Всеки трети украинец е готов на мир с териториални отстъпки

В началото на руската инвазия те са били едва 8%
23 юли 2024 21:30, Петър Бойчев
354
Всеки трети украинец е готов на мир с териториални отстъпки
Снимка БГНЕС

Дял от 32% от украинците биха приели териториални отстъпки за прекратяване на войната, причинена от руската инвазия, според проучване на Международния институт по социология в Киев, резултатите от което бяха публикувани във вторник, съобщава Агенция ЕФЕ.

Въпреки че е малцинство, този процент на приемане на възможни териториални отстъпки все пак е най-високият от началото на войната на 24 февруари 2022 г. През септември 2022 г. само 8% от украинците биха приели такива отстъпки, процент, който продължава да нараства, достигайки 26% тази година през февруари и само два месеца по-късно при последното проучване от април - вече 32%.

Въпреки това мнозинството от украинците все още остават против териториалните отстъпки, като 55% от интервюираните в последното проучване са против тях. Възможността за започване на процес на мирни преговори с Русия, в който Украйна ще бъде принудена да отстъпи територии, е все по-актуална тема в общественото мнение и в официалния украински дискурс, в контекст, в който руските войски напредват скромно, но стабилно на фронта в източна Украйна.

В предложение за прекратяване на огъня и договорен мир от месец юни, което беше отхвърлено от Украйна и нейните западни съюзници, Владимир Путин поиска изтеглянето на украинските войски от Донецк, Луганск, Запорожието и Херсон, също и отказа на Украйна от стремежа за присъединяване към НАТО, като предварителна стъпка за възобновяване на преговорите между Русия и Украйна въз основа на незавършеното споразумение на преговорите, проведени през март-април 2022 г. в Истанбул, припомня Аджерпрес.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски обяви миналата седмица, че възнамерява да изготви нов мирен план до ноември (месеца, в който се провеждат изборите в САЩ), като първата е "формулата за мир", която предложи в края на 2022 г. С нея поиска изтегляне на всички руски войски от украинска територия и възстановяване на международно признатите граници на Украйна. Искания, отхвърлени от Русия, която призова украинското правителство да признае "новите реалности", съответно загубата на Крим и останалите украински територии, окупирани от Руската федерация.

Зеленски настоя, че новият мирен план, който ще предложи, трябва да бъде подкрепен и от западните партньори на Украйна, които й предоставят военна помощ, като планира да организира нова среща на върха през ноември по темата за прекратяване на войната с Русия и на която, за разлика от Първата среща на върха от този вид, която се проведе в Швейцария през юни, Русия също трябва да бъде поканена.

Но Русия реагира скептично на тази инициатива на Зеленски, в която вижда по-скоро нов опит от негова страна да получи международна подкрепа за предложенията си за прекратяване на конфликта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още през 1862 цар Александър 2 издава земския указ с който забранява УКРАИНСКИЯ, белоруския, латвийския и други езици. Частично разрешава полския. Та така копейка. Историята е документирала, че УКРАИНСКИ език има. Няма отричане.
141
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Врагът ще бъде разбит, победата ще бъде за РУСИЯ
140
7
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 1 месец
Ус.раин.ци Зеленото чудовище се грижи за вас и за вашето здраве! Скоро мъжете ще ги пишете в червената книга.
139
3
 
