Разработиха прост метод за отстраняване на нанопластмасови частици от вода

Той е приложим както за прясна, така и за морска вода
1 окт 2024 19:38, Елка Василева
2
Разработиха прост метод за отстраняване на нанопластмасови частици от вода
Снимка: архив, БГНЕС

Учени от САЩ са разработил прост метод, който отстранява над 98 процента  от нанопластмасовите частици от водата, пише сайтът Ню атлас, позовавайки се на публикация в сп. Applied Engineering Materials на Американското химическо дружество.

Микропластмаса е откривана навсякъде - от връх Еверест до Марианската падина, в питейната вода, в органи в човешкото тяло и дори в плацентата на неродени бебета.

Редица изследвания разкриват неблагоприятните последици за здравето от микропластмасата в човешкия организъм - от  респираторни, стомашно-чревни, ендокринни и репродуктивни проблеми до ракови заболявания.

Микро- и нанопластмасите са неизбежни. Търсейки решение за справяне с проблема, авторите на настоящото изследване от университета на Мисури са разработили сравнително прост и безопасен метод за извличане на над 98 процента от нанопластмасовите частици от водата.

Използвайки нетоксични, хидрофобни природни съставки, те са успели да създадат течен разтворител, който плува във водата като мазнина. Когато се емулгира във водата и след това се остави да се отдели отново, разтворителят изплува обратно, извеждайки над 98 процента от нанопластмасовите замърсители на повърхността, където те могат просто да бъдат отстранени от нея.

Наред с използваните понастоящем начини за отстраняване на микропластмасата от питейната вода, като например филтри с активен въглен, обратна осмоза, дестилиране, новият метод предлага още една възможност и е приложим както за прясна, така и за морска вода. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от САЩ
Докерите по източното крайбрежие на САЩ и крайбрежието на Персийския залив започнаха стачка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ясно, ще слепват пластмасата с други боклюци. А ние си помиислихме, че ще пречистват водата.
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Няма ли да бъде по-просто да спрат пластмасовите опаковки за бита?