Германците искат да се разговаря с Путин след две години мълчание

45% от анкетираните: Украйна да даде територии на Русия
11 окт 2024 07:58, Елка Василева
211
Германците искат да се разговаря с Путин след две години мълчание
Снимка: архив, БГНЕС

Ясно мнозинство от германците биха искали канцлерът Олаф Шолц да възобнови диалога с руския президент Владимир Путин след почти две години мълчание, показва проучване, публикувано днес, предаде ДПА.

Допитването, проведено от института за проучване на общественото мнение Югов (YouGov) по поръчка на ДПА, показва, че 59% от анкетираните подкрепят възможността двамата лидери да разговарят по телефона. Само 26% са били против, а 15% не са дали отговор.

В Източна Германия 68% от анкетираните са искали двамата да разговарят, докато 19% не са искали.

От няколко седмици Шолц агитира за нова мирна конференция за Украйна, в която да участва и Русия. Путин не беше поканен на първата мирна среща на върха в Швейцария през юни, припомня ДПА.

Днес Шолц трябва да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски в Берлин за трети път в рамките на пет седмици. Разговорите вероятно ще се съсредоточат върху усилията за намиране на мирно решение на войната, която Русия започна през февруари 2022 г. Двамата вероятно ще говорят и за по-нататъшна военна подкрепа за Украйна.

Шолц и Путин за последен път са разговаряли по телефона на 2 декември 2022 г., но германският канцлер неведнъж е давал да се разбере, че може да си представи, че ще разговаря отново с Путин.

Има спекулации, че телефонният разговор може да се състои преди срещата на върха на Г-20 в Рио де Жанейро на 18 и 19 ноември. Русия ще вземе участие в тази среща, въпреки че не е ясно дали самият Путин ще присъства.

Германците са разделени по въпроса дали Украйна трябва да се откаже от част от територията си в името на мира с Русия. Около 39% смятат, че тя не трябва да отстъпва и сантиметър. Но 22% смятат, че Украйна трябва да се откаже от украинския полуостров Крим, който беше незаконно анексиран от Русия преди 10 години.

Други 23% твърдят, че Киев трябва да се откаже не само от Крим, но и от териториите, които са окупирани от Русия след пълномащабното ѝ нахлуване преди повече от две години. Общо 45% от анкетираните са за отказ от територии.

Несъгласие има и по въпроса дали на Украйна трябва да бъде разрешено да обстрелва със западните оръжия с голям обсег цели дълбоко в руската територия. От анкетираните 42 % са "за“, а 43 % са "против“.

Зеленски отдавна призовава западните си съюзници за такова разрешение, заявявайки, че без него е все едно да се опитваш да воюваш с вързани ръце.

Шолц е скептично настроен по този въпрос. За разлика от САЩ, Великобритания и Франция, досега Германия не е доставяла на Украйна оръжия с далечен обсег на действие. Шолц последователно не желае да предостави на Киев крилати ракети „Таурус“ с обсег на действие 500 км, тъй като се опасява, че в такъв случай Германия и НАТО могат да бъдат въвлечени във войната.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от За да се разбираме
5 зодии, които се борят с най-много тревоги в любовта
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 35 минути
Вие газ пили ли сте,кой здравомислещ ум свърза германците с това ереиско нищожество
189
1
 
3
 
! Отговори
Дарвин преди 1 час
Бойко ще оправи работата. Да отворят завода на голфо в Бг. и ще видим.
188
0
 
4
 
! Отговори
Казума преди 2 часа
Дзъннн mission accomplished... Укарайна в руини, милион мъртви руснаци и украинци... Дайте да приключваме и да видим кой колко точки е изкарал от мисията, аз залагам на ФАЩ.
187
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Сетила се Мара да се побара
186
2
 
7
 
! Отговори
шолц късно е вече преди 3 часа
мандалото лопна
185
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Ще му пеят тропари под прозорците на Путин скоро всичките мъпетски лидери на Запада
184
2
 
20
 
! Отговори
не е важно преди 5 часа
не е важно какво искат жалките шенгенски третополовци - важно е какво иска Путин, а след всички тези педеррращини на ЕС, доста ще ви се наложи да седите на колене пред путин, преди да ви обърне внимание
183
8
 
1
 
! Отговори
82 ОМБр преди 5 часа
И по-конкретно 1,4 МИЛИАРДА еврачета. Ей приматюхи виште тоя"незаконния" как го посрещнаха в Германия,а па вие подскачайте на площада(за предпочитане),че Зеленски е незаконен,може пък некой да ви чуе му-ха-ха
182
1
 
9
 
! Отговори
джо престъпникът преди 5 часа
До Ами оная лудата Тая ***...умна *** която има интелект и капацитет на 5 годишно дете да не е съгласна е нормално. В това няма нищо чудно тя е позор за Германия и Немският народ.
181
7
 
2
 
! Отговори
82 ОМБр преди 6 часа
Шолц обяви пред Зеленски военен пакет на стойност повече от 1 000 000 000 еврачета за гибелта на много русначета. Слава Бундес републик Дойчланд!
180
3
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 6 часа
До хр. грозев предателя дядоооо дядфооо отдавана не сме 70те на миналия ВЕК
179
3
 
7
 
! Отговори
хр. грозев предателя преди 6 часа
Мнението на Немският народ не е нужен на никой и никой няма да се съобразява с него . Каквото каже окупаторът това и става повече от 80 години Германия е под Американски ботуш ,тя е колония която трябва да изпълнява всичките й нареждания .В края на ВСВ Конситуцията на Германия и Япония са написани от окупанта и там точно и ясно е казано всичко което са искали Американците са го получили . Германия като победена е приела без възражениеи е подписала -- няма право-- и се съгласила . Целият 90 Милиона Германия да гласува пак няма нищо да се промени
178
4
 
1
 
! Отговори
82 ОМБр преди 6 часа
Зает е Путин,сега ми взема чамугата на ремък,а след това императора на външни тоалетни ще го полигави
177
1
 
5
 
! Отговори
Ама Путин не вдига т преди 6 часа
Шолци обещава да поправи потоците 1+2 за собствена сметка.
176
1
 
18
 
! Отговори
Руя преди 6 часа
Тоя Шолц да не мисли че Путин му е домашния любимец.Оная Меркел така измами за Минските споразумения ,че сега никой не им вярва на швабите прости.
175
1
 
19
 
! Отговори
На живо преди 6 часа
Ами сега ше прашат ли Киро Улавия да свали укро байрака от Столичната Община и да върне имената на сменените улици и площади. На живо по БТиВ.
174
1
 
9
 
! Отговори
Ами оная лудата преди 6 часа
Аналена Бербоковта не е съгласна с Шолци.
173
2
 
19
 
! Отговори
Ти ли куче беззъбо преди 6 часа
А га пращаше Лепардите 2, най-новите аааааааа .. всичко ти смляха русняците.
172
2
 
16
 
! Отговори
Бавен реотан преди 6 часа
Шолц сигурно най-накрая е прочел какво пише в старите военни книги а именно, че Запада никога не е могъл да воюва успешно срещу Русия на изток от р. Елба.
171
1
 
8
 
! Отговори
Дали преди 6 часа
А бе той Шолцата може и да иска да разговаря с Путин, ама вчера Зельо се изцепил пред Макрона, че всички слухове за мирни преговори са руска пропаганда и обеща да се бори с пропагандата.