Пробив: Косово е готово да признае българското малцинство

Сънародниците ни трябва да бъдат активни, зове ги евродепутатът Ковачев
12 май 2018 22:30,
84

Косово е готово да признае българското малцинство, официалните власти в Прищина са показали пълно съгласие за това. Това обяви евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

Напълно реално е българското малцинство в Косово да бъде признато и може да се случи в скоро време. Зависи колко са организирани нашите сънародници там, каза той в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Ковачев коментира въпроса дали има шанс да бъде призната българската общност в района на Гора в Косово като реален субект в Косово. Той подкани сънародниците ни трябва да бъдат активни, както бяха в Албания.

"В моите разговори преди няколко дни в Прищина с министър-председателя, с вицепремиера, с председателя на парламента, сме повдигнали тези въпроси и мисля, че има пълно разбиране", каза евродепутатът.

Той допълни, че косовските власти, и законодателна, и изпълнителна, са съгласни да направят тази крачка.

"Те имат категоричното разбиране, че ако тези граждани се самоопределят като българи и исторически са били част от българския етнос, то те имат право да бъдат записани в законодателството на Косово. Зависи от активността на самите наши сънародници", каза Ковачев.

Отношенията между България и Македония се развиват, въпреки рецидивите и натрупаното от миналото и "след подписването на договора между правителствата на Македония и България, участието на парада на 6 май в София на македонски военни е добър, положителен знак", каза още евродепутатът.

Той смята, че има много такива положителни сигнали, както в икономическо отношение, така и в политически.
"Разбра се има и инерция от миналото, и рецидиви, хора, които се притесняват от това, например македонският президент Георги Иванов, който беше индикирал, че ще дойде на парада в София, но не дойде. След това беше индикирал, че ще дойде и на честването на Ново село, Струмишко, на възстановяването на българското военно гробище. Това не се случи, за голямо съжаление. Но все пак знаем, че Георги Иванов е от старата конюнктура на Груевски и явно има притеснения да участва в съвместното честване на нашата обща история", каза българският политик.

Той е категоричен, че трябва да има толерантност на Балкатите в отношенията между балканските народи, за да могат да се преодолеят предразсъдъците. 

Според евродепутата софийската среща на върха ЕС - Западни Балкани има своето важно значение и ще допринесе за стабилността на региона и европейската му перспектива. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турци са, но се пишат българи, за да вземат ЕС паспорти.
43
6
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Кой признава Косово, че пък те да признават някого ?!
42
11
 
19
 
! Отговори
Ханко от с. Осеня преди 6 години
косово, драги читатели и писатели е един циpeй, изакан от наглосаксоноамериканците за да поддържа огъня и напрежението по примера на Кипър. С този циpeй шайката разбойници подпалват в необходимият момент на нужната има страна необходимият им огън, за да печелят от ситуацията. Това е картинката от Адам и *** насам. Една и съща. "Divide et impera" - Разделяй и владей. Циpeй нужен на тях и СИЛНО ВРЕДЕН за нас.
41
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След още 20 години евроатлантизъм нищо няма да остане от България, за съжаление... Да се надяваме, че ЕС и НАТО ще се разпаднат по рано.
40
5
 
9
 
! Отговори
Име преди 6 години
и какво е косово?
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
53 Освен ако Канада не ти е съсед, то това са нормални неща, който са се случвали из цяла Европа и Азия от хиляди години. А това със селата си е било много редовно изпълнение по време на воините. Алонсо мислил, че и нашите не са го правили ... Еххххх, блажени са аутистите ;)
38
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма такава държава косово. Никога НЕ Е имало. Няма и да има.
37
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Солун на юг като тръгнете, всичко са погърчени и потурчени българи. На запад като тръгнете до Ниш всичко са посръбчени българи. В Европейска Турция буквално до 5 км от Цариград всичко са потурчени българи. Българският народ е пострадал най-много от геноцид от страна на съседите! Съседите са ни клали, унищожавали са ни села, сменяли са имена и религии. Сърби, гърци, турци всичките са много лоши съседи! На случихме на съседи.
36
5
 
21
 
! Отговори
Ксенофил преди 6 години
Преди години казвахте, че няма българи и в Албания, а истината е, че там са над 100 000 души. Естествено всички са мюсюлмани. В Косово има 30 000 българи, също мюсюлмани. В Северна Гърция над Кавала до нашата граница всичко е помаци, наши хора, число: 40 000 души. Помаци в Одринско и Европейска Турция около 350 000 и 50 000 в азиатската част. Незабавно всички с български паспорти. Казах!
35
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да им е мъчно на московските злобари, българи има и ще има.Не можаха да ни затрият.
34
7
 
8
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Даже след жестоката асимилация в България няма повече от 1 милион българи.
33
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До38Гледам теб не те е убила...
32
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците 500 години опазиха Българите а те 200 години не могат да се опазят.
31
8
 
9
 
! Отговори
Az преди 6 години
А така, направете ги и шиптърите българи и сме готови. Опра'ихме се ...
30
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Косово няма българи, това са побългарени албанци..
29
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рашките са бесни.Курнелията ще я викат на червеното килимче.
28
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се закачайте с комунисти те!
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво !А сега остава и същото да стане в България. Че българскоте граждани са някак си ... Непризнати като хора.
26
22
 
12
 
! Отговори
Благоевград преди 6 години
А кога България ще признае Македонското малцинство ?
25
16
 
12
 
! Отговори
oOo преди 6 години
А кога България ще признае Турското малцинство?