МВнР привика посланика на Северна Македония, искат обяснения

Причината - клеветническа кампания срещу България
27 мар 2021 13:00, Петя Славова
199
МВнР привика посланика на Северна Македония, искат обяснения
Снимка: БГНЕС

По разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Република Северна Македония ще бъде извикан в Министерството на външните работи на Република България, за да му бъдат поискани обяснения дали правителството на РСМ е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”. Това съобщиха за БГНЕС от Министерството на външните работи.

МВнР изразява изключителното си безпокойство от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на РСМ участват в ръководството на въпросния институт. На сайта на правителството на РСМ е посочено, че словенската организация има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 г. до 2020 г., срещу което е получавала 1000 евро месечно.

Припомняме, че организацията "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания" публикува поредица от статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни, чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация.

Същевременно сме обезпокоени от продължаващите дискриминационни действия на властите на РСМ - днес на границата бе спрян българският гражданин Виктор Стоянов, който се е опитал да внесе български книги "Български народни песни на Братя Миладинови" в РСМ по договор за дарение с Българския културно-информационен център в Скопие.

Няколко европейски издания изтриха текстовете на скандалния словенски институт ИФИМЕС, който публикува клевети срещу България. В тях България и Германия се сочеха като "мафиотски държави, които милеят за нацизма". Словенският лобистки институт, в който работят сътрудници на македонския премиер Зоран Заев, носещ претенциозното име “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания” ИФИМЕС, от две години насам публикува яростни антибългарски "анализи и доклади", които имат за цел основно да се разпространяват из западната преса и формират там негативно отношение срещу България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 100 Този,който твърди нещо, го доказва, а не другият. Май си се объркал кой да действа. Никъде няма такова изречение просто,защото си несъстоятелен ***.
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 98Аз вече цитирах меннието ти, тъй че просто трябва да си го препрочетеш. Виж кое е твоето и действай.
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 96"и никаква позиция спрямо Русия'Продължаваш да лъжеш най-безсрамно. България току що изгони руски дипломати за анти-държавна дейност срещу България!
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен95 Цитирай ми едно изречение,където троля срещу: твърдата българска позиция да не се допускат анти-български действия или реторика в СМ" За да видиш колко си несъстоятелен.
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 94"Критиката спрямо двойния стандарт на управляващите в никакъв случай не е защита на интереси на друга държава .."Е.А още по- анти-бългаска позиция е да лъжете в полза на такива анти-български позиции: наскоро България изгони руски дипломати заради шпионаж, тъй че България си защитава интересите и срещу анти-български действия от руснаците.
83
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 95 Напротив, не троля срещу България. А критикувам българското правителство в неотстояване на националните интереси спрямо Русия! Ясно и точно. Когато България има правилна твърда позиция спрямо Македония и никаква позиция спрямо Русия , това говори за двоен стандартъ от управляващите и неотстояване на националния интерес към едната от дветет държави- в случая Русия!
82
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 93"Напротив, господин назначен ***! Не троля в полза нито на МАкедония, нито на Русия."Тролиш срещу твърдата българска позиция да не се допускат анти-български действия или реторика в СМ.Дали е срещу СМ или Русия е все тая, това е едно и също, тъй като анти-българската реторика в СМ се ръководи от Сърбия по поръчка от Москва и това е известен исторически факт от близо 70 години.Тролиш срещу БЪЛГАРИЯ!
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Критиката спрямо двойния стандарт на управляващите в никакъв случай не е защита на интереси на друга държава, а критика за неотстояването на националните интереси срещу една от тези държави, в случая Русия.
80
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 91 Напротив, господин назначен ***! Не троля в полза нито на МАкедония, нито на Русия. Прочети още 10 пъти мнението и го разбери!Знам,че се правиш,че не го разбираш правилно.
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подчертават се анти-българските действия на Захариева,марионетка на Борисов спрямо Русия,която провокира България и се меси във вътр. й работи, но външно министерство не е толкова смело!
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 90Другарю, един съвет от мен: спри да тролиш в полза на чужди държави и срещу родната ти.
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 88 Абе, мухлъо, вместо да се правиш на умен,като изваждаш думите от контекста,седни прочети някоя книга,а не ми цитирай мнението, до където ти е удобно. Смешен ***
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 87"А защо да не строи Южен поток?"Любопитен коментар, целящ отклоняване на вниманието от анти-българските действия на СМ.Другаре?
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 85"Не се омаловажават анти-българските действия на Севрна Македония, които са факт. Подчертават се анти-българските действия на Захариева"Интересно как искането за свободен достъп на българска литература до СМ е представено като "анти-български действия на Захариева" посредством което се цели и отслабването на българската позиция по тези анти-български действия от страна на СМ?Другаре?
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо да не строи Южен поток?
73
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 85 Не се омаловажават анти-българските действия на Севрна Македония, които са факт. Подчертават се анти-българските действия на Захариева,марионетка на Борисов спрямо Русия,която провокира България и се меси във вътр. й работи, но външно министерство не е толкова смело! Другаре!
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 83Интересен коментар, който цели да замете под килима анти-българските действия на СМ , като омаловажава значението им.Другаре?
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 73 и 74/82Интересен коментар целящ дискредитирането на забележки относно анти-българския характер на някои от коментарите тук.Другаре?
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 79 Никаква провокация не е . А двоен стандарт. Да вадиш нож на умрялото куче Македония, която греши, но да не правиш същото към Русия и руския посланик при явни провокации срещу България се нарича двоен стандарт.
69
0
 
2
 
! Отговори
До 73 и 74 преди 3 години
Когато Турското МВНР коментира анти турски отношения в Бг не ви харесва нали.