9
 
! Отговори
Само мозъчни преди 1 месец
инвалиди може да предполагат, че фашистка Русия има шансове за успех в тази война срещу Украйна и цивилизования свят...
138
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Под Авдеевка е унищожен главатаря на френските нацисти и футболен хулиган Сезар Ожаро. Членувал е в групировката на нацистката френска организация "Парижките Зуави". Заминава за така наречената страна украйна и постъпва в нацисткия полк "Азов". Денацификацията си върви с пълна пара. Няма прошка за нацягите!!!
137
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички русофили да хващат влака, стига сте си изливали мозъчните разстройства тук, логореята. Груз 100, 200,300 който си изберете.
136
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти русофобе зареждаш трошиняка си с Путински бензин. Ти русофобе спонсорираш Русия! Ти русофобе си ееебааатии е слааб0умния цръвул момче!
135
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цялата вражда на руснаците с украинците започва от Гладомора. Сталин направо размазва украинците. След това не е чудно как те посрещат германците като освободители. В много от германските концлагери, работят доброволци украинци като надзиратели. От там и заигравките на съвременните украинци с нацизма, които са си съвсем реални. Напишете Артьом Бонов в гуглето и ще видите. Но това е причина за войната, колкото нападението на поляците на немска радиостанция е причината за Втората световна.
134
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 135 Е той китаецът взима и твоята работа бе русофилче. Не можеш ли да се усетиш? Или викаш ти работиш в посолството за 4000лв.
133
4
 
0
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Мир ще има, ама друг път.
132
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой може ли да обясни какво означава името "украйна"? "Накрая", "В покрайните"... На кое? В покрайнините на Русия ли? Хахаха. Това е държавата "урина" или на галено "ууссрайна".
131
2
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 1 месец
Да си българин = получаваш контейнер с удобства на улицата + 5000 лв еднократна помощ (кеф ти земетресение, пожар или наводнение) държавата те пази!Да си украинец = закрила, безплатна гражданска, безплатна винетка, хотелска стая за цялото ти семейство с пълно изхранване 3 пъти дневно, купища привилегии, преференции за свободни работни места - ужас как оживяват горкичките, държавата направо на самотек ги е оставила!
130
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 133 Форумна копейка, пиеш ли си хапчетата. Много взе да ти личи.
129
6
 
4
 
! Отговори
Слава на СССР преди 1 месец
1957 година в центъра на цивилизована Европа, в Брюксел, затваря последният човешки зоопарк където са докарвали жени и деца от Африка да ги показват на европейците като живoтни. През 1957 година СССР пуска първият в историята спътник в Космоса.
128
9
 
4
 
! Отговори
Геополитика преди 1 месец
То края на война/специална операция или както и да я наричат различните страни беше предизвестен от самото начало. И никога не е стоял въпроса дали, а кога. Залогът за Русия в тази война е много по-висок отолкото за Украйна и много по-сложен и многостранен. Реално територията е последното нещо, което би имало значение за Русия в цялата тази история. Но истинския губещ няма да е Украйна, а запада!
127
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кефи ме, че русофобите и запада ядат яки шамари и kuрове от всички. Русия ги мачка, хутите ги торпилират, арабелите и африканите им лашкат жонките и им точат социала, Китай им подбиват производството, местните земеделци ги обливат обилно с fekалии, анархистите ги подпалват и т.н. Zапада иZтече в канала и ти русофобе скоро няма да бачкаш за 1300 в завода, а ще чукаш камъни за филия хляб и чаша вода. Вие си го направихте сами това, мирижливи русофоби!!!
126
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мир, мир, колко да е мир? След 9 месеца пак ще ги нападне. Руският фашист е висша раса и иска световно господство.
125
12
 
7
 
! Отговори
Виещ русофоб преди 1 месец
Воят и сълзите на русофобите и еврогеiците са приятна музика за ушите ми!
124
6
 
11
 
! Отговори
Путлер уверено преди 1 месец
върви по стъпките на идола си Адолф Хитлер... Ще стигне точно при него...
123
9
 
5
 
! Отговори
До 106: преди 1 месец
"Пак ли фалшиви новини? Къде е правено проучването във Лвов ли или в Радата? А на бас, че в селата с мобилизация и в източните части 99%" --- --- --- Има коренно изтрезняване на укрите и в Лвов. Миналата седмица точно в Лвов застреляха една нацистка, която беше водеща в борбата срещу руския език в Украйна. След още една година война и жителите на западна Украйна няма да могат да дишат бандеровците.