Българите живеят в страх, нямат доверие на МВР

В малките населени места често са жертви на битова престъпност
Обновена: 8 окт 2024 22:53 | 8 окт 2024 22:30, Анисия Иванова
42
Българите живеят в страх, нямат доверие на МВР
Снимка: Bulgaria ON AIR

Ново проучване установи пореден значителен спад в усещането за сигурност сред гражданите в България в сравнение с предишни години. Това отново поставя въпроси за бъдещите политики в областта на вътрешната сигурност. И още данни – за две години доверието в МВР е спаднало с над 15%.

"Става въпрос за променена среда за сигурност, променен контекст. При предишното ни изследване имахме само една външна заплаха, а в момента имаме две, които много силно се усещат. Вторият много важен елемент за тази промяна е увеличеното политическа употреба и злоупотреба с МВР. Допреди 2 години ние имахме коренно различна публична комуникация по отношение на МВР", коментира Радостина Якимова от фондация "Общество и сигурност" в студиото на предаването "Директно".

Тя отбеляза, че служебните правителства не са в състояние да предприемат дългосрочни мерки, което допринася за негативната промяна в общественото възприятие.

Проучването показва, че пенсионерите и хората, живеещи в малки населени места, се чувстват най-несигурни. Те често са жертви на битова престъпност и страдат от липса на адекватна защита. Якимова поясни, че информацията за престъпленията в техните райони бързо се разпространява, което засилва страховете им.

Също така, голям процент от участниците в проучването свързват сигурността с ефективното разкриване на престъпления. Обаче, над 70% от хората не вярват, че полицията ще разкрие престъпленията, на които те са жертви. Якимова подчерта, че много хора се опасяват, че дори ако извършителят бъде заловен, наказанието няма да бъде адекватно.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: мврстрахBulgaria ON AIR
Още от Общество
Обмислят учители от Аржентина да преподават испански у нас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 27 секунди
Момиче е било изнасилено в центъра на Варна пред полицаите и те се обърнали да не ги гледат, защото престъпника е бил с пари..и може да вържат нещо...
41
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 минути
Когато полицай подаде ръка да стисне на строител, трудовак, учител, човек работещ тежък труд ще е модел на подражание. Да видиш отсреща си достоен българин, тогава се оценят и полицаите, ако го правят. А не да стисне ръката на Божков черепа или черния Митко и това да се счита за достойно. Не е...Объркани са моделите за подражание....Нямат младежите примери...кои са ???Слави чалгаря ли?? Азис ли? Доган ли? Радев ли?Търсете добрите примери в полицията, че не ги виждаме....
40
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 3 минути
"Българите " - знаят ,че в институциите ,в чиито правомощия са "уж защита "правата на гражданите са част от организираната престъпност ,за тормоз и репресии срещу неудобни хора и част от адска машина за ликвидиране на хора ,за обслужване на лични престъпни интереси и тези на престъпните политико- икономически кръгове.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 минути
Един ден пак ще сме с Русия и ми се сртува , че ще е много скоро .
38
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 11 минути
Въоръжавайте се кой с каквото може? Разчитайте единствено на себе си.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 15 минути
Ченгетата лъжат бруатлно дори в съда!!!!!!!!Има и много свестни хора там, но повечето е боклучаци!
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 17 минути
Ясно е , че не признавате достиженията на социализма .Тук винаги олеквате , а именно .....Сега какво построихте и постигнахте ?
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 19 минути
Пак до 30 ,.Кой ти казва , че това не е пенсионната възраст .Подчетравам , че говорим за период когато е имало държава , разбираш ли това ? Мога да ти покажа докуметни на баща ми (светла му памет) , работеше в завод , там пише на колко се е пенсионирал .
34
0
 
2
 
! Отговори
Лилавия кюнец преди 20 минути
МВР - Министерството на Всички Роми,все пак това е държавата на сссиганите вече всички сме сссиггани
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 21 минути
Виж сега номер 30 ,трябва повечко да прочетеш ако не си живял през соца .Сега да ти кажа за бананите .Можеха да доставят цели вагони банани , но българите нямат един ензим в организма който усвоява както трябва тази храна и са решили да не рискуват излишно здравето на нацията .От къде са знаели ли ? Ами във истинска държава има научни и иследователски институти и в тях работят учени .Надявам се бях изчерпателен .
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 21 минути
Какво доверие в МВР бре? Те тия са мафията. Маша в ръцете на олигарсите
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 26 минути
Самите полицаи са престъпници от кол и въже беее!!
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 28 минути
До Анонимен (28) Не знам колко нагъл трябва да си за да твърдиш за пенсиониране на 55 г?! Мъжете никога не са се пенсионирали преди 60 години. После на колко години се пенсионираш има общо с възрастовата пирамида в страната а не кой управлява.После, с тия 150лв през 1975та (75 $) си беше направо разкош. Банани веднъж за Нова година и мнооого мизерия. Яко а?!
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 31 минути
Социализмът е свещен , който мисли друго е със сбъркана психика !
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 38 минути
Има една поредица от клипчета в Ю-туб , казват се "България която съградихме " .Гледайте и вижте какво изгубихме .Заводи ,енергетика , земеделие , здравеопазване , научни институти , спорт , образование , отбрана и въоръжение , флота , пенсиониране на 55 години , положителна демография , семейни цености , валута обезпечена със злато и още много, много други неща......
27
0
 
5
 
! Отговори
истината преди 42 минути
Не само им нямам доверие а ги мразя.Най-мързеливата и комплексирана ***.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 42 минути
Нека и аз да кажа .Село от 2500 човека има един милиционер . Излиза човека на обиколка в селото и си оставя пистолета заедно с целия кобур в канцеларията , защото му тежал . Доверие и уважение имаше между хората , имаха мисия ,че градят България
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 43 минути
Ква е таз грантаджийка - фондация Общество и сигурност :)))
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 45 минути
До 20 .Много те моля не им обяснявай колко хубаво беше през социализма . Масово хората са забравили ,какво е да имаме истинска държава .Бих дал всичко за да се върне този строй в България , и без друго тогава държавата осигуряваше всичко за всички .Уникално време , уникални постижения за държавата ,уникални хора .Най -доброто което някога се е случвало на България е социализма !
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 47 минути
При Тодор Живков при социализма и руската окупация пенсионерите нямаха банкови сметки, изобщо не знаеха какво е банкова сметка, а пенсиите в повечето места им ги носеха в къщи. Носеше ги кварталния пощаджия който разнасяше и писмата и вестниците, идваше пеша, сам, без охрана, всеки месец на един и същи ден в едно и също време, по един и същи маршрут, с една голяма кожена чанта пълна с пачки пари. Пенсионерите го канеха, черпеха го нещо и му оставяха стотинки.