Петима руски алпинисти загинаха в Хималаите

Те са атакували връх Дхаулагири
12
Петима руски алпинисти загинаха в Хималаите
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Непалските власти съобщиха, че петима руски алпинисти са открити мъртви на 8167-метровия връх Дхаулагири в Хималаите, след като два дни са били в неизвестност, съобщи ДПА и БТА.

Екип за търсене и спасяване по въздух е открил телата на височина около 7600 метра на седмия по височина връх в света, заяви Ракеш Гурунг от непалското министерство на културата, туризма и гражданската авиация.

"На 6 октомври в 23:00 ч. руските граждани информираха базовия лагер по радиото, че слизат от 8000 м, като заявиха, че е твърде късно да продължат изкачването си. Това беше последното нещо, което чухме от тях", заяви Пенба Шерпа, управляващ директор на фирмата, организирала изкачването, и добави, че групата се е изкачвала в алпийски стил без подкрепата на сертифицирани професионалисти.  

Един от членовете на групата, които са изкачвали върха, е останал в лагер 4 в планината и е бил спасен и откаран в болница в Катманду, където в момента се лекува.

Точната причина за смъртта остава неясна, но Шерпа предполага, че алпинистите може да са се подхлъзнали при спускането. Служители на министерството казаха, че силните снежни бури в Хималаите в Непал през последните дни също може да са допринесли за трагедията.

По данни на министерството на културата, туризма и гражданската авиация, през настоящия есенен сезон на връх Дхаулагири е имало само една експедиция, включваща 14 катерачи, много от които са се опитвали да изкачат върха в алпийски стил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 минути
До Анонимен 6: А ми ти що щеш тука, ами не одиш при укрите да им помагаш! Тоя Сорос ви проми мозъците!!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 59 минути
Зеленски ги е причакал на върха и ги е бутнал в пропастта.
10
4
 
3
 
! Отговори
Медведев преди 1 час
Време е да денацифицираме фашистките Хималаи с няколко сармата и посейдона. Хвърляй атома Вова!!! Вива Вова, Вива Вова, Вива Вова!!!
9
1
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 час
Ко правят там...война имат...умряха над700 хиляди руснаци.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Защо разваляте настроението на Кoпeйкин с тази новина?
7
0
 
8
 
! Отговори
ХИМАЛАИТЕ преди 1 час
НАЙ-ВИСОКОТО В СВЕТА ГРОБИЩЕ ЗА КОМПЛЕКСАРИ И НАЙ - НАСРАНАТА ПЛАНИНА В СВЕТА
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А можеха да умрат на фронта. За путин. Докато разрушават украинските градове и изнасилват жените и децата. Както правят настаящие руские мужики! Язък.
5
3
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 1 час
Няма нужда, то цялата 6латна к0чина представлява един огромен keнеф...
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Мога ли да попитам... НА КОГО ПО ДЯВОЛИТЕ МУ ПУКА???
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
СЛАВА НА УКРАЙНА!
2
1
 
5
 
! Отговори
истината преди 1 час
Тези мъже защо не са фронта да защитават родину? Навсякъде едно и също, богатите си живеят а бедните на фронта или полето да бачкат за да оцеляват.
1
7
 
5
 
! Отговори
Танчо преди 1 час
Хайде *** виждаме лигите по устата ви започвайте ! Извадете главите си от тоалетните чинии и кажете как в Русия нямат тоалетни.