В Скопие избраха нов състав на съвместната историческа комисия с България

Председател от македонска страна ще е Ванчо Георгиев
11 сеп 2024 12:42, Елка Василева
24
В Скопие избраха нов състав на съвместната историческа комисия с България
Снимка: архив, БГНЕС

На закрито заседание правителството на Република Северна Македония е избрало новия състав на съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси с България, съобщават медиите в страната. Според тях за нов председател на комисията е определен преподавателят в Историческия факултет на университета „Св. Кирил и Методий” в Скопие Ванчо Георгиев, който беше член на комисията, но я напусна през 2021 г. с твърдението, че по отношение на работата й се оказва политически натиск.

От правителството на Северна Македония тогава заявиха, че никога не са се намесвали или оказвали политическо влияние в работата на комисията, а винаги са подкрепяли работата на учените в нея, които сами, заедно са установили принципите си на работа.

От комисията отпадат досегашният председател Драги Георгиев, когото премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски обвини, че не защитава достатъчно националните интереси и историкът Петър Тодоров, който преди дни сам обяви пред медиите, че не би останал в комисията след изтичане на мандата му в средата на септември.

По думите му в интервю за изданието „Рацин. Мк” комисията е „добра идея, която за жалост е похитена от политически центрове, които не искат добри отношения и нямат намерение да се откажат от злоупотребата с историята в поддържането на историографско-политическия спор”.

Според информациите в медиите в новия състав на комисият влиза историкът Александър Литовски, който също беше част от историческата комисия в периода 2018-2020 г., който работи в Института за национална история в Северна Македония.

Останалите членове на комисията са историците Митко Панов и Димитър Лоровски от Института за национална история, Никола Минов, преподавател по история и Сашо Додевски от Института по история на Философския факултет на университета „Св. Кирил и Методий” в Скопие, Бесник Емини  от Института за духовно и културно наследство на албанците в Скопие.
(Кореспондент на БТА в Скопие Маринела Величкова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Балкани
Мицкоски към България: Ако има воля има и решение, но за това трябва двама
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Заплати преди 5 дни
Нека да взимат и други хора заплати... Някой знае ли по колко взимат в Комисята :) и кои са от наша страна? Каква работа са свършили до момента?
22
0
 
1
 
! Отговори
реорганизация преди 5 дни
ами.. поредно въртене на кревати
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
С какво ли се занимава Институтът за национална история на Северна Македония? Нека предположим: с опорките спуснати от Белград и Москва. *** затова откраднаха архива на царство България, за да сеят раздор.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Пак тия ненормалници. Те са държава на 33 години. 1991 се махат от Югославия. Каква история сънуват тия? Нали това се нарича Христова възраст. Вече е време да се осъзнаят, че албанците се плякат като зайци и имат за втори национален език албански. И скоро ще почнат да ходят с бурки и фесове. А македонски език НЯМА! Това е западно наречие на шопските диалекти от българския език. Ако не беше оня мухъл Желю Желев да ги признае като държава тоя *** проблем с маке-нацитата нямаше да го има.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тия македонци държава нямат, история искат. Еми няма как да стане, да почакат няколко века.
18
2
 
7
 
! Отговори
Makedonec преди 6 дни
Вечно вето за еничарите югокомунисти...казах
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Заседанията на тази комисия трябва да ги излъчват по някой комедиен канал, сигурно пада голям смях сред нашите историци. :D Макетата немат и един документ от преди 1945г. че има изобщо такъв народ, език или държава, докато нашите могат да извадят толкова много, че да не им стигне един живот да ги прелистят, камо ли да ги прочетат. :)
16
2
 
10
 
! Отговори
Някой преди 6 дни
И като са сменили комисията, нова история ли ще напишат ? Сигурно Путин им е написал нова история , и те са си повярвали! Как беше ..."Сами придумали, сами поверили "!
15
3
 
12
 
! Отговори
Бугарино бугарей се! преди 6 дни
Европейска България няма интерес скопските сърбо-комунисти, които са лакеи на Белград и Кремъл да станат член на ЕС. Скопските коминтерновци са не само врагове на България, но те са врагове и на Свободния свят...
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ванчо Калпазанчо!
13
1
 
18
 
! Отговори
блицкриг преди 6 дни
''Ние показваме на бугарите, дека белградския професор от 19 век твърди де ка Самоил е македонски цар, а те ни показват папска грамота от 11 век дека Самоил, папата го пише бугарски цар'' - Драги Георгиев пред македонската телевизия.
12
1
 
1
 
! Отговори
Урсула преди 6 дни
А защо гласуването не е скрито, а само заседанието?
11
2
 
12
 
! Отговори
BASI MAMAT преди 6 дни
За какво е тази Комисия , съставена от Сърби ?
10
6
 
6
 
! Отговори
Урсула преди 6 дни
То центъра на Скопие трябва да се разчисти най-вече от ония статуи и корабът на първия македонец открил Америка. В Украйна си вярват, че животът е възникнал в Украйна. Тия си вярват, че са открили Америка преди десетина хиляди години. Няма нищо лошо във вярата. Въпросът е, дали вярата знае, че и вярвате.
9
2
 
23
 
! Отговори
Колев преди 6 дни
Драги Георгиев призна че Самуил е Български цар и Гоце Делчев също като е изучавал турските архиви а те пишат че бунтовника комита Гоце Делчев е Българин затова го сменя този психопат Мицковски
8
2
 
6
 
! Отговори
Урсула преди 6 дни
Сме ихме историците, сега ще сменим и историята. Между другото, тЯ комисия не беше ли умряла отдавна? Гледам има албанец в комисията. Е вер Ходжа ще го разискваме ли?
7
2
 
20
 
! Отговори
Петър Младенов преди 6 дни
Никакъв диалог повече с тези титови македонистки отпадъци! Докато не изпълнят всички поети международни ангажименти, никакви разговори с тях!
6
4
 
8
 
! Отговори
Абе с какъв акъл преди 6 дни
Споменавате изобщо името на тази измислена държава? Тя няма проблеми с Бг. Има с ЕС! Другото е наливане на вода в мелницата на Путин.
5
3
 
19
 
! Отговори
Редовно правителство преди 6 дни
Титови гюбрета наcpани у среден Скопие собрани! Не може хора без история, име и идентичност да участват в историческа комисия! Закривай!
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Хм, а защо няма и един албанец, все пак 30% от населението на РСМ са албанци.