, говорейки днес на събитие, посветено на 85-та годишнина от навлизането на Вермахта в Полша, отново поиска репарации от Германия за нанесените щети през Втората световна война, предаде ДПА.

„Прошката и признанието за вината са едно, репарациите за щетите са друго. И този въпрос все още не е решен“, заяви Дуда в малкия полски град Велун, който навремето се намира край германско-полската граница, предаде БТА.

Германската инвазия на Полша на 1 септември 1939 г. се смята за начало на Втората световна война.

Дуда произлиза от редиците на националната и консервативна партия „Право и справедливост“, която управляваше страната между 2015 и 2023 г. Тогава правителството на ПиС развали отношенията си Берлин заради антигермански изказвания и искания за репарации в размер на 1,3 трилиона евро.

Сегашното лявоцентристко правителство на полския премиер Доналд Туск, което е на власт от декември, също не изключва въпроса за репарациите от Втората световна война.

На германско-полските правителствени консултации в началото на юли канцлерът Олаф Шолц говори за помощ за оцелелите жертви на германската окупация в Полша, но не посочи конкретни суми.

Междувременно Туск припомни събитията край Гданск в ранните часове на 1 септември 1939 г., когато германският военен кораб „Шлезвиг-Холщайн“ влиза в наричания тогава Данциг град.

Посещението на плавателния съд е било планирано тогава като приятелско, но Германия започва да обстрелва полуостров Вестерплате край пристанището на Гданск в 4:45 сутринта. Полската армия държи там укрепен склад за боеприпаси.

"Днес войната идва от изток", заяви Туск, визирайки войната на Русия срещу Украйна.

„Днес ние не казваме: „Никога повече война“. Днес трябва да кажем: „Никога повече не трябва да оставаме сами. Никога повече в историята си Полша не трябва да устоява сама на агресията на един или друг от своите съседи“, заяви той.

Германският външен министър Аналена Бербок подчерта пък днес в профила си в социалната мрежа „Екс“ помирението между германци и поляци през последните десетилетия.

„Нашето германско-полско приятелство се подкрепя от всички поляци, които са запазили силата да бъдат хора един за друг. Наша отговорност и дълг е да изживеем нашето приятелство в сърцето на Европа, като осъзнаваме нашето минало“, заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от Водещи мобилна
Обречени ли са "Портите на ада" в Туркменистан?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И днес войната идва не от изток, а, както винаги, от запад. Мъчите се да извъртите нещата, но не ви се получава.
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Връщайте Померания.
24
21
 
6
 
! Отговори
Така е .. преди 2 седмици
Така ще има и отбелязване на годишнина от мироломно нахлуването на агресивна Русия в Украйна. Хитлер и Путин под един знаменател в историята.
23
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нагли като укропитеци.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да вземат да върнат източните германски покрайнини. немците ще се издължат със сигурност
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На Полша са дадени искони германски територии, какво иска още? Пари! Дори и да им платят милиарди пак ще останат много зад германците.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Приемането, че ВСВ е запопчнала на 1.09.1939г. е реверанс към Полша от Запада.Истината е, че ВСВ е започнало по-рано на 7.4. 1939г.когато Италия напада и окупира Албания. Следващата година Италианците нахлувават в Гърция.
19
1
 
12
 
! Отговори
75 преди 2 седмици
Европейски съюз, приятели и съюзници, един от друг краде и иска още и още, давайте и усраина към тоя фалшив союз и ще видите,как се краде,имат опит от последните 30 години.
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо нямаше някой лош да ни дава територии като на Полша, а добрият Запад само ни вземаше.
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Полша трябва да плати на Гемания, че я спаси от 3 милиона евреи.
16
2
 
15
 
! Отговори
Кръчматъ преди 2 седмици
Що, бе...??? Свършиха ли парите у Полшатъ??? Репарации от Германия шъ получиш кога върнеш немските територии на Германия, дето ви ги подари др. Сталин, а до тогава пращай Полякините по пилоните на Западна Европа!!!!!
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Германия да си поиска заграбените земи от Полша. Сталин и СССР като са лоши, поляците да поправят лошото и да върнат земите на Германия, които Сталин и СССР са им дали.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дай, рибу рибу рибу, дай рибу рибу.
13
0
 
10
 
! Отговори
Хххх преди 2 седмици
До 3А колко репарации получи СССР за втората световна бемаймун...а вземи прочети колко репарации получва Израел (и още получават) и колко е получил СССР...голяма част от държавите на Запад се отказват от репарации...а да не говорим че и Бг е трябвало да плаща репарации....имало е време когато е трябвало да поискат репарации ...това време е изтекло...айде да не се ровя и да не излезе че въпроса с репарациите е подписан от Полша отдавна и тая поскашляхта дрънка глупости.
12
0
 
19
 
! Отговори
Римолето преди 2 седмици
Те поляците от край време са си тарикати.И втората световна решиха да се изхитрят и сами да се освободят 5 дена преди руската армия да влезе в полша.Ама руснаците спряха да си починат, а германците смазаха послкото опълчение.Поляците са евреите на европа-вечните тарикати.И сега са такива по украинския въпрос -гледат какво могат да чопнат
11
0
 
13
 
! Отговори
Хххх преди 2 седмици
А полскияминдил ще върне ли областите дадени на Полша които са били немски преди войната...или това не се брои....
10
0
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 2 седмици
После се чудят що АзГ печели популярност
9
0
 
13
 
! Отговори
5 преди 2 седмици
Тоя се е бъгнал.Баща му не е бил роден тогава той пари иска .Бегай Дуда да се невидиш.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
9500 компании в полша са с немски капитал мерцедес правят за вод за милярд евро бош за 250 милиона прекратете инвестициите и ще им дойде акъла
7
7
 
12
 
! Отговори
Horst Wessel преди 2 седмици
Тези пък! Не стига, че единствените им градове, които стават са откраднатите от немците, Данциг и Кракау, ами и надигат глава за пари след 80 г. Останалите им градове са съветски ко чи ни, в каквото в превърна и Кьонингсберг, след попадането му в руски ръце. Все си мисля, че това цялото гъбаркане с Германия няма да свърши добре. Прусия, откъдето са дошли немците е в днешна Северна Полша, част от Украйна, балтийските, чак до Калининград. Кога ли ще тръгнат панцерите пак в тази посока?!