Пуснаха сигнал срещу "Ергенът" за сексизъм

СЕМ е установил дискриминация по признак възраст
28 май 2024 16:45, Нели Христова
82
Пуснаха сигнал срещу "Ергенът" за сексизъм
Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии (СЕМ) е сезирал Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) заради "дискриминационно съдържание по признак "възраст" в "Ергенът".

До казуса се е стигнало, след като българска платформа за подкрепа на жените, е изпратила сигнал за "отявления сексизъм и дискриминация, основана на пола, в хитовото предаване "Ергенът" и с искане предаването да бъде спряно от ефир." Според сигнала "отношението и третирането на мъжете и жените в предаването "Ергенът" е различно, неравноправно и дискриминиращо, което освен всичко останало, е обявено от българското законодателство като незаконно."

Според тях "сюжетът е базиран на участието на "перфектен ерген", чиито качества са прецизирани до най-малкия детайл и куп девойки, подбрани с външност и качества, които предизвикват по-скоро скандал, критики и упреци от широката аудитория, което е и търсеният ефект."

В сигнала се посочва още, че "момичетата са подложени на жестоки, нецензурни и уронващи достойнството и доброто им име, като много от участничките рухнаха емоционално, други загубиха работата си, защото работодателите им сметнаха, че са уронили репутацията на фирмата, в която работят. Форматът е пример за жесток сексизъм, чрез който се подстрекава езика на омразата в интернет и социалните мрежи."

Според платформата "освен че е в разрез с Националната стратегия за равнопоставеността между половете, "Ергенът" нарушава чл. 17 т. А от Закона за радиото и телевизията, който се отнася до предавания, които могат да увредят физическото, психическото и нравственото развитие на децата, защото предаването се излъчва по националната телевизия в позволен за децата часови диапазон."

СЕМ също е отчел дискриминация по признак възраст и е сезирал Комисията за защита от дискриминация. СЕМ обаче не можел да спре предаването, въпреки желанието на подателите на сигнала.

На финала на третия сезон на "Ергенът" Александър Младенов, който трябваше да си избере жена, отказа с видео и на двете финалистки. След като майка му го убеди, че са възрастни за него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сваляйте я от екран тая по мия, срамота, че има хора, които го гледат и му вдигат рейтинга
26
1
 
24
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 3 месеца
Гнусотия е това предаване,както й телевизията, която го излъчва!
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
СЕМ е в позиция Сичката Мара Фтасала.........На фона на толкова простотии, вървящи на екран, хванали се в Ергенът. Само ще му направят реклама, а може това да е целта.
24
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наистина ли има хора да гледат такива простотии?
23
2
 
6
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Преди близо четвърт век имаше едно предаване на Халваджиян по МСАТ "Точка на пресичане". Който не помни и не знае,на случаен принцип,без сценарий,водеш се срещаще и запознаваше момче и момиче на улицата.Беше толкова истинско и непринудено.Чаках го с нетърпение всеки четвъртък и неделя от 21ч.Ей това си остава ненадминато и до днес по сюжет предаване
22
0
 
7
 
! Отговори
хи-хи-хииии...... преди 3 месеца
Ейййй.....за кашмер стана, тоз ЕРГЕН уа!
21
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абсолютно прав беше да откаже на двете дъртофелници, че едната даже с багаж дете идва. Никой не е длъжен на тия, особено като не са добре и с главата.
20
0
 
22
 
! Отговори
Какви момичета? преди 3 месеца
Всички са си поели отговорността! Отишли да ги избират, като китка джозен в магазин за зеленЧУК-ЧУК! Ако са ненормални, да не са били допуснати до тя отврат! Предаването само по себе си е извратено!
19
3
 
30
 
! Отговори
предаването"Ерг преди 3 месеца
Всички участнички доброволно са подписали договори с продукцията и са се съгласили с условията!!! Останалото е БЛЯ-бля..... Ще съдим СЕМ за мъжемразство.Там няма нито един член ,който да е мъж!!!
18
0
 
24
 
! Отговори
Есе преди 3 месеца
Каза му майка му да не си играе с каките,ама не слуша.
17
1
 
22
 
! Отговори
пожелание преди 3 месеца
Другият сезон да се казва - ЧУМИТЕ , и ще е много по гледаем !
16
9
 
11
 
! Отговори
Ергенът-не ги искам! преди 3 месеца
На който му харесват стари чанти с намачкан лак да си ги вземе в къщи и да ги хрантути и да ги дъндурка по Хаваи-Малдиви и др.острови.На никоя не съм давал пръстен и нищо не съм им обещавал!!!Златотърсачки и пиявици, които да ми изсмукват жизнените сокове и парите, които съм си изкарал с честен труд няма да ме заблудят и излъжат!!!!
15
0
 
16
 
! Отговори
Здрасти преди 3 месеца
Че те всички риалитита са такива. Като го изгледаш ако не си кавеш накрая "Брей има и по зле от мене." значи продуцентите нещо са объркали. А това без издевателства от един или друг вид няма как да го постигнеш.
14
2
 
18
 
! Отговори
анонимна преди 3 месеца
Ми т*ъ*п*о*тия е това предаване, да. Ама става за развлечение вечер. Иначе самата му идея е т*ъ*п*а - един куп жени да скачат като невидели на някакъв м*ух*л*ьо и да му се възхищават като на бог. А той накрая се оказва мамино синче или гей.
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Леле, предаване дето Един мляска и пляска 20+бр "дами" без ред било - Сексиско... и дискриминативно, кой да предположи. А тия дами ако им сложат там някой беден и грозен дундьо дали ще идат, защото преди да се съгласят им дават снимки и информация за ергенинът? (От новия сезон, ще влючат инфо и снимки за МАМА, че тя избира! ) :D
12
0
 
25
 
! Отговори
Евгени преди 3 месеца
Пошло, елементарно, дурашко забавление за нисши духом. Сексизмът му е най- малкия кусур.
11
3
 
15
 
! Отговори
Крум към СЕМ преди 3 месеца
Реципрочно: В СЕМ са само жени мъжемразки !!!! Ще ги съдя за дискриминация на мъжкия пол!!!!
10
8
 
11
 
! Отговори
И кой е виновен преди 3 месеца
За това? Кое не е истина? Че това си е педофилия от страна на организаторите! Вкарват разработени стари чанти, чиито ципове не се затварят, а сега да търсим жертва, че някой младок не им е запълнил дупките!
9
1
 
10
 
! Отговори
Крум към СЕМ преди 3 месеца
Ако много зяете розички няма да получите !!!!
8
1
 
24
 
! Отговори
Зевс преди 3 месеца
СЕМ се сетиха, а по този член 17ти предлагам да изместят и всички новини след 22 часа, понеже освен за войни и убийства за друго не се говори.