Украинци вилнеят в Курск, Путин е мрачен, рухва митичният му статут

Оказа се, че хвалбите му са кухи, а решенията - погрешни
20 авг 2024 06:50, Петър Бойчев
468
Украинци вилнеят в Курск, Путин е мрачен, рухва митичният му статут
Снимка БГНЕС

Украинци вилнеят в Курск, Путин е мрачен, рухва митичният му статут

"Сънди Таймс": Оказа се, че хвалбите му са кухи, а решенията - погрешни


През 1993 г., след неуспешна парична реформа, руският премиер случайно каза на страната какво мисли в действителност. "Искахме да стане по-добре, а се получи както винаги", каза Виктор Черномирдин. Репликата все още забавлява фаталистично настроените му сънародници, които от горчив опит са се научили да не се надяват твърде често на "по-доброто", пише "Сънди Таймс".

Миналата седмица, когато стана ясно колко далеч от курса се е отклонила инвазията на президента Путин в Украйна, дори един от хиперпатриотичните военни коментатори, които обикновено подкрепят Кремъл, не можа да се сдържи да не изтърси фразата на покойния Черномирдин заради кадри, показващи как украинските войски вилнеят в руската Курска област.

Властите в Москва представят първото голямо вражеско нахлуване на тяхна територия след Втората световна война като отчаян ход, обречен на провал, но обикновените руснаци, гледайки телевизионните кадри с бежанците, които се стичат от фронтовата линия, усещат, че войната в най-добрия случай сега обещава пирова победа за Кремъл. Те разбират, че истинската цел трябва да бъде свеждането до минимум на дългосрочните загуби за Русия.

Това е удар за Путин. В миналото той успяваше да се отърси от кризите и гафовете почти без усилия, но след решението си да нахлуе в Украйна през февруари 2022 г. претърпя редица неуспехи - от международна изолация до бунт на наемната му армия на "Вагнер".

Освен това митичният му статут на човек, който никога не греши, става все по-неустойчив. За пореден път се оказа, че хвалбите на Путин са кухи, а решенията - погрешни.

Граничните укрепления, които той твърдеше, че се изграждат през последните две години, се оказаха недостатъчни, ако изобщо ги е имало. Договорите за противотанкови "драконови зъби" и други подобни препятствия бяха възложени на негови приближени, а парите често са били просто разграбени.

Що се отнася до началника на Генералния щаб генерал Валери Герасимов, когото Путин защитава въпреки многобройните призиви за уволнението му: той е бил предупреден за нахлуването, но е сметнал, че това ще бъде просто поредният незначителен рейд.

След като в началото на войната обеща, че "наборници не участват в конфликта и няма да участват в него", сега Путин отчаяно изпраща наборни войници, за да се опита да задържи калените украински ветерани.

Той също така не може да извлече вътрешнополитически капитал от гледката на бронирани машини, доставени от Запада, които са начело на украинското настъпление (особено германски, като се има предвид, че Курск е мястото на мащабна танкова битка срещу нацистите през 1943 г.).

Това е така, защото той твърди, че украинците всъщност са проксита на НАТО, и защото предупреждението му, че всяко нападение на руска територия ще предизвика апокалиптичен отговор, очевидно не успя да възпре Киев или Запада.

В медиите, които до голяма степен са заглушени, звучи рядка критична нота. Докато Кремъл твърди, че се грижи добре за 200 000 руски цивилни граждани, които са евакуирани от граничните райони, статиите подчертават лошите условия, в които се намират, и неспособността на федералното правителство да отговори на техните нужди.

Междувременно решението за изпращане на наборници, някои от които все още не са преминали минималното по закон четиримесечно обучение, започна да предизвиква и открита тревога сред родителите, които протестират, както и вълна от предавания в плен на самите наборници.

Налице е скрито осъзнаване на провала на националното ръководство. Кинорежисьорът Карен Шахназаров, който обикновено е твърд поддръжник на Путин и войната, беше откровен по националната телевизия: "Ако подобни гафове продължават, можем да загубим!"

Путин ще преодолее кризата. Както и при бунта на "Вагнер" миналата година, алтернативата - в този случай разделянето на държавата по време на инвазия - изглежда още по-малко привлекателна за повечето руснаци. Въпреки това той ще излезе от ситуацията още по-отслабен.

Той все още не е научил урока на Сталин след първия шок от нацисткото нашествие: да остави специалистите да си свършат работата. С микромениджмънта си той или Герасимов все още могат да докарат ситуацията до катастрофа.

Руснаците може би все още не вярват, че войната е била грешка, да не говорим, че е време да се сключи мир. Всъщност някои се чувстват по-гневни на украинците от всякога.

Въпреки това те знаят, че за пореден път техният монарх ги е подвел. А това, в дългосрочен план, може да се окаже най-опасното нещо за един режим, чиято легитимност не се основава на божествено право, а на претенцията му да, както се изрази самият Путин, "вдигне Русия от колене".

