Сръбският патриарх отслужи литургия срещу "българския окупатор"

Много србски министри положиха венци
Обновена: 29 май 2024 22:31 | 29 май 2024 22:30, Стела Стоянова
126
Сръбският патриарх отслужи литургия срещу "българския окупатор"
Снимка БГНЕС, архив

Сръбският патриарх Порфирий се включи лично в антибългарската кампания на Белград, като отслужи литургия за така наречените “Сурдулишки мъченици“, предаде БГНЕС.

Множество сръбски министри положиха венци.

Главата на Сръбската православна църква /СПЦ/ участва в отбелязването на „100 години от освещаването на паметната костница на Сурдулишките мъченици“. Порфирий беше посрещнат от многобройни духовници.

След литургията пред храм „Свети Георги“, литийният състав потегли към Дъбока долина.

“Там се намира паметната костница, където се пазят тленните останки на жертвите, избити от българския окупатор през 1915 г.”, пишат сръбските медии.

29 май е канонизиран от СПЦ като ден за прослава на “Сурдулишките мъченици”.

Сръбският патриарх е близък приятел и верен съюзник на сръбския президент в реализацията на политиката за дестабилизиране на Западните Балкани, включително чрез фалшифициране на историята.

Венците бяха положени от министъра на отбраната Братислав Гашич, придружен от бригаден генерал Горан Момчилович и бригаден генерал Зоран Драгичевич.

Министъра на труда Неманя Старович, министъра на грижите за семейството и демографията Милица Джурджевич Стаменковски, и министъра без портфейл Новица Тончев също присъстваха.

БГНЕС припомня, че през последните месеци не е минала седмица без властите в Белград под някаква форма да не стимулират езика на омразата срещу българите с измислени твърдения за „българските престъпления и окупация“ в периода на Първата световна война.

Режимът на Вучич е предвидил серия от мероприятия, включващи тържествени научни сесии, създаване на Паметната костница, Паметна къща, отпечатване на юбилейна пощенска марка, концерт на духовна музика, прожекция на филм за “Сурдулишките мъченици”, снимане на документален филм.

Най-отблъскващата част обаче е свързана с ученическия конкурс за деца от 7-8 клас и гимназиите, които трябва да пишат за „българските престъпления и окупация“, с което омразата към българите започва да се възпитава в нашата западна съседка още от ученическата скамейка. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Може ли за няколко дена да избиеш 9000 души ( от определен етнос ) , и да се правиш на луд , че това не е вярно... ??! Загърнал се с флага в ООН , като че ли е на футболен мач ?!
55
10
 
8
 
! Отговори
Че ние преди 3 месеца
Не прави ли това с турците ? Ходя и в Сърбия и в Турция , никой не ни мрази , освен българските политици
54
8
 
6
 
! Отговори
Че ние преди 3 месеца
Не прави ли това с турците ? Ходя и в Сърбия и в Турция , никой не ни мрази , освен българските политици
53
6
 
13
 
! Отговори
Предлагам: преди 3 месеца
Да спрем газа за Сърбия и Унгария!
52
6
 
28
 
! Отговори
Мара Бунева преди 3 месеца
И за тези сръбски шовинисти ще има вето, както за техните македонистки слуги! Никакъв ЕС, докато не спрат с безумията си! Нека да си другаруват с Русия и с Китай. Да, и нямат никакво право да администрират българските Западни покрайнини, тъй като те са дадени като репарации на Югославия. Такава държава отдавна няма! Сега е времето да поискаме денонсиране на този договор, след като единият субект не съществува.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сегашното българско общество приема, без да се замисля, че ни "забавляват" със смърт и зверства всеки ден! Какви са филамите, които се пускат по екраните? Какви са компютърните игри? Навсякъде зверства и убийства! Да се свиква. Даже танците станаха груби отвсякъде, отделно, че са вулгарни.
50
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сърбите добре почитат жертвите си. И правят добре, че преподават историята си, заедно с нелицептриятноте и страни. В момента учебниците по история в Б-я формират откъснати от реалностите псевдосубекти. Угоднярства се на сулю и пулю, по максимата "Преклонена главица остра сабя не сече" (Който си преклони главата, който се подчини, няма да бъде убит). Миналото трябва да се знае. Включително за зверствата, които НАИСТИНА са се извършвали, от който и да е. Те не бива да са забавление, както е сега!
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе тия нали ви бяха братя бе:)
48
8
 
