Как изменението на климата засяга ураганите?

Броят на тропическите циклони едва ли ще се увеличи
8 окт 2024 23:10, Гергана Попова
2
Как изменението на климата засяга ураганите?
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ураганът Милтън се насочва към Флорида, носейки "потенциално катастрофални" ветрове, бурни вълни и обилни валежи, предупредиха американски синоптици. Бурята трябва да удари гъсто населения град Тампа Бей по-малко от две седмици след като щатът беше силно засегнат от урагана Хелене. Милтън е деветият ураган за атлантическия сезон 2024 г., който продължава до края на ноември, пише BBC.

Още по темата

Какво представляват ураганите?

Ураганите са мощни бури, които се развиват в топлите тропически океански води. В други части на света те са известни като циклони или тайфуни. Общо тези бури се наричат ​​„тропически циклони“.

Тропическите циклони се характеризират с много висока скорост на вятъра, обилни валежи и бурни вълни - краткотрайни покачвания на морското равнище. Това често причинява широко разпространени щети и наводнения.
Ураганите могат да бъдат категоризирани според тяхната пикова постоянна скорост на вятъра.
Големите урагани са класифицирани като трета и по-висока категория, което означава, че достигат поне 111 мили в час (178 км/ч).

Ураганите, тайфуните и циклоните започват като атмосферни смущения - като, например, тропическа вълна, област с ниско налягане, където се развиват гръмотевични бури и облаци.

Докато топъл, влажен въздух се издига от повърхността на океана, ветровете в буреносния облак започват да се въртят. Процесът е свързан с начина, по който въртенето на Земята влияе на ветровете в тропическите региони точно далеч от екватора.

За да се развие ураган и да продължи да се върти, морската повърхност обикновено трябва да е поне 27C, за да осигури достатъчно енергия, а ветровете не трябва да варират много с височината. Ако всички тези фактори се съберат, може да се образува силен ураган, въпреки че точните причини за отделните бури са сложни.

В световен мащаб честотата на тропическите циклони не се е увеличила през последния век и всъщност броят им може да е намалял - въпреки че дългосрочните данни са ограничени в някои региони. Но е „вероятно“ по-голям дял от тропическите циклони по света да достигнат категория три или по-висока, което означава, че достигат най-високите скорости на вятъра, според климатичния орган на ООН, IPCC .

Честотата и мащабът на „събитията с бързо засилване“ в Атлантическия океан също вероятно са се увеличили . Това е мястото, където максималните скорости на вятъра се увеличават много бързо, което може да бъде особено опасно. Изглежда също има забавяне на скоростта, с която тропическите циклони се движат по повърхността на Земята. Това обикновено води до повече валежи за дадено местоположение. Например през 2017 г. ураганът Харви „спря“ над Хюстън, освобождавайки 100 см дъжд за три дни .

На някои места средното местоположение, където тропическите циклони достигат своя пиков интензитет, се е изместило към полюса - например западната част на Северния Тихи океан . Това може да изложи нови общности на тези опасности.

И има някои доказателства, че повишената интензивност на ураганите в САЩ означава, че те причиняват повече щети. Оценяването на точното влияние на изменението на климата върху отделните тропически циклони е предизвикателство. Бурите са сравнително локализирани и краткотрайни и във всеки случай могат да варират значително. Но повишаващите се температури влияят на тези бури по няколко измерими начина.

Първо, по-топлите океански води означават, че бурите могат да поемат повече енергия , което води до по-високи скорости на вятъра. Рекордно високите температури на морската повърхност бяха ключова причина, поради която американските учени прогнозират сезон на ураганите в Атлантическия океан над нормата за 2024 г. Високите температури се дължат главно на дългосрочни емисии на парникови газове.

Второ, по-топлата атмосфера може да задържа повече влага, което води до по-интензивни валежи. Изменението на климата направи екстремните валежи от урагана Харви през 2017 г. около три пъти по-вероятни, според една оценка.

И накрая, морските нива се покачват, главно поради комбинацията от топящи се ледници и ледени покривки и факта, че по-топлата вода заема повече място. Местните фактори също могат да играят роля. Това означава, че бурните вълни се случват върху вече повишени морски нива, влошавайки крайбрежните наводнения .
Например, изчислено е, че височината на наводненията от урагана Катрина през 2005 г. - една от най-смъртоносните бури в Америка - е била с 15-60% по-висока, отколкото би била при климатичните условия от 1900 г.

Броят на тропическите циклони в световен мащаб е малко вероятно да се увеличи, според IPCC.

Колкото повече се повишават глобалните температури, толкова по-екстремни ще бъдат тези промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: буряураганСАЩциклон
Още от ЕС
Щефан Рьокен: ЕС е една голяма машина за компромиси
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Руси преди 16 секунди
Те изакаха сума *** по света ,не бяха бомби запалени Рафинерии ,сума морски живот измря, за народи да не говорим.. помпим войни и правим бомби като сандвичи накрая ние ще ходим некъпани и ще седим зимата на студено. Вие за какви ни взехте ? Не е ли по-лесно да се мисли като се строи ? Примерни тия зони да са туристически през лятото ,а не да живеят милиони хора на ръба на океана после вестниците да пишат какви да версиите.. гаврите се вече с нас!
1
0
 
1
 
! Отговори
Войводата преди 2 часа
1. Пак с тия урагани2. САЩ само за урагани мислят и затова ги привличат3. Дано новия да е слаб 4. Те още са мокри от предишния. Егати и маниаците