Какво ще правите, ако всеки месец ви дават 1200 евро просто така?

Експеримент цели да се види какво се случва с хората, които всъщност не се нуждаят от тези допълнителни пари
30 юни 2024 10:45, Елка Василева
306
Какво ще правите, ако всеки месец ви дават 1200 евро просто така?
Снимка: архив, БГНЕС

Представяте ли си да ви подаряват всеки месец по 1200 евро просто така? Какво бихте правили с тези пари? 122 души в Германия имаха възможността да изпробват този модел в продължение на три години, пише Дойче веле.

Доминик Шифър е имал възможността да изпробва това, за което много други мечтаят: в продължение на три години е получавал безусловен базов доход от 1200 евро всеки месец - просто така. "Това ме промени", казва 28-годишният парамедик. Този месец той ще получи последния паричен превод, след което експериментът приключва.

Всичко започнало през 2021 година с един имейл, от който Шифър научил, че е избран за проекта - заедно с още 121 други участници. Отначало Шифър не можел да повярва; все пак около два милиона души били кандидатствали за този експеримент. "За мен това беше като печалба от лотарията", казва той пред АРД. "Първоначално изпаднах в еуфория, а след това започнах да мисля какво мога да направя с тези пари", казва той пред изданието.

Променят ли парите хората?

Какво правят парите с хората? В рамките на тригодишния експеримент от Германския институт за икономически изследвания (DIW) и сдружението "Моят базов доход" (Mein Grundeinkommen) искат да разберат точно това.

Това е първото в Германия дългосрочно проучване на безусловния базов доход и неизследвана научна територия, казва ръководителят на проекта Юрген Шуп от DIW: "Искаме да знаем какво се случва с хората, които всъщност не се нуждаят от тези допълнителни пари", добавя той, цитиран от АРД.

Доминик Шифър е продължил да работи въпреки безусловния базов доход. Но по-малко, уточнява той. Преди това парамедикът е работел на две места на непълен работен ден, защото е трябвало да изплаща заем. "Благодарение на базовия доход най-накрая вече не ми се налагаше да мисля: имам ли изобщо пари да предприема нещо? Станах по-решителен, по-весел и излизам повече навън", казва Шифър. Сега той вече можел да си плати и застраховката срещу нетрудоспособност, да започне шофьорските курсове за камион и дори да отиде на почивка, споделя 28-годишният парамедик.

Подкрепа от различни политически лагери

Сдружението "Моят базов доход" и преди е раздавало такива допълнителни доходи. "Научихме, че това не прави хората мързеливи. Напротив даже", казва основателят на сдружението Михаел Бомайер. По думите му хората стават по-щастливи на работните си места и имат усещането, че сами определят как да живеят, че са по-малко зависими от външни фактори.

Проучването има за цел да провери това. То се следи отблизо и от политиците. Идеята среща поддръжници в целия политически спектър, макар и небезусловно.

Зелените са включили изплащането на безусловен базов доход в своята програма и искат да обединят социалните помощи. "При детските надбавки никой не поставя под съмнение факта, че всички ги получават. Така трябва да стане и с базовия доход", казва Волфганг Щренгман-Кун, говорител на Зелените по въпросите на трудовия пазар. "И той ще се приспада от данъка върху доходите. Това е по-скоро авансово плащане към хората и знак към тях да направят нещо с тези пари", добавя той.

С коалиционен партньор като свободните демократи обаче е трудно да се прокара решение за безусловния базов доход. "Да получаваш безусловни пари от другите, въпреки че сам можеш да работиш, не е справедливо", казва Йенс Тойтрине, един от техните говорители. Въпреки това Свободната демократическа партия вижда смисъл в идеята за обединяване на всички социални помощи в едно плащане, включително детските надбавки и жилищните помощи, защото това може да намали държавната бюрокрация. Тойтрине обаче си го представя по-скоро като освобождаването от данък върху общия доход до определен праг, след достигането на който ще се плащат данъци, добавя АРД.

Социалдемократите са по-скоро скептични, християндемократите имаха преди време своя собствена концепция за въвеждането на безусловен базов доход, но междувременно са против него, което важи също и за десните популисти от "Алтернатива за Германия".

"За момента безусловният базов доход изглежда утопия", признава на този фон ръководителят на проучването на DIW Шуп. В дългосрочен план обаче той смята, че е възможно да се въведе универсално, небюрократично гарантирано плащане - като основен компонент от социалната система, посочва АРД.

Резултатите ще бъдат обявени в началото на 2025 г.

Оттук нататък Доминик Шифър отново ще трябва да се справя без базов доход. За него равносметката от последните три години е смесена: лично на него безусловният доход му е дал немалко, но пък той се пита как би се отразило това на хората, ако той бъде въведен за всички в цялата страна - например дали цените няма да се повишат, защото всички ще имат повече пари?

