Пуснаха сигнал срещу "Ергенът" за сексизъм

СЕМ е установил дискриминация по признак възраст
28 май 2024 16:45, Нели Христова
82
Пуснаха сигнал срещу "Ергенът" за сексизъм
Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии (СЕМ) е сезирал Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) заради "дискриминационно съдържание по признак "възраст" в "Ергенът".

До казуса се е стигнало, след като българска платформа за подкрепа на жените, е изпратила сигнал за "отявления сексизъм и дискриминация, основана на пола, в хитовото предаване "Ергенът" и с искане предаването да бъде спряно от ефир." Според сигнала "отношението и третирането на мъжете и жените в предаването "Ергенът" е различно, неравноправно и дискриминиращо, което освен всичко останало, е обявено от българското законодателство като незаконно."

Според тях "сюжетът е базиран на участието на "перфектен ерген", чиито качества са прецизирани до най-малкия детайл и куп девойки, подбрани с външност и качества, които предизвикват по-скоро скандал, критики и упреци от широката аудитория, което е и търсеният ефект."

В сигнала се посочва още, че "момичетата са подложени на жестоки, нецензурни и уронващи достойнството и доброто им име, като много от участничките рухнаха емоционално, други загубиха работата си, защото работодателите им сметнаха, че са уронили репутацията на фирмата, в която работят. Форматът е пример за жесток сексизъм, чрез който се подстрекава езика на омразата в интернет и социалните мрежи."

Според платформата "освен че е в разрез с Националната стратегия за равнопоставеността между половете, "Ергенът" нарушава чл. 17 т. А от Закона за радиото и телевизията, който се отнася до предавания, които могат да увредят физическото, психическото и нравственото развитие на децата, защото предаването се излъчва по националната телевизия в позволен за децата часови диапазон."

СЕМ също е отчел дискриминация по признак възраст и е сезирал Комисията за защита от дискриминация. СЕМ обаче не можел да спре предаването, въпреки желанието на подателите на сигнала.

На финала на третия сезон на "Ергенът" Александър Младенов, който трябваше да си избере жена, отказа с видео и на двете финалистки. След като майка му го убеди, че са възрастни за него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ергена е гей и не може да изневери на интимния си партньор Иво с някакви жени
46
1
 
14
 
! Отговори
Тони преди 3 месеца
Цялата идея на предаването е глупава, но нали е направено за шоу. На мен идеята за риалити, какъвто и да е формат, не ми допада по принцип, но хората влизат в него за слава. В случая не мисля, че трябва да има обидени. Всички са възрастни хора.
45
3
 
19
 
! Отговори
Х преди 3 месеца
Те трябва да спрат всички национални телевизии. Предаванията са зле, новините негативни и манипулативни, бъкано с реклами. От години не гледам телевизия, даже се чудя, че има още хора, които го правят. Пускайте ХБО и нетфликс и ги зарежете тея некадърници.
44
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Според сигнала "отношението и третирането на мъжете и жените в предаването "Ергенът" е различно, неравноправно и дискриминиращо"---------------Ами предаването се казва "ергенът", където, забележете, ергенът е главно действащо лице. Съвсем нормално е да са в неравноправно положение. Плюс това всички участници са се съгласили с условията.
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"дискриминационно съдържание по признак "възраст" в "Ергенът"." - Заглавието и това .... Млако е нелепо .. Маааалко!
42
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Божеее, и това ли вече е сексизъм.Един нормален житейски избор.Боже мой.
41
1
 
24
 
! Отговори
хай хоу преди 3 месеца
ох ша падна от смях - чудят се както да предизвикат още реклама на това предаване - Алеко ги намляска всичките и си би шута - булчото беглец - с съобщение и после момите да му берат срама
40
2
 
6
 
! Отговори
MARGARITIS SHINAS преди 3 месеца
ЩО НЕ КРЪСТЯТ ЕРГЕНОС = ТАНЦУВАЩИЯТ С ВЪЛЦИ, ФИЛМ 2 , продължение на Оригиналла от 1990 год....Кевин Коснар беше режисер, и игра в главна роля в собствения си филм, Взе Оскар за Режисер = Бест Директор 1990 , и Получи Номинация за Главна Мъжка Роля, но загуби там от Джереми Айрънс = САЙМЪН ГРУБЕР ОТ ДАЙ ХАРД 3 .
39
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво ли не правят някой хора за пари? Някой се снимат в порн*филми, други се снимат в Ергенът.
38
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цялото предаване е предварително подготвен сценарий. Всичките каки са се съгласили да си изиграят ролите и да се изложат пред цяла България за определена сума. Явно сумата хич не е малка, щом са се подложили на такъв резил. Или пък умствения им багаж е прекалено малък. И онзи "ерген" е гушнал серизна сума, че да се излага така пред камерите.
37
0
 
6
 
! Отговори
Ббб преди 3 месеца
Абе отдавна трябваше да вкарат някой *** вътре да видим докъде би стигнал. Или някой обратен, що пък, или пък мачо някой. На ергена ще му е приятно да си бъбри с някой такъв. Ще взимат много рози тези..
36
1
 
5
 
! Отговори
Муа ха ха хааааааа преди 3 месеца
Муа ха ха. Муахаха. Муахахахааааааао :-))),
35
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По-голяма гавра от това да сложат хомосексуалист за ерген няма
34
0
 
14
 
! Отговори
... преди 3 месеца
значи не съм гледал и епизод от това нещо! с което се гордея! И сега четъ, че то требело да се избират жени от някъв дето требело да си избира жени от цяло стадо жени! и той не избрал жени понеже жените били стари! И после се чудят разни ора що не се гледат подобни "риалитита"!? Ем ....
33
3
 
14
 
! Отговори
ерГенчо преди 3 месеца
При мама е най-добре, не ми трябват девойки
32
1
 
5
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 3 месеца
Ако случайно успеят да осъдят Ергенът ...ГАРАНТИРАНО няма да има кандидат-богаташ за следващия сезон.Ще има само загорели за секс *** и клошари...тогава ще видим какви пишман кандидатки ще се явят на кастингите за това предаване.Още от сега мога да позная...няма да има такива !!!!
31
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БТВ удариха дъното с това предаване. Момчето обаче ми изглежда свестно барем поне да е захлебил добре
30
1
 
3
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 3 месеца
тоа що се е озъбил така
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само реклама му правят. И който не го е гледал, сега ще тръгне да го търси и гледа, да види какви са тия лачени чанти и на какво са били подложени участничките.
28
1
 
3
 
! Отговори
Дядо Боже преди 3 месеца
и личният лекар са най-големите дискриминатори по признак възраст.