Какво ще правите, ако всеки месец ви дават 1200 евро просто така?

Експеримент цели да се види какво се случва с хората, които всъщност не се нуждаят от тези допълнителни пари
30 юни 2024 10:45, Елка Василева
306
Какво ще правите, ако всеки месец ви дават 1200 евро просто така?
Снимка: архив, БГНЕС

Представяте ли си да ви подаряват всеки месец по 1200 евро просто така? Какво бихте правили с тези пари? 122 души в Германия имаха възможността да изпробват този модел в продължение на три години, пише Дойче веле.

Доминик Шифър е имал възможността да изпробва това, за което много други мечтаят: в продължение на три години е получавал безусловен базов доход от 1200 евро всеки месец - просто така. "Това ме промени", казва 28-годишният парамедик. Този месец той ще получи последния паричен превод, след което експериментът приключва.

Всичко започнало през 2021 година с един имейл, от който Шифър научил, че е избран за проекта - заедно с още 121 други участници. Отначало Шифър не можел да повярва; все пак около два милиона души били кандидатствали за този експеримент. "За мен това беше като печалба от лотарията", казва той пред АРД. "Първоначално изпаднах в еуфория, а след това започнах да мисля какво мога да направя с тези пари", казва той пред изданието.

Променят ли парите хората?

Какво правят парите с хората? В рамките на тригодишния експеримент от Германския институт за икономически изследвания (DIW) и сдружението "Моят базов доход" (Mein Grundeinkommen) искат да разберат точно това.

Това е първото в Германия дългосрочно проучване на безусловния базов доход и неизследвана научна територия, казва ръководителят на проекта Юрген Шуп от DIW: "Искаме да знаем какво се случва с хората, които всъщност не се нуждаят от тези допълнителни пари", добавя той, цитиран от АРД.

Доминик Шифър е продължил да работи въпреки безусловния базов доход. Но по-малко, уточнява той. Преди това парамедикът е работел на две места на непълен работен ден, защото е трябвало да изплаща заем. "Благодарение на базовия доход най-накрая вече не ми се налагаше да мисля: имам ли изобщо пари да предприема нещо? Станах по-решителен, по-весел и излизам повече навън", казва Шифър. Сега той вече можел да си плати и застраховката срещу нетрудоспособност, да започне шофьорските курсове за камион и дори да отиде на почивка, споделя 28-годишният парамедик.

Подкрепа от различни политически лагери

Сдружението "Моят базов доход" и преди е раздавало такива допълнителни доходи. "Научихме, че това не прави хората мързеливи. Напротив даже", казва основателят на сдружението Михаел Бомайер. По думите му хората стават по-щастливи на работните си места и имат усещането, че сами определят как да живеят, че са по-малко зависими от външни фактори.

Проучването има за цел да провери това. То се следи отблизо и от политиците. Идеята среща поддръжници в целия политически спектър, макар и небезусловно.

Зелените са включили изплащането на безусловен базов доход в своята програма и искат да обединят социалните помощи. "При детските надбавки никой не поставя под съмнение факта, че всички ги получават. Така трябва да стане и с базовия доход", казва Волфганг Щренгман-Кун, говорител на Зелените по въпросите на трудовия пазар. "И той ще се приспада от данъка върху доходите. Това е по-скоро авансово плащане към хората и знак към тях да направят нещо с тези пари", добавя той.

С коалиционен партньор като свободните демократи обаче е трудно да се прокара решение за безусловния базов доход. "Да получаваш безусловни пари от другите, въпреки че сам можеш да работиш, не е справедливо", казва Йенс Тойтрине, един от техните говорители. Въпреки това Свободната демократическа партия вижда смисъл в идеята за обединяване на всички социални помощи в едно плащане, включително детските надбавки и жилищните помощи, защото това може да намали държавната бюрокрация. Тойтрине обаче си го представя по-скоро като освобождаването от данък върху общия доход до определен праг, след достигането на който ще се плащат данъци, добавя АРД.

Социалдемократите са по-скоро скептични, християндемократите имаха преди време своя собствена концепция за въвеждането на безусловен базов доход, но междувременно са против него, което важи също и за десните популисти от "Алтернатива за Германия".

"За момента безусловният базов доход изглежда утопия", признава на този фон ръководителят на проучването на DIW Шуп. В дългосрочен план обаче той смята, че е възможно да се въведе универсално, небюрократично гарантирано плащане - като основен компонент от социалната система, посочва АРД.

Резултатите ще бъдат обявени в началото на 2025 г.

Оттук нататък Доминик Шифър отново ще трябва да се справя без базов доход. За него равносметката от последните три години е смесена: лично на него безусловният доход му е дал немалко, но пък той се пита как би се отразило това на хората, ако той бъде въведен за всички в цялата страна - например дали цените няма да се повишат, защото всички ще имат повече пари?

