МВнР привика посланика на Северна Македония, искат обяснения

Причината - клеветническа кампания срещу България
27 мар 2021 13:00, Петя Славова
199
МВнР привика посланика на Северна Македония, искат обяснения
Снимка: БГНЕС

По разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Република Северна Македония ще бъде извикан в Министерството на външните работи на Република България, за да му бъдат поискани обяснения дали правителството на РСМ е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”. Това съобщиха за БГНЕС от Министерството на външните работи.

МВнР изразява изключителното си безпокойство от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на РСМ участват в ръководството на въпросния институт. На сайта на правителството на РСМ е посочено, че словенската организация има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 г. до 2020 г., срещу което е получавала 1000 евро месечно.

Припомняме, че организацията "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания" публикува поредица от статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни, чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация.

Същевременно сме обезпокоени от продължаващите дискриминационни действия на властите на РСМ - днес на границата бе спрян българският гражданин Виктор Стоянов, който се е опитал да внесе български книги "Български народни песни на Братя Миладинови" в РСМ по договор за дарение с Българския културно-информационен център в Скопие.

Няколко европейски издания изтриха текстовете на скандалния словенски институт ИФИМЕС, който публикува клевети срещу България. В тях България и Германия се сочеха като "мафиотски държави, които милеят за нацизма". Словенският лобистки институт, в който работят сътрудници на македонския премиер Зоран Заев, носещ претенциозното име “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания” ИФИМЕС, от две години насам публикува яростни антибългарски "анализи и доклади", които имат за цел основно да се разпространяват из западната преса и формират там негативно отношение срещу България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама много лесно е да се гавриш с Македония и да изтъкваш всяка нейна грешка. Трудно е да отстояваш българските интереси пред Русия, защото Бойко изведнъж обърна курса и започна да строи Южен поток,който преименува на Балкански, и иска да се строи АЕЦ Белене, за който мислеше ,че е един гъол! Дори Русия заплашва България как да се държи с руския агент Малинов, но Захариева нито дума не каза за това,нито Бойко, камо ли да привикат посланика на Русия за намеса във вътрш.работи на България.
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Национален предател е всеки ,който вреди на България,а това са на първо място ГЕРБ и ВМРО и след това БСП и ДПС. Статията е поръчана и платена от ГЕРБ и ВМРО. А троловете на ГЕРБ искат да изкарат някой лев от горе.
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 75"Захариева,куклата на конци на Бойко Борисов, говори и прави каквото и нареди нискочелия министър председател."Поредната любопитна реакция срещу Бълагарската Министърка на Външните работи и Българския премиер, вместо по анти-българските действия в статията.Другаре?
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обаче троловете на БСП и Атака са още по за ожалване. Те сега се чудят какво да пишат - да критикуват ли Герб и Захариева, или да ги хвалят, че гаврят Македония.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите във форума естествено са на странат на антибългарите в Македония, комунистите са национални предатели!
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ГЕРБ и управляващите са срещу държавата ни България.Тези от вън не могат нищо да направят лично на мен и на държавата ни. Геноцида в България е от ГЕРБ и приближените до тях партии. Те съсипват България. Това което в статията е абсолютно платено и политически ориентирано. Искат да изкарат предизборни дивиденти от неща ,които по никакъв начин не могат да повлияят на моя и на всички наши съграждани живот.
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Захариева,куклата на конци на Бойко Борисов, говори и прави каквото и нареди нискочелия министър председател. То е лесно да привикваш посланика на Македония през ден, щото Македония е малка държава,зависима в момента от решенията на България. Трудното обаче е да привикваш руския посланик,когато Русия прави провокации срещу България и се намесва във вътрешните й работи.А и когато й залавяш шпиони. Нито дума да се извика руския посланик,който и една дума не научи на български.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 72"Захариева да каже защо лъжеше до вчера ,че в Македония няма Български Културен Център"Любопитна атака срещу БЪЛГАРСКИЯ Министър на Външните работи, вместо коментар за анти-българските събития от статията.Другаре?
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 70"МВнР, кои сте вие бе, гладни въшки, без абсолютно никакво влияние над световната политика, освен да правите.. кавали на ЕС, НАТО и САЩ."Още една любопитна реакция, която хули българското МвНР, вместо да коментира статията и защо има такова отношние към български книги в СМ.Другаре?
59
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Захариева да каже защо лъжеше до вчера ,че в Македония няма Български Културен Център
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68Интересното е, че всичките ти "чудения" и "колебания" са в ущърб на българската страна, която е потърпевшата по въпроса.Вместо много по-логичните въпроси като:Защо изобщо се спират български книги на границата?Защо някакъв институт изобщо пише анти-български материали?и т.н. имаме коментиращ, който е загрижен защо за това се говори.Другарю?
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МВнР, кои сте вие бе, гладни въшки, без абсолютно никакво влияние над световната политика, освен да правите.. кавали на ЕС, НАТО и САЩ.
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Захариева до вчера твърдеше ,че в Македония няма Български Културен Център. Той съществува от много време. Сега не се ли срамува ,че ни лъжеше.
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато се пише нещо в дадена статия,ако е правена не по поръчка тя трябва да е неутрална. А тук е поръчана и е изцяло е създадена за създаване на омраза.Статията е подвеждаща и заема страна. Никъде не пише защо е спрян дипломата с книгите. За мен странното е какво прави дипломат с книги и защото той е доставчик. Другото нещо абсурдно в статията е твърдението за института. От къде може да имат информация за преведените пари от страна на Заев. Абсолютна статия за създаване на омраза
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българските русофили плътно следващи инструкциите на Москва атакуват действията на българското правителство по всяка възможна линия,само и само да се отвлече вниманието от анти-българските действия на СМ.То не бяха в коя партия членува спрения, колко голяма е сумата на "Спонсорството" от страна на СМ за института който ни плюе, премиера-слънце/хотели по морето (теми нямащи НИЩО ОБЩО със статията), коментари за НАТО и пр.Само НИТО ДУМА за дейността на Северна Македония в случая.Защо така?
53
0
 
2
 
! Отговори
нещастници червени преди 3 години
До Защо?оревахте света че ви влиза
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господина с книгите е историк и е бил чат от ГЕРБ ,сега е от СДС и е бил управител на хотел"Хемус". А за института да питат Словения ,а не Македония.
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А този дипломат е бивш ГЕРБ и настоящ СДС човек. Завършил история и е бил директор или управител на Хотел"Хемус" Интересното е че историк може да управлява хотел. А сега е и доставчик на книги в чуждо държави. А по отношение института от Словения от къде има информация за парите които ги получавал и от къде ги е получавал и защо можеби? Много е интересно как ще реагират Словения ,ако разбере за случая.
50
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тази простотия само неук човек може да се върже. Как е разбрала кой и какви пари е превеждал на Институт в Словения? Освен това посланника на Македония не е човека който и трябва,а посланника на Словения.
49
4
 
5
 
! Отговори
Защо? преди 3 години
До АнонименЗащото не може да открие кой е снимал премиера-Слънце в спалнята? Всичко Мара втасала, тръгнала и съседите да оправя!