Бивш служител на ЦРУ разкрива: Как се вербува шпионин

Има седем стъпки за подготовка на предателя
1 сеп 2024 11:14, Петър Бойчев
80
Бивш служител на ЦРУ разкрива: Как се вербува шпионин
Снимка БГНЕС

Има седем стъпки за набиране на шпионин, каза бивш служител на разузнаването на ЦРУ пред CNBC. Основното нещо е да се идентифицират исканията на информатора, за които той ще бъде готов да предаде родината си. За да направи това, разузнавачът установява „фалшиво приятелство“ с чужденеца.

В тайно съоръжение за обучение на ЦРУ близо до Уилямсбърг, Вирджиния, известно на жаргон като „Фермата“, новобранците учат науката за шпионажа и научават различни начини за извличане на секретна информация от хората.

Бившият шеф на контраразузнаването на ЦРУ Джим Олсън е посветил 31 години от живота си на агенцията и дори работи в Москва по време на Студената война, където вербува руснаци да предадат родината си. Той обясни на кореспондент на CNBC във Вашингтон Иймън Джавърс, че „сърцето на шпионажа е човешкият източник“.

„Правим лов на глави, както го наричаме“, обясни Олсън. „Търсим хора, които можем да убедим да си сътрудничат при равни условия, за да ни разкрият своите тайни.

В новата поредица от подкасти на CNBC, „Престъпленията на търговеца на Путин“, Джавърс разкрива подробности за ареста на руския предприемач Владислав Клюшин, обвинен в провеждането на масивна хакерска операция, при която той е откраднал и препродал отчети за приходите на американски компании.

След като Клюшин беше заловен от американските власти в Швейцария, неговият адвокат каза, че служители на американското разузнаване при първата си среща са се опитали да вербуват клиента му като информатор.

Въпреки това, както Олсън обясни на Джаверс, разузнаването използва различен подход, който той нарича „цикъл на набиране“.

„Това е процес от седем стъпки, това е цяла система“, каза Олсън. Отправната точка тук е, че всеки има свои собствени нужди. Звучи цинично, но е истина. А нашата работа е да намираме чужденци с достъп до нужните ни държавни тайни и нашата сигурност. Такива, че биха били готови да ни дадат тези тайни в замяна на това, което им предлагаме. И нашата работа е да идентифицираме правилно техните нужди, така че тяхното задоволяване да служи като достатъчен стимул да предадат родината си: така че те да се съгласят да рискуват живота си за това.

Това може да изисква няколко срещи, за да опознаете човека и да проучите неговите интереси по-отблизо. Това може да е ходене на фитнес заедно, излизане на вечеря или пиене в бар, каза Олсън.

Въпреки че в процеса се формират лични отношения, Олсън го нарича фалшиво приятелство, „тъй като офицерът от разузнаването има скрит мотив от самото начало“.

Последният епизод от ексклузивната подкаст поредица запознава слушателите с нюансите на шпионажа, които приличат на изискан танц и помагат на служители на разузнаването, независимо дали са от САЩ, Китай или Русия, да получат ценна разузнавателна информация.

„Аз служа на страната си. Страната ни има нужда от информация. Служа на американския народ. А моята работа е да събирам разузнавателна информация. И за това трябва да манипулирам хората, трябва да живея в лъжа, трябва да мамя. Всичко се събира - един вид себестойност на професията. Няма друг начин“, заключи Олсън, пише Труд.

Източник: CNBC

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от Свят
Колко струва да учиш в Кеймбридж
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
Do Vol'Jin 58 преди 1 седмица
God ли си, че толкова си се развихрил?
65
2
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
А аз, какъв шпионин бях по оригинал - немец или руснак? Да вербуваш някой, при положение, че работиш за ЦРУ, е повече от ясно, че завербуваш чужденец (българин, унгарец, руснак, китаец и т.н. Не американци). Следователно, какво не ти е ясно!?
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Още на първа точка престанах да чета. Не е необходимо шпионинът да е чужденец. Справка - архивите на ПГУ на ДС.
63
1
 
3
 
! Отговори
Чукундур преди 1 седмица
Джингиби да го пазели 3 заптиета и каруцата е бил от ваще. И никой аджеба не дойде да го освободи. Всичките ви нац герои са предадени от българи.
62
0
 
1
 
! Отговори
Geshev преди 1 седмица
Глупости. Винаги някой друг може да предложи да му изпълнява прищевките. Най-сигурният начин е да го уплашиш така, че да ти снася информация даже без да му плащаш. Всеки има близки хора, за които трепери. Ще направи всичко за теб, само да не ги нараниш.
61
1
 
