МВнР привика посланика на Северна Македония, искат обяснения

Причината - клеветническа кампания срещу България
27 мар 2021 13:00, Петя Славова
199
МВнР привика посланика на Северна Македония, искат обяснения
Снимка: БГНЕС

По разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Република Северна Македония ще бъде извикан в Министерството на външните работи на Република България, за да му бъдат поискани обяснения дали правителството на РСМ е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”. Това съобщиха за БГНЕС от Министерството на външните работи.

МВнР изразява изключителното си безпокойство от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на РСМ участват в ръководството на въпросния институт. На сайта на правителството на РСМ е посочено, че словенската организация има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 г. до 2020 г., срещу което е получавала 1000 евро месечно.

Припомняме, че организацията "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания" публикува поредица от статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни, чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация.

Същевременно сме обезпокоени от продължаващите дискриминационни действия на властите на РСМ - днес на границата бе спрян българският гражданин Виктор Стоянов, който се е опитал да внесе български книги "Български народни песни на Братя Миладинови" в РСМ по договор за дарение с Българския културно-информационен център в Скопие.

Няколко европейски издания изтриха текстовете на скандалния словенски институт ИФИМЕС, който публикува клевети срещу България. В тях България и Германия се сочеха като "мафиотски държави, които милеят за нацизма". Словенският лобистки институт, в който работят сътрудници на македонския премиер Зоран Заев, носещ претенциозното име “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания” ИФИМЕС, от две години насам публикува яростни антибългарски "анализи и доклади", които имат за цел основно да се разпространяват из западната преса и формират там негативно отношение срещу България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 120" ...толкоз за българската армия :)))"Поредния русофил, който се опитва да унижава България с гнусни коментари срещу родината си.
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 117Ще посоча, като си пуснеш поста, ти бавен ли си? Пишеш като анонимен, кой от всичките постове е твой?
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 107Съюзници сме били на хартия през ПСВ на турците, те биха англичаните на Дарданелите, ние бихме превъзхождащите ни по численост англета, франсета, гърчета и разбира се сърбета при Дойран :))) Иначе през 2-те Балкански войни сме ги били като кучета, през ВСВ Одринска Тракия е била наша, както и Беломорска, толкоз за българската армия :)))
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 116Другарю, отклоняването на вниманието от анти-българските действия на СМ чрез затлачването на темата с все повече и повече странични дискусии само потвърждава това, което казвам: че целта на русофилите е да тушират вниманието КОНКРЕТНО КЪМ ТОЗИ СЛУЧАЙ. Типична тактика, за да не се фокусира общественото внимание върху актуални действия срещу България (тук вече се говори за неща ставали преди 5-6-7 години). Скоро ще се върнем в Средновековието, сигурен съм.
104
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 115 Ами дай да видим де, ти твърдиш,че имам анти-българска позиция и омаловажавам действията спрямо СМ. Посочи тогава едно изречение, в което критикувам българската позиция спрямо СМ.
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 115 нЕ ЛЪЖА, ПРОСТО ИЗТЪКВАМ ДВОН=ЙНИЯ Сстандарт на Бойко Борисов спрямо руските интереси на наша територия - Южен поток и АЕЦ Белене. Преди смяташе,че са ненужни на България и бЪлгария няма полза от тях, сега смени курса на 180 градуса. Малинов руския агент беше пуснат от родната прокуратура за да получи орден от Путин и да унижи България. Прокуратурата е назначена от Бойко и Доган,Пеевски, ДПС са известни с руската връзка.
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 113Който искаш от тия които имат някакви твърдения тук. Сигурен съм, че ще го намериш. Вече и амнезия почна да получаваш, та не си помниш постовете.Дай да видим какво си писал.
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 112Тъй като вече не можеш да продължиш да лъжеш, че България не си защитавала интереса спрямо Русия, сега се въвеждат квалификации, които не могат да бъдат измерени от сорта на "не така всеобхватно".Истината е, че България надскача себе си в борбата срещу посегателствата на Русия срещу суверенитета ни, в много по-голяма степен отколкото го прави срещу СМ. Ние дори не се опитваме много активно да влияем на СМ, защото вярваме в добросъседството (което разбира се, е грешка).
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 111 Кой постр да копна,като няма нито един пост такъв. Помолух те да си докажеш думите,защото ти твърдиш неща,които не съм писал!
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 108 Това че България защитава интереса си спрямо Македония изобщо не означава,че защитава така пълно и всеобхватно интересите си спрямо Русия, където е очевадно,че Външно министерство се държи съвсем по-смирено спрямо Русия и руските интереси на наша територия! Разбра ли ти, другарю? Другото са твои пошли интерпретации на ясна теза.
98
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 109Нищо не се е "оказало" другарю. Даже те е страх да си копнеш поста тук да те разнищя ОТНОВО. Казах ти, осъзнай се и СПРИ да работиш СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ!
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 107"Едно време сме били и съюзници с Турция.Това зашо го пропускаш?"Проипуска го, защото русофилите обръщат палачинката в зависимост коя трябва да подркепят за да отстояват руските интереси.Това беше най-видно покрай отношенията Путин-Ердоган. За няколко месеца от Ердоган най-великия (докато си стискаха ръцете с Путин) до Ердоган враг (когато Турция свали руския самолет) и то заради Русия, а не заради България. Реално не ги интересува какво са били Турция. НИКОГА.
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 108Абсолютно сгреши! Ти твърдиш ,че троля срещу твърдите действия на България срещу СМ. Оказа се,че лъжеш.
95
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 106Аз изваждам на показ лъжата, която се поднася заедно с истини. "България си защитава интереса срещу СМ (в случая) , но не срещу Русия" е типичен пример за истина и лъжа събрани заедно за да се направи лъжливия извод: "има двоен стандарт явно".Русофилите *** сте се специализирали в полуистините. Аз цитирам лъжата и показвам какво се опитвате да направите като я пробутвате.Сега ясен ли съм, другарю?Спри да работиш срещу България!
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 105 Едно време сме били и съюзници с Турция.Това зашо го пропускаш?
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 104 Ти цитираш извън контекста и така нагласяш своя теза. Ти не цитираш общия текст. А цитираш едно изречение.Но дори няма и едно изречение,в което да критикувам твърдата българска позиция срещу СМ. Ти наистина ли се имаш за мислител,че спориш ангро?
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докъде я докарахме - Турция да ни е по-добър съсед от РСМ. А едно време сме водили война с Турция заради днешните македонски територии, населявани от българи.
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 101Аз съм те цитирал и съм коментирал. Не съм коментирал нищо без да съм го цитирал, тъй че си прочел нещо, но не си си доучил как се правят тия неща.
90
0
 
1
 
! Отговори
БРЦК преди 3 години
Театър Тази е голям артист.
89
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да спрем да им купуваме зеленчуците на тези българи предатели.