РСМ обвинява България, упражнила натиск върху македонското малцинство в Албания

Съществуването на значително българска малцинство ядоса Мицкоски
17 юли 2024 20:00, Нели Христова
51
РСМ обвинява България, упражнила натиск върху македонското малцинство в Албания
Снимка: Pixabay/jorono

"Когато направим реално преброяване, ще разберем колко души наброяват македонците, но македонската общност в Албания е над 100 хиляди на територията на цялата република", обяви заяви лидерът на "Македонски алианс за европейска интеграция" Васил Стерьовски пред албанската телевизия MCN.

"Македонската общност официално живее в районите Гора, Голо Бърдо, Преспа, Връбник, района на Девол по албано-македонската граница, но миграционният процес е отвел голяма част от тях в други градове в страната", добави той.

"Днес във всеки по-голям албански град имаме членове на македонската общност. Искам да подчертая, че за съжаление и днес комунистическата политика продължава и македонците се признават само в района на Преспа, община Пустец, но не и в района на Гора и Голо Бърдо. През последните години те бяха подложени на натиск да не декларират своята принадлежност към македонската идентичност", каза още Стерьовски.

Последното официално преброяване в Албания предизвика тежки сътресения в съседна Северна Македония. Съществуването на значително българска малцинство от над 7000 души ядоса новото правителство начело с Християн Мицкоски и даде гориво на пропагандната машина срещу България, пише БГНЕС.

"Тези цифри са манипулирани и не са реални", отсече Стерьовски.

"Ние, като партия в Албания, веднага след обявяването на резултатите от преброяването първи ги отхвърлихме и обявихме, че числата за македонското малцинство са манипулирани. Имаме много факти за това. По време на преброяването ние публично реагирахме на натиска от страна на България върху македонското малцинство да се обяви за българско. Албанските власти не предприеха никакви мерки, за да ни гарантират свободно деклариране, а дори помогнаха на българските власти да манипулират преброяването", допълни политикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде да ги отделят макетата от Албания и Албания да влиза в ЕС.
17
3
 
50
 
! Отговори
Йдйдйс преди 1 месец
Тия диваци преследват българите в северна македония. Вече ги преследват и в Албания. Трябва сериозно да се втърди тона с остатъци от комунизма, даже да се прекъснат дипломатическите отношения.
16
4
 
20
 
! Отговори
Бай Шишарко преди 1 месец
Албанците са 5000 пъти по-нормални .Само по Англия се правят на гангстери и всеки ги отбягва.
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам един съсед албанец, студентин тати му е купил ауди и паркомясто в общия гараж, блокира един цял гараж както и захода към завоя вътре става с няколко маневри, досега само аз му размахах пръст всички мълчат, *** вика проблема не бил негов, овцеее ей.
14
4
 
20
 
! Отговори
Verdi преди 1 месец
Военният оркестър на Българската Армия, с тъпаните ще стигне за една седмица до Скопие.
13
5
 
37
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
Този, дали е ходил в Голо бърдо? Там са българи. Преспа е българска. Македония е българска. А тези макета, кой ги е настанил там, не е известно. Сигурно са изпаднали от обратната страна на луната.
12
3
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 1 месец
"Албанците са точни хора." --------------- Особено мафията им, много е точна. Не отстъпва по нищо на чечеците, например.
11
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Албанците са точни хора. А макетата и сърбетата са редки екскременти. Албания трябва да бъде отделена от Сев. Мак. за ЕС.
10
2
 
27
 
! Отговори
Значи преди 1 месец
никъде не може да има българи според мицков....
9
3
 
35
 
! Отговори
А колко е албанската преди 1 месец
"общност" в Македония? Те скоро ще ви вземат "държавата" и "македонците" ще се броите на пръсти. Пак българите ли ще са виновни за това? Е, няма как, там нали нямало българи. Докато търсите под вола теле, не виждате, че чергата под краката ви гори.
8
8
 
12
 
! Отговори
Да бе! преди 1 месец
Коминтерновците в Македония, Албания и България ще утихнат и ще се скрият веднага след краха та Примитивна рус в Украйна. Догодина ЕС ще ни върне географската облост Северна Македония като неделима част от България, а измисления от сърбите и руснаците македонски език ще бъде изхвърлен от насилствената употреба. бг.
7
2
 
23
 
! Отговори
дедо ви преди 1 месец
абе що секи ден ни занимавате с некаква измислена държава ???
6
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
българинът Мицкоски пак се е напушил след разговорите с руснаците
5
4
 
8
 
! Отговори
алекс македонски преди 1 месец
аз съм чист грък македония няма изкуствена държава с 0 история
4
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези, до кога ще ги търпим? Хубаво правят гърците, че ги мачкат! Мачкай, за да те уважават!
3
4
 
32
 
! Отговори
NBA преди 1 месец
Не си истински македонец, ако дядо ти не е бил българин.
2
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки който се представя за македонец и не може да представи родствена връзка с Древна Македония трябва да бъде считан за измамник. Писна ми от тия клоуни вече.
1
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мисля, че е време да скъсаме договора с РСМ и да прекратим процеса за членство.