50 години от разделянето на Кипър: Възможно ли е трайно решение?

Ердоган: Разрешаването на кипърския въпрос - само като признаване на две държави
20 юли 2024 22:30, Красимир Ангелов
62
50 години от разделянето на Кипър: Възможно ли е трайно решение?
Снимка: БГНЕС

Сирени за въздушна тревога завиха над Никозия и други градове призори в събота, докато кипърските гърци оплакваха, а кипърските турци празнуваха 50 години от турската инвазия, съобщи "Сайпръс мейл".

През 1974 г. кипърски гръцки националисти и тогавашната управляваща диктатура в Атина искат да обединят Кипър с Гърция, което води до военен преврат на острова. За да предотврати обединението с Гърция, Турция се намесва с военни сили. Оттогава островът е разделен.

Гръцката страна окачествява събитията от преди половин век като инвазия на острова от турските сили, докато турската страна определя случилото се като „Кипърска мирна операция“.

През 1983 г. в северната част на острова е провъзгласена Севернокипърската турска република (СКТР), която и до днес е призната само от Турция. Турция все още поддържа над 35 000 войници в отцепилата се северна част на острова.

През 2004 г. целият остров е приет в Европейския съюз като държава. Така документално целият остров е член на ЕС оттогава, но правото на ЕС се прилага само в южната част, което означава, че островът е де факто разделен.

Въпреки че наскоро отношенията между Турция и Гърция се размразиха, Кипър остава емоционално натоварена искра, отбелязва кипърското издание.

За кипърските гърци на юг – където се намира международно признатото правителство – това е годишнина от катастрофа, при която хиляди хора загинаха или изчезнаха и която разсели една четвърт от населението на кипърските гърци, припомня още агенцията.

Честванията включват откриване на мемориали на загиналите герои, църковни служби и събиране в президентския дворец, на което ще говори – за първи път – гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Кипърските гърци наричат ​​отбелязването на днешния ден "черна годишнина", пише "Сайпръс мейл".

Президентът Никос Христодулидис каза, че днес е мрачен ден за размисъл и възпоменание на загиналите.

"Ако наистина искаме да почетем всички тези хора, които бяха пожертвани, за да сме тук днес – като Република Кипър – трябва да направим всичко възможно за подновяване на (мирния) диалог", каза Христодулидис в петък вечерта.

Кипърското президентство публикува видео по повод 50 години от турската инвазия с лозунга "Достатъчно" на гръцки, турски и английски език.

Днес сутринта Христодулидис откри бюстове на Хрѝстос Фо̀тис, Та̀сос Ма̀ркос и Андрѐас Арѐстис, които той нарече герои по време на церемонията в мемориалното военно гробище „Македонитиса“.

Христодулидис пристигна там в 7:30 часа сутринта, а на тримата бяха отдадени пълни военни почести и паметта им беше почетена с минута мълчание.

Фотис, Маркос и Арестис бяха повишени в чин генерал-лейтенант след решение на правителството на Република Кипър от 27 май 2022 г.

След многобройни неуспешни кръгове от преговори с посредничеството на ООН за обединяване на острова като федерация на кипърските гръцки и кипърските турски зони, кипърците от двете страни все още хранят искрица надежда, че може да се намери някакъв общ език, отбелязва АП.

Но това се оказва трудно, след като последният сериозен стремеж към мир се провали преди седем години. След приключването на преговорите Турция и кипърските турци призоваха за това, което по същество се равнява на споразумение за две държави – идея, която беше незабавно отхвърлена от кипърските гърци.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в момента обмисля дали да призове нов кръг от преговори. Решението му ще се основе на поверителен доклад, изготвен от неговия личен пратеник, колумбийката Мария Анхела Олгин Куеляр, след шестте месеца, които тя прекара в проучване на двете страни.

Разрешаването на кипърския проблем е възможно само въз основа на признаването на съществуването на две държави на разделения остров, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турските медии. Така той отново затвърди турската позиция за уреждане на половинвековния проблем.

Ердоган пристигна в Северен Кипър по повод 50-годишнината от военната намеса на турските сили на острова. В признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР) днес се провеждат тържества по случай 50-годишнината от десанта на турската армия в Северен Кипър, който Анкара нарича "мироопазваща операция".

Готови сме да преговаряме и да постигнем траен мир. Трайно решение на проблема на острова е възможно само на базата на признаването на две държави, това е неизбежно и ние ще положим усилия в тази насока, заяви Ердоган.

"Онези, които смятат, че ще постигнат целите си, като оказват натиск върху кипърските турци, грешат. Нито ние, нито те ще се поддадем на заплахи.  Ще увеличим усилията за преодоляване на изолацията и за вдигане на ембаргото върху Северен Кипър", каза Ердоган.

Лидерът на кипърските турци Ерсин Татар на свой ред обвини властите на Република Кипър, че предприемат стъпки, целящи по-скоро подклаждане на напрежението на острова, отколкото постигане на мир.