Този, но и много други въпроси около идеята за въвеждане на безусловен базов доход в Германия се без отговор, заключава АРД.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от Общество
Фитнесът опразва джоба, връщат високото ДДС
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
2
 
! Отговори
аматьори преди 6 дни
на българина му се подаряват 2000 евро НА ЧАС ,щото чичо му го е назначил във фирмата си,без да ходи да работи разбира се,тези с 1200 на месец ми се хвалят,колко хляб има да изядат докато стигнат богоизбрания българин
158
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 149 Социта и работа са несъвместими и затова и социализмът работи само, ако се направи нещо като концлагер, където всеки със сила е накаран да работи за едното нищо и само елитът се ***. Иначе идеята им е проста. Искат да направят така, че да няма средна класа да се репчи на елита. Съответно изравняват масата на минимални доходи- МРЗ и лекар почти едни и същи пари като през 80те у нас. И от там явно гонят даже контрол с нещо като купони за храна и сметки вместо работещи пари.
157
4
 
2
 
! Отговори
До 151 преди 6 дни
В тази връзка - видяхме какъв балон се разду и спука от пари налети във фондовите пазари от раздаваните долари на американците да си стоят във вкъщи по време на ковида. И те са си мислили, че Тесла, Зуум, Слак, Нио, Файзер, Модерна ще са too the moon, но който се е полакумил да прескочи луната, вече се е приземил доста лошо.
156
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Нито искам да ми дават, нито пък аз да давам.
155
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Просто така ще си ги харча!
154
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
За робите всичко е безплатно. В началото са много щастливи.
153
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 6 дни
До Василев Интересно е да се наблюдава как хора, които вече 35 години живеят в пазарна икономика не са мръднали на МИЛИМЕТЪР напред в ОСЪЗНАВАНЕТО какво я движи и как. Буквално все едно слушам колегите от завода през 1988ма. Не, че ми дреме, това за мен е предимство, но все пак, какво нещо е да мине коунизма през съзнанието ти.
152
4
 
3
 
! Отговори
Статистик преди 6 дни
Черно джони, бело и машинки!
151
5
 
5
 
! Отговори
до все тая... преди 6 дни
За САЩ съм съгласен. На места е много зле положението, но все още е по-добре, отколкото в Русия.
150
6
 
5
 
! Отговори
Василев преди 6 дни
Хората имат социална политика, а вие имате социалистическо мислене!И ако не беше глобализацията и членството на България в ЕС, сега щеше да е в блатото там където великия комунизъм се издъни тотално!!!Агент Ърни Бигалоу!ЦРУ!!!
149
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До До Успешен инвестито Остави го. Той може да е инвеститор, но явно няма грам идея как работят пазарите. Парите не носят стойност в себе си. Днес нещо струва 1000, защото няма кой да плати 1100 да го купи. Ако 1% от хората вместо 1000евро на месец имат по 2200 да инвестират, то ще има двойно пари срещу същите акции, злато, имоти и т.н. Какво е единственото възможно да се случи в такъв случай? Ще се надцакват за цената и вместо 20 акции ще купиш 10. Ни дивидент повече, ни нищо ще видят.
148
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ако ти дават ей така пари , по-добре е да ги съхраниш и да обмислиш какво да предприемеш, но да не се бърза.
147
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
и кой ще работи за да генерира тези 1200 и да ги даде на теб? няма как да стане това а това е просто капан за да намалят населението то си наркоманизирано и алкохолизирано удря го на живот и си заминава със здравето и елитът не се занимава да ти плаща пенсии и да ти доставя социални придобивки това е капан за ликвидиране на част о т излишното население
146
3
 
4
 
! Отговори
Калоян преди 6 дни
Каквото правя и сега. Ще праскам омъжените колежки на работа, че са много дашни.
145
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
сравни москва, петербург, екатирининбург с лондон и париж. империите трябва да водят войни за да са най отгоре и да ги печелят. америка англия франция как са живяли стотици години на гърба на целият свят? да доста руснаци ще умрат но ако русия е най отгоре децата им ще живеят на твой гръб. я кажи какво стана в ирак, афганистан, сирия след като американците ги освободиха. как водиха американците война там? я виж как милионен град като рака е сринат за 3 дена. демокрация бате.
144
3
 
9
 
! Отговори
Все тая... преди 6 дни
До До 130 ... Щото пък в СрАЩ е мнооого добре. Достатъчно е да видиш как нигърите издевателстват на дебеличките пухкави американчета за да ти светне че са досущ като във Рашата. Като си такъв любител на ютуб канали погледни какво става в НюЙорк например, или в Сан Франциско или се порадвай на улиците пълни с наркомани в Филаделфия, а що да не видиш и клипчета за престъпноста в Атланта /600% над средната за САЩ/ или *** по улиците на Сиатъл. Сал рекламите им са хубави на САЩисаните.
143
0
 
4
 
! Отговори
Развеселен преди 6 дни
До Анонимен 141 "а ЕСССР при закони дето показването на действителността е вече фейк нюз" Дай някой пример. :))))
142
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ако всеки получава 1200 евро месечно просто ей така, то ВСИЧКО ЩЕ ПОСКЪПНЕ. Хазяите и строителите ще знаят, че имаш 1200 плюс заплатата, ще ти поискат да плащаш поне плюс 1000 към сегашното. Хлебарите ще знаят, че вече имаш двойно за храна, ще ти вдигнат хляба и т.н. Все едно българите не сме живели не с 1200лв повече месечно да ни идва, а и с 100 000лв. Ако не се работи и произвежда повече, за да няма глад за стоки, просто идва хиперинфлация. С 100 човека работи, с цял народ не става.
141
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Селянина с колелото Никога не бях виждал по-достоверно описание на Русия, където "сметки, ток, газ" и какво ли не са "почти безплатни" Браво! И местата, в които живеят добре си ги описал. И поведението им , когато руския диктаторски режим "измъкне" някой за да се саморазправи с него!
140
4
 
0
 
! Отговори
До успешен инвестито преди 6 дни
Имам познати дивидентаджии, инвестирали в могъщи (според тях) енергии и компании в Русия. Нали се сещаш колко им е текущия дивидент?