Опозицията в Гърция призовава за действия спрямо РСМ

Мицкоски отново наруши Преспанския договор
22 юни 2024 21:49, Инна Ангелова
15
Опозицията в Гърция призовава за действия спрямо РСМ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лявата партия в Гърция Сириза, която е опозиция, призова правителството в Атина да предприеме спешни действия след като лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Северна Македония Християн Мицкоски в програмната си реч отново нарече страната си "Македония" в противоречие с Преспанския договор, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от БТА.

Лявата партия категорично осъжда нарушаването на Преспанския договор, който беше сключен между Атина и Скопие през 2018 година. Така “Република Македония” трябваше да промени името си на “Република Северна Македония”.

“Преспанският договор е европейското право и пълното му спазване представлява необходима предпоставка за присъединяването на Северна Македония към ЕС“, се казва в изявлението на Сириза. В него се припомня още, че през 2021 г. и САЩ приеха закон, който предвижда санкции за нарушаване на Преспанския договор.


Гръцката опозиционна партия освен това обвинява и управляващата в Гърция Нова демокрация, и спечелилата изборите в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ, които принадлежат към Европейската народна партия, че се опитват да „торпилират един договор, който представлява ключов момент за всички народи на Балканите, за да привлекат националистическа публика“.

Напрежвението по оста Атина-Скопие ескалира след като новоизбраният президент на РСМ Гордана Силяновска не използва конституционното име на страната по време на полагането на клетва на 12 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от ЕС
Руските удари доведоха до нови спирания на тока в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
8
 
! Отговори
Добре че са гърцит… преди 6 дни
Че то нашите иmpoтентни политици мълчат и нехаят за простотиите на брачедите отатък границата
10
10
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 6 дни
Също трябва да признае македонско малцинство.
9
12
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 6 дни
Крайно време е Гърция да признае македонците за далечни потомци на войните на Александър Македонски.
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Древна Македония е стигала до Индия. Сега по логиката на северномакедонците всеки който се е родил по тези земи може да иска да се нарича македонец. Е няма как да стане. Сегашните северномакедонци нямат нищо общо с Древна Македония и нямат никакво право да се наричат македонци както и да ползват името Македония. Гръцкия език който са ползвали древните македонци е напълно непознат за северномакедонците. Кофти е че Тито ги е излъгал че са македонци но сами са си виновни че са му се вързали.
7
3
 
25
 
! Отговори
sd преди 6 дни
Името Македония е и невярно - по-голямата част на географската област Македония се намира в Гърция. Държавата северна македония е политичесски конструкт - изкуствено създадена държава. Северномакедонският език е също е политически конструкт - несъществуващ език на политическото новообразувание Северна македония.
6
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тази държава се казва Македония и Нищо Друго!!!
5
20
 
8
 
! Отговори
Българин преди 6 дни
Тя и опозицията им е като тях... фашисти!! Тръгнали да дават наклон на Северна Македония. Само България може да се меси във вътрешните работи на Македония.
4
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Абсурдно е да караш някой да си смени името, без значение каква е причината. Ние допуснахме такава грешка с Турците. Гърция допусна грешка с Македония. Нормално е да печелят популистите в Македония, като Гърците и Нашите политици им помагат за това.
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ние сме урите, арийците, а древното име на България е Ура (Ара, Ира). Розетата от древната ни столица Плиска символизира седем племена, които съставляват държавата Ура. Седемте й лъча са седемте племена, които съответстват на седемте днешни фолклорни области на България. Единият лъч е македонският, неразделна част от най-древната държава в света, на много хилядолетия - Ура, наречена също България. Не трябва да си даваме да ни откраднат този лъч, неразделна част от нащо слънце.
2
6
 
20
 
! Отговори
До СЪВЕТ преди 6 дни
Изобщо какво ще видиш в някакви територии като МакДония и Сърпия, че ще си причиниш да отидеш там? Какво ще правиш там? Това е само за хора, които искат да се върнат в 1990 година. Ще видят как примерно е изглеждала България през 90те години.
1
6
 
27
 
! Отговори
СЪВЕТ преди 6 дни
Ако се колебаете да отидете на посещение или екскурзия с СМР , не го правете .Ще ви посрещнат враждебно и може да имате проблеми с властите . Посрещането на Българи се промени драстично .