Пригожин с атака към Кремъл: Нахлуването в Украйна е основано на лъжи

Нищо извънредно не се случи на 24 февруари, заяви той
23 юни 2023 21:30, Александър Попов
925
Пригожин с атака към Кремъл: Нахлуването в Украйна е основано на лъжи
Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви днес, че нахлуването в Украйна е основано на лъжи от страна на Кремъл, предаде Ройтерс.

Пригожин каза това на видеозапис, разпространен от пресслужбата му в Телеграм.

Зад честите тиради на собственика на "Вагнер" в социалните мрежи прозира неговата изолация от основните военни действия. Днес обаче той за първи път разби основните аргументи на Русия за "специалната военна операция", с която започна войната в Украйна на 24 февруари миналата година, отбелязва Ройтерс.

"Нищо извънредно не се случи на 24 февруари. Министерството на отбраната се опитва да измами обществото, а президентът ни разказва някаква история за луда агресия от страна на Украйна и как те са се опитвали да ни нападнат заедно с цялото НАТО. Войната им трябваше, за да може Шойгу (б. р. – министърът на отбраната на Русия) да стане маршал и да вземе втори медал на Герой на Русия. Войната не беше необходима за демилитаризация и денацификация на Украйна", каза Пригожин.

По-рано днес собственикът на "Вагнер" бе цитиран от Франс прес да казва, че руската армия отстъпва в редица сектори на юг и на изток в Украйна.

По този начин той влезе в противоречие с твърденията на Кремъл, според които украинската контраофанзива е провал, отбелязва АФП.

"Руската армия се изтегля в сектори на Запорожка и в Херсонска област, украинските въоръжени сили напредват", каза Пригожин във видео, публикувано в Телеграм от неговата пресслужба.

"Същото се случва и в Бахмут, врагът прониква все по-надълбоко в нашата отбрана", заяви бизнесменът.

"Няма никакъв контрол, няма военни успехи на Москва", добави Пригожин, според когото руските военни "се къпят в кръв".

Думите на Пригожин не може да бъдат проверени от независим източник. Те обаче противоречат на тези на руския президент Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу, според които руската армия отблъсква украинските атаки, отбелязва АФП./БТА, Иво Тасев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


925
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
606
3
 
4
 
! Отговори
Черен орел преди 1 година
Ако имаше ИИ щяхме да чуем : "Здравейте,аз съм най-ниският танк,но с най-големият атрибут - дулото ми е с диаметър 152 мм и пробивам бронята на всеки танк от 10 км.Няма да имам удоволствието от танкова битка,защото останалите ще трябва да ме доближат на 4 км(6 км за батко ми Т-90),за да стигне снарядът им до мен и затова повечето време скучая.Все пак от време на време стрелям и с управляеми ракети през дулото си."
605
1
 
20
 
! Отговори
Ахмат преди 1 година
Кадиров къде се позиционира?
604
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ленчето от пасолството нема ли да иде да пази с голи гърди кремъл???
603
0
 
23
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
От както свят светува, истината винаги е излизала наяве, е сега също ще излезе, няма как заради 1 човек да се пави изключение!!!
602
21
 
7
 
! Отговори
Линда галопа преди 1 година
Какви са тези глупости?Да даваме по-скоро снаряди на Украйна,че като гледам с какъв хъс отстрелват натовска техника,където я видят да не се наложи да мятат снарядите с катапулти?
601
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Путин е ясно, че ще има куршум и ще отърве Хага. Ами онази другата руска урветинасъс заповед за арест, където крадеше украинските деца и се чувстваше всесилна. Дали вече почна да стяга багажа?
600
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ватенки, отивайте при вашите приятели славяни и ни оставете на мира.
599
5
 
42
 
! Отговори
Бай Ставри преди 1 година
Женя, цялата ви държава от 1917та насам е основана на лъжи.
598
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мното ясно че поводите за войната са лъжи, причината е имперския интерес на Русия да си върне владенията! Едва ли ще стане, защото Русия е с брутен продукт колкото Испания!
597
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом го тръбят от Русия, значи е някаква военна тактика. Ако е истински преврат никой нямаше да знае нищо. Щяха да го потулят.
596
24
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 1 година
Видя се, че контранастъплението спряяяяяяяя по искане на Киев. Няма достатъчно армия. От 4 до 20 юни са убити над 40 хил украинци, около 100 хиляди ранени. Затова се пуска тоя фейк. Случаят с Пригожин е уловка за Киев. Много коро Вагнер ще бъде на друг фронт в Украйна. В момента Украйна няма достатъчно сили. Русите много скоро ще преминат в настъплениеза освобождаването на Украйна от нацистите. Няма сила, която да ги спре.Украинците започнаха да се предават, сами унищожават леопардите.
595
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са експерти по отглеждане на собствени предатели. Тоя уж руснак напада и окупира руски град, навярно скоро ще почне да избива и хората в града. Евала признавам ги
594
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички с приповдигнатото настроение-не казвай "Хоп!", преди да скочиш!
593
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Именно, ако се случваше нещо подобно, медиите на руския режим щяха да го потулят. Но ако е координиран шантаж, тогава медиите ще докладват обстойно събитията. Има и много други подозрителни компоненти, но медиите специално са крайно издайнически. Нищо от случващото се не се случва без официално одобрение, планиране и координация.
592
3
 
2
 
! Отговори
Peaлиcтичнo преди 1 година
Щe бъge лиkвиgиoaн и зaмeнeн c gpyr, a вoйнaтa щe ce oжecтoчи oщe noвeчe...
591
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другаря Кошлуков ш.о не показва к.в.о се случва в расия...нали новини на руски език...голем Продажник!!! М.а сега накъде б.е комунистче...от коя страна на русия....или като жабата ще се разчекнеш
590
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски леопарди не дава, а НАТО ги свърши! Така че давй каквото имаш, може и само ауспух...
589
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Атакували украина за да стане Шойгу маршал!!! Това е лична вражда и опит за политическа кариера. Просто му спряха паричките от държавната баница и сега като нашите хрантутници ревна срещу МО. Га трепА укрите в Артьомовск ни рива, сига ривеш! А нашите медии вече говорят за преврат в Москва- танкове по улиците, Путин се скрил... Ей, тва посолство не си жали парите за глупости. Байдън президент на Русия!!!
588
10
 
4
 
! Отговори
хи-хи-хииии...... преди 1 година
Пригожката е силно заблЮден!
587
5
 
2
 
! Отговори
Йосиф преди 1 година
Абсолютно вярно !!!