Патриарх Даниил: Господ знае, че не съм се стремял към тази длъжност

Дядо Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх
30 юни 2024 17:45, Нели Христова
260

Дядо Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх Даниил. "Той е Достоен!", заяви митрополитът на САЩ, Канада и Австралия, предаде БГНЕС.

Жезълът, който беше връчен на Даниил, е жезълът, който е връчен на българския патриарх Кирил през 1953 г., когато е възстановена Българската патриаршия.

Новият патриарх беше поздравен от най-възрастния член на Светия Синод митрополит Йосиф, чийто викариен епископ е бил самият Даниил до избирането му за Видински митрополит. Той заяви, че патриаршеското служение е трудно и отговорно.

В отговора си патриарх Даниил приветства всички гости, дошли да го уважат – политици, представители на поместните църкви и на другите вероизповедания.

"Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес. Господ знае, че не съм се стремял към тази длъжност. Той ще ми бъде помощник. В днешното объркано време всички ние имаме нужда от живо и ясно свидетелство за Божието присъствие", подчерта патриарх Даниил.

В храм-паметника "Свети Александър Невски" се провежда церемония по интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил.

За него гласуваха 69 от делегатите на Четвъртия църковен събор, а за неговия опонент Врачанският митрополит Григорий – 66. Три бюлетини бяха обявени за невалидни. Така видинският митрополит бе избран за четвъртия български патриарх от 1953 г. насам.

След като бе обявен официално избора на патриарх, той с литийно шествие от Светия Синод беше изпроводен до катедралата "Свети Александър Невски".

Там Даниил бе посрещнат с възгласи „Достоен!“, след което започна самата церемония. От амвона мелнишкият епископ Герасим произнесе слово, разказващо за историята на Българската православна църква от нейното създаване по времето на Първото българско царство при княз Борис Михаил и цар Симеон Велики, за Охридската българска архиепископия – наследник на Преславската и Плисковската патриаршии след падането ни под византийска власт, за Търновската патриаршия и ролята на патриарх Евтимий, за Българския Великден и създаването на Екзархията през 1860 и 1870 г., както и за възстановяването на патриаршията през 1953 г след вдигането на схизмата.

Патриарх Даниил прочете пасажа за Добрия пастир от Евангелието на Йоан Богослов. Той се поклони пред мощите на светците, които бяха специално доставени в храма за неговата интронизация, включително мощите на Свети патриарх Евтимий. Над мощите, на които се поклони Даниил беше застанал представителят на руската православна църква митрополит Нестор.

В храм-паметника "Свети Александър Невски" присъстват представители на поместните православни църкви – руска, грузинска, румънска, сръбска и др. За пръв път на интронизацията на български патриарх присъства и Вселенският патриарх Вартоломей, който е начело на църковна делегация, който пристигна за събитието начело на църковна делегация. Пред БГНЕС вселенският патриарх изрази пълната си подкрепа за Българската православна църква.

В катедралния храм присъства и много български политици, общественици и обикновени лица, дошли да приветстват новия духовен водач на България.

Служебният министър-председател Димитър Главчев заяви, че държавата не би трябвало да се бърка в работите на църквата. „Макар че в източното православие е малко по-особено, но аз съм на мнението, че държавата не трябва да се бърка в църковните дела“, каза той преди да влезе в храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Президентът Румен Радев пожела здраве, дълголетие и благополучни дни на Даниил начело на Българската патриаршия. Според него „вярващите се нуждаят от единство на църквата, на православието и от водачество към духовен възход“.

Председателят на Народното събрание Рая Назарян отбеляза, че Българската православна църква винаги е правила достоен избор.