Този, но и много други въпроси около идеята за въвеждане на безусловен базов доход в Германия се без отговор, заключава АРД.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от Спорт
Германия елиминира Дания и е на 1/4-финал
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До @@@ - пенсии може и да намя. След 30 години днешните млади хора когато остареят ще завиждат на живота сегашните пенсионери. Последните 30 години бяха мизерия, следващите ще бъдат ужас. Затова ви пускат такива димки за базов доход и не знам какво си, а накрая ще завършиш на парчета разкъсан от снаряд на фронта.
38
3
 
9
 
! Отговори
До 37 преди 6 дни
Ще продължиш да работиш, ако има какво да работиш. Защото алгоритъма, който вече е седнал на мекото ти офисно столче, може да работи 24х7х365. Той греши доста по-рядко от теб, в хиляди пъти по-бърз е от теб, не иска отпуск и не мрънка за заплата. Света не отива на добре. Отворете си очите. От 2020 се тества масов контрол на населението, точно защото ще остане без работа и ще се разбунтува.
37
3
 
3
 
! Отговори
При Тодар Жифкоф преди 6 дни
Немаше 1200 евро некой да ти дава само у Белене и на сфи нете. Ако искаш да си Бел мовек като на запад а не Кюрд монголоид.
36
2
 
5
 
! Отговори
@@@ преди 6 дни
Ще ги харча, просто ей така, щом почват да ги раздават, края ще е близко, при условие че пенсията е чак след 65.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тези , които живеят на помощи вземат по-малко и пак лежат и нищо не правят.
34
1
 
14
 
! Отговори
Боко преди 6 дни
Че си направим зайчарник, че одим да ритам мач
33
8
 
10
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 6 дни
При Тодор Живково време при социализма когато бяхме с Русия нямаше работодатели и никой на никого не даваше работа. Нямаше такава дума "работодател", някой да ти дава работа! Всеки имаше правото да придобие професията която му харесва и която му е по-душа и да работи по специалността си и да се развива и да създава дом, семейство и деца и да планира бъдещето си. А да се дават пари на някой който не работи - това беше нещо немислимо, даваше се само на инвалиди да живеят достойно.
32
2
 
6
 
! Отговори
Господин Барахуев преди 6 дни
Ша си барам оная работа по цял ден и ша люпя семки.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
За мен нищо няма да се промени. Ще продължа да работя. 1200 евро не ми стигат.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Зарибяването започна. Хващат ли се шарани, хващат ли се?
29
2
 
3
 
! Отговори
И Путин да ми дава преди 6 дни
1200 евро на месец ще го възхвалявам
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ще ги харча.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Що го правят според вас това? Щото в съвсем скоро време ще има много образовани и безработни, заменени от ИИ. Тези хора са опасни, те няма да се задоволят с 2 предизборни кебабчета. Те ще се бунтуват. Защо ИИ стана публичен малко след края на ковид пандемията? Защото елита се успокои, че може да затвори целия свят ако се наложи.
26
1
 
8
 
! Отговори
Плебос преди 6 дни
Тази схема е хитро измислена от екипа на Шваб и Ко с цел генериране на поколение планетарни май муни и след това превръщането им в безлични, интелектуално инертни маймуни, които ще зависят от хазяина и ще изпълняват безпрекословно всяка негова прищявка. Това ще е краят на здравия разум.
25
2
 
3
 
! Отговори
Че Празнувам преди 6 дни
Цел месец
24
6
 
4
 
! Отговори
ДАЙТЕ И НА ПУТИН преди 6 дни
ДАНО СЕ НАЯДЕ НАЙ-ПОСЛЕ И ДА СПРЕ ДА ТРЕПЕ БЕДНИТЕ УКРАИНЦИ.
23
1
 
6
 
! Отговори
Контрол преди 6 дни
До Стоян Има риск голяма част от хората да станат независими. Това означава по-щастливи и по-мислещи.В ГОЛЯМА ГРЕШКА си баце.Ще бъдеш зависим от политиците и държавата,вместо да си зависим от работодател. Щото в секундата в която започнрш да критикуваш власта, защото например кофите със смет стоят пълни по улиците, никой не си мърда пръста за кражбите по домовете или някой кмет краде от парите за училищата... и ББД ще ти бъде спряно.Впрочем, идееот с ББД е идееот с пари а не по-мислещ идееот.
22
0
 
20
 
! Отговори
Муахаха преди 6 дни
че аз знам едни поне 240 което взимат по 5 000 евро на месец без нищо да правят, и още в 10ки пъти повече от Далавери и Рушвети!
21
2
 
13
 
! Отговори
Иван преди 6 дни
Е аз съм държавен чиновник и на мен от 20 години ми дават 4800 лева (2400 евро) просто така, без да ми се налага да работя.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не може да работи нищо и да е полезен за обществото затова получава просто едни 1200 чисълца, със срок за годност и списък с магазини в които може да ги харчи за хляб от скалалци и салам от ГМО чеpвейчета. На елита гладни и образовани безработни не му трябват. Изчезването им трябва да е плавно и да изглежда като естествен процес.