ЕС размаха пръст на Скопие за Коридор 8

Християн Мицкоски обяви, че е бил жертва на опит за подкуп
2 сеп 2024 17:30, Нели Христова
29
ЕС размаха пръст на Скопие за Коридор 8
Снимка: БГНЕС

"Европейският съюз и европейските банки следят отблизо търга за жп линията до България и призовават всички важни решения да се вземат след консултации с тях". Това е част от отговора, който северномакедонската телевизия Тelma е получила от делегацията на ЕС в Скопие относно последните събития, след като министър-председателят на страната Християн Мицкоски обяви, че е бил жертва на опит за подкуп за тази тръжна процедура и страната обяви, че спира всички процедури за изпълнение на Коридор 8.

"ЕС, заедно с други финансови поддръжници на проекта за изграждане на Коридор 8, който е от изключително значение, следи отблизо тръжния процес. Северна Македония е страна по договора, отговорна за тръжния процес. Продължава оценката след подаване на офертите. Силно насърчаваме спазването на приложимите процедури и стандарти и консултация с всички съответни заинтересовани страни по такива важни въпроси", се посочва в отговора, изпратен до медията.

ЕС подкрепя Северна Македония да завърши този важен проект, който, както се подчертава, е от "голямо значение за страната, нейните граждани и региона, но се допълва, че "не се предвижда преобразуване на средства в други коридори или проекти".

"Финансовото разпределение за този проект се състои от комбинация от значителна безвъзмездна помощ от ЕС и обединяване на средства от ЕИБ и ЕБВР. Тази финансова подкрепа е предназначена точно за тази процедура и проект. Всяка друга употреба не е предвидена в тази форма", става ясно от позицията на ЕС.

Представители на правителството в Република Северна Македония поставиха въпроса за прехвърлянето на средства от Коридор 8 към Коридор 10 с мотива, че жп линията до Солун е много важна за икономиката на Северна Македония, за разлика от маршрута Дуръс (Албания) – Бургас, който е част от така наречения Коридор за мобилност на НАТО, но смятат, че това може да е "провалена инвестиция".

Министърът на транспорта на Република Северна Македония Александър Николоски наскоро заяви, че проектът е твърде скъп и струва около 20 милиона евро на километър, а "България трябва да свърши своята част от работата - нещо, за което сега няма гаранции".

Николоски обяви, че ще изтеглят членовете, които са част от екипите за оценка както от отделите за надзор, така и от отдела за изпълнение към проекта за Коридор 8. Според Николоски в търга са се явили седем участници, повечето от които "несериозни и нито един от страна членка на ЕС".

Железопътната линия до България е част и от Първичната карта на европейските транспортни коридори на Европейския съюз. И в последния доклад на ЕК за Северна Македония се подчертава, че трябва спешно да се ускори строителството на жп Коридор 8.

Търгът е обявен в края на декември 2023 г., а в средата на септември трябва да бъде избрана фирмата, която ще изпълни третия участък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от Балкани
Вучич с оценка: Няма да бъдем част от ЕС преди 2030
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
2
 
! Отговори
Македонец преди 1 седмица
И Петков кога беше премиер се направиа обиди за авио линиа СОФ-СКО но ништо од тоа не испадна.Едноставно да се сакаме со сила не е можно.
26
0
 
2
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 седмица
Някой прочете ли за размахан пръст в статията? Днесерещите пак се опитват да придадат неуместна важност. Никакъв пръст не са размахали тези нещастници в Брюксел, а са им казали да си следят тръжните процедури.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това на снимката Министерство на транспорта ли е?
24
0
 
22
 
! Отговори
Хитър Петър преди 1 седмица
Коридор 8 е един от най-важните за НАТО и САЩ на Балканите, за да се свърже най-голямата база Бондстил с Черно и Адриатическо море. Няма никакво значение колко е рентабилен или как ще свързва народите ни и икономиките ни. Нито пък как дребен балкански тарикат се опитва да отклони средства. Другият коридор, засягащ България, е пътят Русе-Свиленград, за да се свържат беломорските пристанища с Румъния и Украйна. Ще видите колко бързо ще се изгради, дори по-бързо от АМ Струма и АМ Черно море.
23
1
 
11
 
! Отговори
Енчо преди 1 седмица
И ако случайно вземем , че ги приемем македонците някога в ЕС - ей така ще е, ще има шикалкавене, увъртане и избягване на договорености.
22
2
 
23
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Мицко си мисли, че ей така със замах може да пренасочва европейски средства по Сръбския коридор 10?!? Смешна работа :)))))))))))))))
21
2
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Хахахаааа, а Мицко си мислеше, че ЕС е Коминтерна пък той е партизанин :))))))))))))))
20
0
 
8
 
! Отговори
За 17 преди 1 седмица
Ама пък и много хубаво унищожихме ей заради тези пари, които както знаеш, в крайна сметка влизат в лични сметки. Държавата просто оформя подобаващ красив отчет за напредък.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 17 Колко са ни окрали ЕС тие е бедна фантазията.
18
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 1 седмица
Ти па си малкия анъс!
17
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе, не знам кога ще разберете, че ВСИЧКО хубаво, което е направено в страната през последните години е благодарение на пари от ЕС. Иначе kleta majka balgaria щеше да е най-долната коч ина е Европа. А на тия, дето ще кажат "А сега не е ли" и пожелавам и те и децата им да бегат към Русия.
16
5
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 седмица
Добре, че неолибералните психопати от пплгдб+ махнаха ветото на Скопие ;)
15
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бягайте към БРИКС и Евразийския съюз, спасявайте се бюрмци.
14
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен "Сев. македония е малката украйна." -- а нир можем само да си мечтаем да сме малката Русия..
13
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Що БЮРМ се кичи с знаме на ЕС? Да дойдат в София да видят автентичен ЕС в какво ни превърнаха.
12
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БЮРМ още не знаят как работят бюрократите в ЕС. Това не им е Югославия.
11
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"от "голямо значение за страната, нейните граждани и региона" ---- да се разбира, че е от значение за отан да може да си разхожда окупационните войски из колониите.
10
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този път бюрм настъпи моттиката, това е директива на НАТО и САЩ не кой да е за да може войските да движат бързо от запад на изток.
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво да ги коментираме.Толкоз им е акъла.
8
4
 
33
 
! Отговори
Гедер преди 1 седмица
Много са активни скопиянците да правят бутафорни крепостни стени и комични паметници от гипс и картон , но да направят път и железопътна линия им се вижда много сложна задача . Пък и те са си свикнали с катърите и магаретата по баирите.