Изборът на български патриарх бе отразен в репортаж на Агенция Франс прес от София. "Българската православна църква, която традиционно е близка до Русия, избра нов патриарх днес. 52-годишният Даниил зае позиция в полза на Кремъл след руската инвазия в Украйна", предаде Франс прес. Тя припомня, че Даниил подкрепи руската инвазия в Украйна в дълго видеопослание, излъчено през 2023 г., посочват анализаторите. Той също така остро критикува решението на българското правителство от септември 2023 г. да изгони главата на Руската църква в София, архиепископ Василий, и двама белоруски свещеници, обвинени, че служат на руските геополитически интереси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от За да се разбираме
Мъжкото поведение: Учтив ли е или флиртува с вас?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 130. Не плюят българите не оставай с такова впечатление. На тролингените им е това работата.
124
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Йосиф 40 г.е живял на Запад и в САЩ,ама си е руски агент.Сега връчи жезъла на протежето си...
123
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тука е пълно с djlkashfjdsah! Ами естествено, че ще защитава Руската църква, защото така е ПО КАНОН!!! Украинската църква не е самостоятелна! Браво на Негово Светейшество, че е преди всичко църковен човек и си има мнение! Още не е встъпил в длъжност и се почва плюенето. Много долно племе сме българите, ама много!!!
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 126. Никога не е била забранявана, но елгебетеерасите продължават да се мъчат да лъжат в тая посока.
121
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Уж руски патриарх, а Негово Светейшество Даниил живял в САЩ цели 10 години. Нещо ви издишат шамандypите.
120
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Мисля си, "чакай да видим какво е казал народа", все пак има 150 мнения. Зачетох се и разбрах, че народът не мисли особено много....
119
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До БКП ЗАБРАНИ ЦЪРКВАТАКога пък в България църквата е била забранена? Стига лъжи!
118
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 113Като чета коментарите, тук пълно с болни мозъци. Патриархът не е избран за да се бори с русофилия или русофобия////А защо като митрополит се изказва по проблем късаещ РПЦ в Украйна и УПЦ. Напада Вселенската Патриаршия, Украйна и защитава Русия! Какво го интересува това са проблеми не късаещи епархията му?
117
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"Дано оня *** БОЙКО Тиквата-Сатаната от Банкя да НЯМА компромати с които да ИЗНУДВА и изкушава патриарх Даниил /както изнудваше болния и стар Неофит Русенски с копромати за земи на стойност 4,5 милиона лева"
116
7
 
1
 
! Отговори
до най-ми харесва преди 4 дни
"""""Опорката, че бил Агент на Путин, при положение, че 2010-2018 година е бил в САЩ и нищо не се знае, за този Период от Живота му"""" ------- Ами ако през тези 8 години е видял истинската същност на Вавилонската бл::::ница, няма как да иска разлагащото й нравствено, духовно и морално влияние в Бг.
115
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
За зла участ на бедната ни държавица се яви нов разединител след президента.Нов угоден за руснаците и против българщината
114
4
 
4
 
! Отговори
морски преди 4 дни
На територията ни командва червен гоДСпод.
113
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Хайде без лъжи. Кога пък е подкрепял войната. Спрете с опорките.
112
4
 
10
 
! Отговори
До 112 преди 4 дни
Съгласен съм с Вас. Знае се, че сам поправял църквата в САЩ. Има снимки на Даниил качен на покрива на църквата. Знае се, че по два пъти в годината се е прибирал в България за 10г. общо 20 пъти, но за кратко. А колкото до тези, които искат да умират хора и да има войни, те когато видят, че хора са против войните и убиването на хора, винаги казват, че са защитници на Путин. За толкова им стига акъла. Игнорирайте ги!
111
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
аз така и неразбрах кое прави 3 от бюлетините недействителни и защо 2-ама делегати не са гласували, тия въпроси трябва да се изяснят и да станат обшественно достояние, иначе остава голяма сянка при този избор
110
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Разцепление,разкол в българската църква. Това иска Вартоломей. Няма да го позволим. Миряните ликуват от избора на патриарх. За митрополитите не знам,но всички признаха избора.
109
3
 
2
 
! Отговори
Християнин преди 4 дни
Смирение и прошка...как се съпоставя със страстната защитна реч на този индивид в подкрепа на убийствата и войната....как?
108
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
няма как да си легитимен, при подкрепили те 69 делегати от 140, това е ! процедурата трябва да се повтори, иначе е доста вероятно да има разцепление
107
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Като чета коментарите, тук пълно с болни мозъци. Патриархът не е избран за да се бори с русофилия или русофобия. Той е пазител на вярата и духовен водач на българите. Той е богоугодно избран,на свят празник,а всичко друго е от Сатаната.
106
5
 
6
 
! Отговори
Най ми Харесва преди 4 дни
Опорката, че бил Агент на Путин, при положение, че 2010-2018 година е бил в САЩ и нищо не се знае, за този Период от Живота му - най-вероятно ЦРУ са го Обучавали - изобщо, ако ми намерите някой друг от Патриаршията живял 7-8 години в САЩ и бил в САЩ до само преди 5-6 години - ми се обадете!