Мицкоски към България: Ако има воля има и решение, но за това трябва двама

Той заяви, че РСМ трябва да знае какво планира ЕС
11 сеп 2024 07:12, Нели Христова
133
Мицкоски към България: Ако има воля има и решение, но за това трябва двама
Снимка: БГНЕС

Процесът на европейска интеграция е двупосочна улица, смята премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски, според когото въпросът не е дали политиците в Северна Македония имат воля да гласуват промените в конституцията, с които българите в страната да бъдат вписани в основния закон, за да може Република Северна Македония да започне реални преговори с ЕС, съобщи БТА.

"Гражданите, политическите партии многократно показаха волята си през последните три десетилетия, въпросът е дали Брюксел има волята да реши този проблем. Защото има ли воля в Брюксел, има и начин", заяви Мицкоски в интервю тази вечер по телевизия "Алсат М".

По думите му трябва да знае какво Европейският съюз планира за страната.

"Имаме напълно синхронизирана външна политика и политика за сигурност с Европейския съюз, непрекъснато наблюдаваме процесите, водени от ЕС. Но, за съжаление, последните две десетилетия и половина, откакто официално започна този наш път към пълноправно членство, бяха изпълнени с много предизвикателства. И тези предизвикателства са изкуствени и тези предизвикателства винаги се отнасят и засягат македонската идентичност, всички, без изключение. И много пъти в миналото македонската идентичност е била засягана и са правени отстъпки за сметка на македонската идентичност", заяви Мицкоски, според когото процесът на европейска интеграция на страната се билатерализира.

Мицкоски повтори тезата си, че правителството в Скопие е готово да разговаря с българското правителство по отношение на предложението си за влизане в сила на промените в конституцията на страната със забавено действие, след като Северна Македония стане член на ЕС.

"Имаме предложение, което неколкократно е обяснено и е логично. Да завършим преговорите и да видим какво и как ще направим. Да видим какво се случва с присъдите от Страсбург за македонската общност в България, да видим окончателно за македонската идентичност, за езика и т.н. и т.н. Имаме много отворени въпроси по които трябва да се дискутира. Ние сме подготвени, искаме да дискутираме и дебатираме, и да намерим решение. Затова казах, че ако има воля има и решение, но за това трябва двама", заяви Мицкоски.

Правителството в Северна Македония определи на закрито заседание новия състав на Комисията по историческите въпроси с България, съобщи кореспондентът на bTV от Скопие.

По неофициална информация правителството е назначило за председател на комисията Ванчо Георгиев, професор във Философския факултет в Скопие.

Той заменя Драги Георгиев, от чиято работа новото правителство не беше доволно.

В новия състав на комисията влизат още Александър Литовски и Митко Панов, като и двамата научни сътрудници в Института за национална история, Никола Минов, доцент във Философския факултет в Скопие, Сашо Додевски, титулярен асистент, избран във Философския факултет в Скопие, Бесник Емини, старши научен сътрудник на Института за духовно и културно наследство на албанците и Димитър Лоровски, научен съветник в Института за национална история в Скопие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от Балкани
Президентът на РС Македония Силяновска идва в България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
1234 преди 4 дни
Това, което трябва да ннаправи РСМ е описано в така ннареченото Френско споразуменнние. То е ратифицирано от всички държави в ЕС, ратифициран е от България и Севернна Македония. Там ясно е записано какво трябва да направи Севернан Македония за да започнне преговори за членнство в ЕС. Всичко дуго са лакардиии от страна на Мицковски и някакви негови фантазии. Ние чакаме от 30 години нещо да се промени в трази пропаднала измисленнна държава. Акде стига толкова а !
101
0
 
1
 
! Отговори
Мара Бунева преди 5 дни
До Антифашист:За разлика от Вас аз много добре знам коя съм.Така същото са го знаели и възрожденците,и учредителите на Екзархията,и създателите на БМОРК,ТМОРО,ВМОРО и ВМРО-знаели са без сянка от съмнение,че са българи!Всичките деятели,без изключение!Така че когато ми казвате,че не разбирате,това не е вярно.Вие НЕ ЗНАЕТЕ,а това е съвсем друго. Научете истинската история,от очевидците и участниците;от документите и свидетелствата.И тогава ще разберете, защото ще знаете истината.И ще се освободите.
100
0
 
0
 
! Отговори
Антифашист преди 5 дни
До Мара Бунева: не те разбирам, а мислам ни ти самата не се разбираш. А ти разбра ли дека не сме со вас а не сме ни со Србите. И никогаш нема да бидеме заедно.
99
0
 
1
 
! Отговори
Мара Бунева преди 5 дни
Антифашист,ако поне малко се бяхте поинтересували,може би щяхте да научите за горянското движение.Това е първата организирана въоръжена съпротива в окупираната от СССР Източна Европа. Съпротивата продължава повече от 12 (!) години, като последните чети са разбити през 1958-а.В нея вземат участие над 60 000 души,на оръжие срещу комунистическите убийци и техните съветски ,,инструктори" се вдигат над 40 000!Не ми говорете за някакви ,,сервилни българи",след като не познавате истинската история!
98
0
 