За повечето руснаци това вече не е път, който води към някаква победа, пише dir.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


468
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
371
10
 
12
 
! Отговори
вилнеят а дайтевидеа преди 3 седмици
Изплува още една загуба на германската бойна машина на пехотата Marder 1A3, която преди това не е била осветена. Във видеото той се разглежда от нашия боец. Общо в момента е потвърдена загубата на най-малко 23 единици Marder 1A3 в зоната на NVO.
370
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сибирци и уралци от Централния военен окръг изгориха още един американски танк Abrams M1A1, този беше опакован с експлозивна реактивна броня Kontakt-1, но два снаряда пробиват тази нерушима броня и прехваления танк остава само изгорял, без вериги, продупчен и остава само тролската пропаганда да укрива поредния резил.
369
12
 
6
 
! Отговори
даа преди 3 седмици
статут на лилипут
368
19
 
11
 
! Отговори
Фют преди 3 седмици
Абе чебурашки, стигнахте ли вече в Киев или още като гламави се въртите в Курск.
367
4
 
10
 
! Отговори
Къде е НАТЮ преди 3 седмици
В Курск има агресор като миротворци пращайте на защитниците джепанета и поне 500 хвърчила Ф16...
366
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Копейки, купихте ли си билет за парка на Ивелин?
365
2
 
9
 
! Отговори
Е от къде? преди 3 седмици
До АнонименИзтеглени войници от южното направление. Май го няма тоз коз. Не са ли намаляли парите вече за тролене?
364
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как вилнеят - Пише както в руските СМИ, така и в НюЙорк Таймс, а и в Билд четох. Изненадах се, че навсякъде пише едно и също с изключение на този сайт, и украинските СМИ. Направо ги скъсаха от "вилнеене". И за "капак" лично Сирски такъв им го сложи на лъжците на зеленския, та чак руснаците се изкефиха. Цитирам по памет доклада (не на кой да е, а лично на Сирски към зеленския): От началото на войната над 9 000 изстреляни ракети, свалени са малко над 3 000, и само 2 балистични, от 12 000 Геарани
363
11
 
22
 
! Отговори
Журналята от Днес преди 3 седмици
Са паднали твърде ниско, щом пускат такава ефтина и елементарна пропаганда. Поне малко мислете като препечатвате такива безмислени глупости. Единственото, което направиха укрофашагите е да избият цивилни и да мародерстват в териториите, вкоито навлязоха. Вече повече от 30% са на оня свят и около 20% са се предали остналата половина са потенциални трупове или пленници, както дойде. Руснаците вече обкражават Покровск и скро ще го превземат докато от украинците в Курск нищо няма да остане.
362
20
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Евтина пропаганда. Войските на Путин всеки ден напредват, а онези украинци в курска област са с еднопосочен билет - няма да се върнат живи. Украйна изгуби всичко. Путин си още не си е хвърлил козовете в тази игра, а разказа играта на лицемерните западняци.
361
24
 
20
 
! Отговори
Путкин преди 3 седмици
Скоро ще свърши като Мусолини, само, че на Червения площад.
360
11
 
18
 
! Отговори
Настъпват в Донбас преди 3 седмици
По време на настъплението в посока Покровск силите на групата войски Център заеха село Журавка.
359
11
 
22
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 седмици
Рано е за оценки. Пилците се броят наесен. Руската армия напредва в Донбас а украинската е спряна в Курска област. Руските коментатори казват, че там загубите на украинската армия на ден са колкото за цялата хиляда километрова фронтова линия в Донбас. Ако е така, нахлуването им наистина е било грешка. Но трябва време са да стане ясно така ли е.
358
16
 
18
 
! Отговори
Илия Груев преди 3 седмици
Да сваля ризата и потника, да се мята на коня и да хваща гората това джудже Путин.
357
2
 
4
 
! Отговори
Асен Босев преди 3 седмици
До Погром-Браво!Майстор на късият разказ!
356
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И всичко това благодарение на великият геополитик,стратег, плувец, ловец,кагебист и таксист, строител четвърти разряд, шахматист, главнокомандващ,баскетболист ,хокеист и историк Владимир Владимирович Путин!
355
25
 
35
 
! Отговори
Страшно е преди 3 седмици
Да нападнеш 23 пъти по-малка държава и да те чупят от бой. На собствена територия. Армия от пандизчии да сбереш и тя да избяга. 10 години ракета да строиш и да се пукне като пуканка. Рублата на стинка да ти стане. За Париж и Лондон да тръгнеш -в Суджа да пристигнеш. Флагманът по дъното да лази. На Рамзан и Тарзан да се надяваш. Страшно е!
354
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-храбрите руснаци са децата на руските чиновници! Не се страхуват да живеят в държави от НАТО!
353
25
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И Наполеон вилня в Москва,и Хитлер вилня в Сталинград сега и Зеленски вилнее в Куркс... За първите двама знаем как свършиха и май това чака и третия в списъка!
352
18
 
19
 
! Отговори
Ййк преди 4 седмици
Те и в България вилнеят, Варна е пълна с укрита , а преди ттова бяха рашки, все са еднакво нагли и неприятни