Бумът на дивия добив на злато в Гана отравя хората и природата

Хиляди хектари какаови плантации и девствени гори са били унищожени
7 окт 2024 18:15, Гергана Попова
11
Бумът на дивия добив на злато в Гана отравя хората и природата
Снимка: БГНЕС/ EPA

В нелицензирана златна мина в Гана мъже с тениски, къси панталони и гумени ботуши газят през басейни с кална вода, наситена с живак, вадят камъни с голи ръце и управляват разклатен шлюз, докато търсят ценната руда.

Паянтовата мина е част от процъфтяващ бизнес, който генерира поминък и неформални потоци от приходи за икономиката на Гана, въпреки че вреди на здравето на миньорите, замърсява водните пътища, унищожава гори и ферми за какао и подклажда престъпността, пише Ройтерс.

24-годишен студент по счетоводство, който пожела да остане анонимен, тъй като е участвал в незаконни дейности, казва, че е прескачал часове, за да търси злато, защото е имал нужда от парите, тъй като е загубил баща си като тийнейджър. В мината не е имало професионални предпазни средства. Мъжете носят крехки найлонови пазарски чанти на главите си. Един има очила за плуване.

Нелицензираната златодобивна индустрия, известна в Гана като "galamsey", се разрасна с главоломни темпове тази година, тъй като глобалните цени на златото се покачиха с почти 30%, примамвайки нови участници. Малките мини са произвели 1,2 милиона унции злато през първите седем месеца на тази година, повече отколкото през цялата 2023 г., според данни на регулатора на минния сектор на Гана.

Около 40% от общото производство на злато в Гана идва от малки мини, за разлика от концесии, управлявани от мултинационални фирми. Около 70-80% от малките мини са нелицензирани.

Мартин Айси, ръководител на Комисията по минералите на Гана, регулаторът на минната промишленост, каза, че по-голямата част от галамсейското злато е изнесено контрабандно от страната и следователно не допринася за националните приходи от износ на злато.

За Айси покачването на цените на златото е добро за Гана, като й помага да се възстанови от тежката икономическа криза през 2022 г., която наложи спасяване от МВФ на стойност 3 милиарда долара. "Би трябвало да можем да получим много пари и вероятно да излезем от програмата на МВФ по-рано", каза той, като прогнозира, че националните приходи от износ на злато ще се удвоят повече от 10 милиарда долара тази година.

Експерти от индустрията обаче казват, че границите между легалния добив и не съвсем легалния такъв са замъглени и златото от неформалните мини представлява по-голям дял от приходите, отколкото властите признават.

Опасностите от  "galamsey" обаче не се оспорват.

Десетки миньори са били убити в срутващи се ями през последните години, според новинарски репортажи и правозащитни групи, докато болници и здравни центрове съобщават за голям брой ранни смъртни случаи от белодробни заболявания на миньори и жители на градове и села в близост до мини. Те са причинени от вдишване на прах, който съдържа тежки метали като олово, както и отровни изпарения от живак и азотна киселина, които миньорите използват за извличане на златото от утайката.

След това химикалите се изхвърлят на земята или в реките. Водните власти на Гана казват, че живакът и тежките метали от минното дело са замърсили около 65% от водоизточниците.

Междувременно хиляди хектари какаови плантации и девствени гори са били унищожени от незаконни миньори, според данни от Global Forest Watch, онлайн платформа за наблюдение. Протестиращите излязоха на улиците в Акра през последните седмици, за да критикуват правителството на президента Нана Акуфо-Адо за това, което смятаха за неуспех да се справи с тези проблеми.

"Галамси трябва да спре. Искаме да живеем дълго. Не искаме да се разболеем. Не искаме да ходим в болница", каза Абубакар Садех, който участва в шествието на 22 септември, завит в знамето на Гана.

Правителството отрича да не действа по отношение на галамси. Когато дойде на власт през 2017 г., Акуфо-Адо обеща да предприеме действия по въпроса и по време на неговото управление правителството започна репресии, разполагайки войници, за да арестуват незаконни миньори. В някои случаи е иззето и унищожено минно оборудване.

Проучванията на общественото мнение сочат, че галамси е един от петте водещи въпроса за избирателите преди общите избори на 7 декември.

Основните кандидати да заменят напускащия Акуфо-Адо като президент, вицепрезидентът Махамуду Бавумиа и бившият президент Джон Махама, обещаха да формализират galamsey, например чрез финансиране на държавна агенция, която да проучва златото и да картографира зоните за добив на местните жители.
Но последователните правителства от години обещават да се справят с проблема, без да постигнат голям напредък, отчасти защото влиятелни хора се възползват от индустрията, казват експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Наука
Китайските астронавти се стремят да кацнат на Луната до 2030 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Шопен преди 26 минути
И защо трябва да си тревожим?Защо изобщо е тази статия,не разбирам.Защо не пишете за нашето злато подарено на някаква компания?Какво ни интересува Гана?
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ние от НАТО ще ги освободим по демократичен път, а после ще им пратим Дънди Прешъс да ги освободи от проблема с незаконния добив. За десерт ще им го пишем в БВП-то да си кажат "глей колко кеш правим" (нищо че кеша е на корпорацията, а не на народа) и за капак ще им кажем: "евала за БВП-то, чакайте да Ви отпуснем едни заеми дето ще ги връщат пра-правнуците Ви с евтин труд".;)
9
1
 
7
 
! Отговори
Екоцид преди 2 часа
Местен с една паница и лопата , гол и бос е токсичен за "бизнеса", даам така е бате. Също както кравичката дето пръцка причинява глобалното затопляне, а не масовата сеч в Амазонската гора с мащаби и площ колкото Швейцария на година. затова ще ядем буболечки и ще се къпим веднъж на месеца.Като спре Гълфстрийма и лятото става сахарско в Европа, а зимата студена.
8
1
 
9
 
! Отговори
Игра на думи преди 2 часа
Когато народа сам си добива златото на родната си земя е дивашки добив, когато дойде компания от запад с машините и премести цялата гора и остави само една огромна яма пълна с токсична луга е питомен добив. Или свободата е диващина, колонизацията е цивилизация...
7
0
 
1
 
! Отговори
Реалност преди 2 часа
В България също .
6
0
 
4
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 2 часа
Щото па питомния много чист, цели планини изчезнаха
5
1
 
4
 
! Отговори
тоти преди 3 часа
Ние си ги даваме на концесия,други си пълнят джобовете и си дишаме чист въздух...голяма беля е това златото......
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Е у Бг рудата я изнасят западни инвеститори заедно с др ценни метали, там поне те си вадят златото за да преживяват. Каза се че Бг е доста богата на злато.:))
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Abe to i proizvodstvoto na baterii i slunchevi paneli susipva prirodata, no za tova ne e "pravilno" i politicheski korektno da govorim.
2
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Няма да ревете! Нали не искате западни инвеститори? Сега ще копате с лопатите и ще *** от отрова и мизерия. Така е в руский мир.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
алчността ще ни погуби всички