Пуснаха сигнал срещу "Ергенът" за сексизъм

СЕМ е установил дискриминация по признак възраст
28 май 2024 16:45, Нели Христова
82
Пуснаха сигнал срещу "Ергенът" за сексизъм
Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии (СЕМ) е сезирал Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) заради "дискриминационно съдържание по признак "възраст" в "Ергенът".

До казуса се е стигнало, след като българска платформа за подкрепа на жените, е изпратила сигнал за "отявления сексизъм и дискриминация, основана на пола, в хитовото предаване "Ергенът" и с искане предаването да бъде спряно от ефир." Според сигнала "отношението и третирането на мъжете и жените в предаването "Ергенът" е различно, неравноправно и дискриминиращо, което освен всичко останало, е обявено от българското законодателство като незаконно."

Според тях "сюжетът е базиран на участието на "перфектен ерген", чиито качества са прецизирани до най-малкия детайл и куп девойки, подбрани с външност и качества, които предизвикват по-скоро скандал, критики и упреци от широката аудитория, което е и търсеният ефект."

В сигнала се посочва още, че "момичетата са подложени на жестоки, нецензурни и уронващи достойнството и доброто им име, като много от участничките рухнаха емоционално, други загубиха работата си, защото работодателите им сметнаха, че са уронили репутацията на фирмата, в която работят. Форматът е пример за жесток сексизъм, чрез който се подстрекава езика на омразата в интернет и социалните мрежи."

Според платформата "освен че е в разрез с Националната стратегия за равнопоставеността между половете, "Ергенът" нарушава чл. 17 т. А от Закона за радиото и телевизията, който се отнася до предавания, които могат да увредят физическото, психическото и нравственото развитие на децата, защото предаването се излъчва по националната телевизия в позволен за децата часови диапазон."

СЕМ също е отчел дискриминация по признак възраст и е сезирал Комисията за защита от дискриминация. СЕМ обаче не можел да спре предаването, въпреки желанието на подателите на сигнала.

На финала на третия сезон на "Ергенът" Александър Младенов, който трябваше да си избере жена, отказа с видео и на двете финалистки. След като майка му го убеди, че са възрастни за него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
18
 
! Отговори
Невъзможно! преди 3 месеца
Има излъчване на гей. А какво всеки знае, гейовете не могат да бъдат расисти или сексисти. Те са супер толерантни хора.
6
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Че някой да ги е карал насила жените да ходят там? Вместо да мрънкат да си направят едно предаване Момата и да си го продуцират както си искат. Пак някоя недочесана със силен сърбеж се е почувствала изоставена в ъгъла и е надала вой
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво на ергенина! Да беше се усетил на първия ден и да беше духнал. Щяха да ни спестят много кърпички. Къде от мъка, къде от смях, който идва след мъката. А девойките там си правят реклама и след предаването бързо си намират някой. Всички доволни, къде е дискриминацията?
4
4
 
19
 
! Отговори
Ергенът към СЕМ преди 3 месеца
Събрали КРОКОДИЛИТЕ от р.Нил и ми ги пробутват за съпруги...Айде моля Ви се ...аз не ям доматите с колците!!!Аман от простакеси и застаряващи златотърсачки!!!!!
3
0
 
19
 
! Отговори
ЛОРИ преди 3 месеца
Мамино синче,Вечния ерген
2
1
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
всичко ни е наред остава да се занимаваме с такива просташ-ки предавания стигавече внимаваите на изборите защото се задава нещо лошо в бъдещето
1
2
 
31
 
! Отговори
ИВАН преди 3 месеца
СЕМ ЗАЩО ИЗЧАКА 2 СЕЗОНА НА ЕРГЕНА, ЗА ДА СЕ САМОСЕЗИРА В ТРЕТИЯ?!