5
 
! Отговори
Отговор: преди 1 седмица
Лесно е: купуваш медиите с тлъсти грантове,купуваш политYтките и дYпедатите,разделяш и настройваш местните команчи на територията едни срещу други с цветни революции и майдани,приватизация,фалити на банки,унищожаваш енергетика,образование,армия,валута и храните на държавата и ги подаряваш на "инвеститори", "евроатлантически съюзници" и "бизнес партньори". После обвиняваш за всичко Русия,Путин,русофилите,руските агенти и глобалното затопляне!
60
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Може ли да го прочетете с гласа на Vol'Jin:Winnndrunner , a horde you may be, too little you know about the horde!
59
0
 
14
 
! Отговори
Ким Филби преди 1 седмица
Българина не се нуждае от вербуване.Той сам се предлага.Уникална порода сме.Затова и нищо не сме постигнали сами като народ.Всичката ни история е нагласена,окрасена и пълнежа са фалшиви личности,за да има с какво да залъгват учениците в час по история.Помните ли честването на 2юни започваше с името на Людмила Живкова?Наред с името на Ботев?Е,какво очакваш от такъв народ.Днес всеки е готов за едно хотелче на Черно море,да изнесе целия архив на службата в която участва.Без вербуване,а за услуга.
58
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 седмица
Защо ли? Има древна традиция и старо приятелство между Ордата и Северните народи в случай на велика опасност за всички ни! И ние ще уважим тази традиция с каквото можем!
57
1
 
2
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 седмица
Защото американецо твоят кон .... не знае що е чест! Виж за едно нещо уважавам стария Sourfang: There was no honour in this!
56
1
 
2
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 седмица
По пътя към ада вървиш американецо и при Хелла ще спиш и от та няма да се върнеш, защото не си тоя с брадвата! Защото американецо от много неща може да се измъкнеш в тоя живот, но не и от отмъщението за каквото си направил!
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Фермата: Да. Само за умни хора като теб е шпионажът. ХАХАХАХ! То дори голяма част от шпионите дори не разбират, че са били такива. На български как му викат - магаренца, мyлета, бушoни, дилетанти, нещо такова ще да е.
54
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 седмица
A знаеш ли какво се пее в тая песен американецо? Хелвеген - пътят към ада! Тя е погребална песен ... но и песен за отмъщение за това направено приживе ! https://m.youtube/watch?v=Fjm93-0ssFo&pp=ygUJSGVsbHZlZ2Vu
53
2
 
4
 
! Отговори
Фермата преди 1 седмица
Естествено, че никой няма да напише техниката за вербуване в детайли: проучвания в аванс, психологически анализ, контакти на лицето, любими фрази, хоби, отношение по 'тънката част', образование, стремежи към усъвършенстване и градиране в обществото, привички, теми, по които обича да дискутира,... И още, и още..., преди да решат че е надежден. Шпионажът не е за всеки!
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Разпадне ли се Хегемонът, всичко отива на вятъра... Най-голямата мрежа от шпиони имаше Ватикана, в продължение на столетия..., докато един ден Наполеон не отряза главтата глава на Хидрата - папата. Чакаме изборите в Щатите и реакцията на американците.
51
1
 
0
 
! Отговори
The Spy преди 1 седмица
Ако съм на кеф, по-късно днес, ще предложа един шпионски етюд на читающата публика от мераклии кандидат-разведчици за разкриване на шпионин.:):):)
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Твърде малко е казано по темата. Примерно много хора не разбират дори смисъла на думата "Родина". И докато го разбират по смисъл, че това е над морала във всяка една ситуация, до тогава винаги ще има криворазбран патриотизъм, лицемерие, фашизъм и нещата няма да се оправят. Ето, човекът казва, че той служи на страната си и това според него оправдава това да лъже и да *** на всяка цена. Ами, просто не трябва да е на всяка цена. Историята показва и добри примери - капитан Василий Архипов например.
49
1
 
0
 
! Отговори
Войводата преди 1 седмица
1. Надявам се с този да правим лицеви опори2. Сигурно още нища ще разкрие3. Чета аз имам всъщност само една слабост и това са лицевите опори
48
0
 
0
 
! Отговори
До 38 преди 1 седмица
Точно така е. За повече инфо, четете Дейл Карнеги.
47
2
 
1
 
! Отговори
До 46 преди 1 седмица
Да, Щатите не жалят финансови средства в това направление. Виж, да се цаниш за шпионин на Мама Раша е кауза пердута. Виж нашите шпиони в Англия и следи колко години пандиз ги очаква.