6
 
! Отговори
главата в пясъка преди 3 месеца
Материалът показва, че е необходимо в нашите учебници и по нашите медии да се пише и казва историческата истима, каквато и да е тя, за да сме наясно какво става около нас. приятно или не, трябва да се знае. В една война винаги има жертви, за което и сега трябва да се пише и говори. Жертвите ит двете страни са хора. Сега също бълг. медии. както и нези на ЕС, мълачат за хилядите убити в резултат на милионите и милиарсите, спечелени опт продажба на оръжие. България и сега причинява смърт на хилади
47
2
 
5
 
! Отговори
Еееее преди 3 месеца
Дууухаст са сръпскио поп
46
20
 
11
 
! Отговори
Петър преди 3 месеца
Не знам повечето какво оправдават нашата държава след, като сме били с Хитлер и после се чудим защо Русия ние окупирала !!
45
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колкото българи са избити от сърбите в Македония, нямат брой, но за това нито дума,защо?
44
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кофти неща сме вършели в ПСВ И ВСВ в Сърбия, факт,ама сега им построихме газопровод на наша те история за 3 МИЛИАРДА и им доставяме евтин РУСКИ газ .За нас НЯМА,ама за бракята себе ИМА.Лойко Офчарката им го построи...
43
6
 
37
 
! Отговори
Родолюбец преди 3 месеца
Сърбите са гнycнo племе! Първите бомби и бомбардировки над български градове са именно от югославски бомбардировачи на 6 април 1941г. рано сутрин! Вечерта на същия ден и от британски самолети. В края на 1941 обявяваме война на Англия и САЩ в резултат на което през 1942 започват да ни бомбардират и... съветски самолети! И чак през 1943г. последни се включват САЩ! И поради тази причина, неуважаеми копейки, не питайте защо сме допуснали НАТО да ги бомби тези п0mияри от наша територия 1999г.
42
6
 
38
 
! Отговори
Пахаха преди 3 месеца
Колкото и да се пени Вучич и лъже, сръбския народ е признат в извършването на геноцид, наред с немците и турците.Това е вечен позор!!!След 10 г. ще ги е срам да се назовават сърби, а ще са хървати, словени, българи, но никой няма да се гордее, че е сърбин, т.е. убиец!
41
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези са ни откраднали Западните покрайнини и твърдят че ние сме били окупаторите. Явно им трябва някакъв враг за да са на власт. А преди време возеха Вучич в метрото на София и наскоро им позволиха да минат доставките през България на ПВО за Сърбия от Русия. Ако не се лъжа угодника Борисов ги разреши тези тъпотии.
40
9
 
19
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Сърбостан и Рашистан са китайски роби!
39
13
 
21
 
! Отговори
И кво? преди 3 месеца
Ми за тях сме били окупатор и сме ги избили, в правото са си да четат литургии. Както за хърватите и босненците, сърбите са извършили геноцид през 90-те. Или турците за арменците...Не са като нас на 500 години терор да казваме "присъствие" и да отричаме Баташкото клане и зулумите по селата покрай всяко неуспешно въстание
38
26
 
5
 
! Отговори
До 43 от лют турчин преди 3 месеца
Тоя пък...какъв трак си ти бе,отде ги измисляте тия глупости?!Каква може да бъде връзката ти с траките?!Какво се лутате в географията и в етническата карта на света?Един ден славяни,после прабългари,перси,татари а днес пък траки!А вземете да решите най сетне какви сте, де!Защо се срамите да признаете,че сте дошли отЦентрална Азия и ,че сте ТЮРКИ,а?!Това е истината!И историята ви се състои не от научнодоказани факти а само отмитове и легенди,които ги тъпчете в главите на децата като истини!Стига!
37
3
 
20
 
! Отговори
Иванов преди 3 месеца
И нашите да извършат литургии за нахлуването на сърбите през 1885 г.и избиването на българи в началото на 21 век и да ги обявят официално пред сърнетата,и светът.