0
 
! Отговори
Мара Бунева преди 5 дни
Антифашист, Вие срещу кои фашисти сте? Да разбирам ли, че сте противник на Мусолини? Или имате нещо друго предвид? Изобщо наясно ли сте какво е фашизъм? И какъв антифашист сте, тъй като комунистите бяха първо неутрални, след това антифашисти, после пък станаха съюзници с фашистите, а накрая фашистите станаха комунисти... Или сте антифашист-демократ, но тогава сте и антикомунист, и антититовист, и антитоталитарист въобще? Идентифицирайте се, за да знаем какъв антифашист сте.
97
0
 
0
 
! Отговори
антифашист преди 5 дни
До Мара БуневаАман мори Маро разбери, Нит сме со вас нит со Србите. Со Македоиа сме.
96
0
 
0
 
! Отговори
антифашист преди 5 дни
До Мара Буневасъщата като по времето на комунизма: сервилна съветска полуколония Точно така, имате руски шпиун за претседател.
95
0
 
0
 
! Отговори
Мара Бунева преди 5 дни
Недраги ми Мицко и прочие родоотстъпници,България отхвърли руско-съветското унижение,дошло с окупацията и с комунистическите превратаджии!И никога повече няма да бъде обект на сръбски и на македонистки осквернители,които се гавреха и се подиграваха на страдащите под съветска окупация българи!И досега побъркани от сръбската пропаганда родоотстъпници дрънкат глупости за някакви ,,татари" и за ,,две червени".Забравете Югославия,тя е мъртва завинаги!Или сте с нас,или със Сърбия-друго няма!
94
0
 
0
 
! Отговори
Мара Бунева преди 5 дни
Поради някакви неведоми причини Мицко и доста подобни нему от Варварска Македония се държат като своите ментори от времето на Тито. Тези объркани люде не са наясно нито кои са, нито къде са, нито накъде отиват. Но го правят с огромно, демонстративно и арогантно самомнение, сякаш не те искат да влизат в ЕС, а ЕС им се моли да стане част от ... ами, най-вероятно нова сърбославия ... И упорито се самозалъгват, че България е същата като по времето на комунизма: сервилна съветска полуколония.
93
1
 
1
 
! Отговори
Македонец преди 5 дни
Овде сум само да ги читам коментарите, невероатно ме забавувате. Сите во Македониа ви се смееме. Само напред продолжете, немоте да а запрете оваа комедиа. ЛОЛ
92
3
 
2
 
! Отговори
Паню Баирски преди 6 дни
Няма никаква македонска идентичност, нито македонски език. Паяци!
91
0
 
2
 
! Отговори
Ами преди 6 дни
Да се включи и той де !
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тоя па, освен да мрънка друго не прави. Да изпълнява договора, иначе нЕма ЕС - елементарно е.
89
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Македонския Копейкин прави всичко възможно Северна Македония скоро да не влезе в ЕС.
88
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Този иврикчия на първо място изпълнява поръчките на местните мафиоти, които нямат интерес РСМ-то да влезе в ЕС. Освен това прокарва унгарската външна политика (разбира се, че в кюпа е и Сърбия, та и Австрия), която от 90-те е антибългарска. Ако некой не знае, Орбан държи над 2/3 от македонските медии. Груевски избега при маджарите, с любезното съдействие на сърбите, вероятно и руското ГРУ; вероятно и париците са му там, най-вероятно от тях ще са 500-те млн. заем-от крадените народни пари.
87
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
По времето на боко затвориха лудниците,и сега форумите врат от перковци.Когато не мислиш така става!
86
1
 
3
 
! Отговори
тъпо преди 6 дни
Смешни са. Правят се на хитри. Денонощно ни ргаят. И те не знаят защо.
85
0
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 6 дни
Не си струва да те коментираме - жалък мрънкач :). Ясно е че няма воля и то е от твоя страна - прав ти път в евразийския съюз с тия философи, които слагаш в историческа комисия. Какво общо имат дрънкачите с историците? Добре, отлагаме те с още 4 години, когато ти свърши мандата, но като те питат хората "Защо сме бедни? Защо Сърбия има половината БВП от този на България?" кажи им ами защото и едните и ние и те не спазваме правата на хората и залитаме към тоталитарни режими, козируващи на Русия.
84
0
 
8
 
! Отговори
Двупосочна е преди 6 дни
Но и на улиците има ПРАВИЛА! Като например да не навлизаш в платното на насрещно движещия се, или пък да изпреварваш отдясно! Та, първо научете ПРАВИЛАТА и за движение и за общуване, пък сетне се качете на пътя господа "управляващи" от Северна Македония!
83
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Албанците ще решат пътя на Северна Македония. Няма сърби, няма българи. Времето им изтече.