На тържествата днес присъстваха много лидери на политически партии в Турция, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
САЙМЪН ЦИПИС преди 1 месец
ТУРЦИТЕ ЩЕ СИ ИЗПАТЯТ И ПЛАТЯТ...36 ПРОЦЕНТА ОТ КИПАР Е НЕЗАКОННО ДЪРЖАН В ТУРСКО РОБСТВО...А ТУРЦИТЕ В КИПАР БЯХА САМО 11 ПРОЦЕНТА ОТ ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ, МЕЖДУ 1960 И 1974 години !!......А НАСКОРО ГРЪЦКАТА КИПАРСКА АРМИЯ И СИЛИТЕ НА ООН, УБИХХА ДВАМА ТУРЧИНА, ТРЪГНАЛИ ДА МЕСТЯТ ЗЕЛЕНАТА ЗОНА НА ООН .
48
2
 
3
 
! Отговори
Уменантиреволюционер преди 1 месец
Груповите гръцки революцинери сами предизвикаха турската атака след като свалиха законното гръцко управление на Кипър. Щели да се обединяват с държава на 2000 километра по вода. Хак да им е. Комшу затова ги атакува. Загубиха много, ама кой им е виновен.
47
1
 
2
 
! Отговори
Запознат преди 1 месец
До Анонимен31В южната гръцка част в северната турска част има само турски войници !
46
3
 
3
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
До баба мараБабо лъжеш много нагло ! Гърците започнаха да прочистват Кипър от турците и за това се намеси турския аскер и ги смаза! Турция се намеси като страна гарантьор!
45
3
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
оон не направ и нищо за кипьр гърците бяха изгонени от д омовете си без да получат обезщетение турция сега на какво основание искада е посредник между русия и украина това е бандитска територия
44
1
 
1
 
! Отговори
Какво следва преди 1 месец
До Ahmed: Кажи "Ако е рекъл Аллах". Иначе не е сигурно.
43
2
 
11
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 месец
Щом едно решение е изтраяло 50 години, значи е трайно. След 50 години и решението Крим и Донбас да са част от Руската федерация също ще е трайно, независимо от това колко държави го признават. Севернокипърската Турска република я признава само Турция, но това не и пречи да съществува.
42
1
 
6
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 1 месец
Кипърските гърци и турци си живеят мирно и са с висок стандарт на живот , особено гърците.Две държави не е лоша идея.
41
4
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
Като стане Кипърски Рус в близко бъдеще, ще се успокоят и двете страни!
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Възможно е, но без намесата на НАТО. Без НАТО всички ще се разберат и здрависат.
39
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кипър е жив пример какво представлява "отбранителния" съюз НАТО. Това лайняяно обединение от прислужници на САЩ така отбрани Кипър, че половината му територия я заграбиха турците, а НАТО до ден днешен се преструва че нищо не се е случило. В същото време тука други марионетки на посолството организират някакви жалки празнувания на 20 г от как местни предатели ни набутаха в същото това НАТО и сега им плащаме за няколко безполезни дори вредни за сигурността ни бази. Кипър сочи какво ни чака.
38
1
 
5
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 40. Разделянето на Кипър става 1974 година. Кипър влиза в ЕС 2004 година. Та, какво точно и кога е трябвало да направи ЕС?
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разделянето е направено от сащ/нато, ако нато престане да съществува решение ще има. Сащ подкрепят режима на черните полковници в гърция и в резултат натовска турция взема кипър, а гърция излиза от нато тогава, а по късно чрез турция отново я натискат вътре.
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 21 Турция Е член на НАТО да, но Кипър НЕ е.
35
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тука хАмериканците защо не се намесват ? Направиха си държава в европа - Косово, ОТАН реши да помага на наркомана и бандеровците само защото е Русия
34
3
 
8
 
! Отговори
до 28 преди 1 месец
Много ми е интересно как ще обясниш дефиницията "индо-европейски език" на французите, италианците, португалците, румънците?? А... и НА ГЪРЦИТЕ. Защото гръцкият е най-дълго документираният ИНДО-европейски език, малака... Сега разбра ли защо сте едни такива дребнички и църнички с дебели задни части всичките? Генетиката не лъже.. Ромалалееееее. НИЩО общо нямате с древните гърци. Ако ще те утеши - и сега сте си пeд0-обратни.
33
6
 
7
 
! Отговори
Лицемерието преди 1 месец
На ЕС е безбрежно. Когато 40% от територията на държава член е окупирана, ти да оправяш света е жалко.... От друга страна - прецедента Кипър е добро решение за други конфликти. Формулата - ЕС без НАТО е цел с която и Сърбия и Украйна могат да бъдат склонени да замразят конфликтите безсрочно на основа на "фактическото положение"
32
6
 
15
 
! Отговори
Yasasin TSK преди 1 месец
Аскерът трябва да тренира в реални условия от време на време. Спомням си как протестираха 90-те киприотите и нападнаха един турски граничен пост. Един се покачи на пилона да сваля знамето. Граничарят му пусна един между очите, а онзи се свлече като пол денсърка от пилона. Горкият, тотално обърка с кого си има работа.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А британската военно-въздушна база в коя част е?
30
9
 
20
 
! Отговори
Atilla преди 1 месец
Много едностранчиви коментари. Пропускате, че в Гърция имаше военен режим, на полковниците. Страната беше разделена и силно поляризирана на леви и десни. На практика Северна Гърция беше отделена от Южна. В Кипър полковниците започнаха да избиват турци и да подготвят острова за присъединяване. Е, какво очаквате? Турция да стои безучастно? Няма как да стане. Защитиха народа си, както подобава.