Пожарът в Гърция изпепели 100 000 акра и училище, евакуират болници

Жителите на крайните квартали на Атина бяха в огнен плен два дни
13 авг 2024 10:12, Анисия Иванова
6
Пожарът в Гърция изпепели 100 000 акра и училище, евакуират болници
Снимка: БГНЕС

Бързо развиващият се горски пожар, който започна от Варнава на 35 километра от гръцката столица и беше подхранван от бурни ветрове, които сменяваха посоката си и достигна северноизточните  квартали на Атина, изгори 100 000 акра за 24 часа.

Жителите на крайните квартали на Атина бяха в огнен плен два дни. Над 700 пожарникари, доброволци, полиция, войска и над 30 летателни апарати се бореха с огън, чийто височина достигаше 25 метра. Силите на пожарната трябваше да се справят с три фронта В Пентели, Врилисия и Халандри.

Огнената стихия изпепели дървета, къщи, завод за дърво, училище, физкултурен салон и коли и наложи евакуирането на няколко болници и много населени места.

Гражданската защита на страната обяви извънредна ситуация за Пентели, Мелисия, Полития, Екали, Драфи, Дионисос и Неа Еритрия, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Заради критичната ситуация гръцкият премиер Кириакос Мицотакис прекъсна лятната си почивка на Крит, за да се върне в Атина.

Генералният секретариат за гражданска защита задейства и Европейския механизъм за гражданска защита (UCPM) с искане за предоставяне на въздушна и наземна помощ за справяне с бушуващия пожар в Атика при условия на екстремен риск от пожари. На това искане се отзоваха Франция, с  хеликоптер тип Super Puma.

Италия е изпратила два противопожарни самолета тип Canadair. Чешката република изпрати 75 пожарникари и 25 автомобила, от които 9 водни.

Пожарите взеха и една жертва. Тялото, за което се предполага, че е на жена, е намерено в магазин в района  Врилисия, в северната част на Атина, съобщиха от противопожарната служба. Един пожарникар беше с изгаряния втора степен, а други трима са с леки изгаряния.

Картината от огнените фронтове днес е малко по-добра. Силите на пожарната остават на място с цел овладяване на разгорели се огнища. Летателните апарати постоянно гасят от въздух. Много къщи продължават да горят. Драматична остава обстановката в района на Нея Макри, където огънят е много близко до населените места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: ГърцияпожарBulgaria ON AIR
Още от Балкани
В разгара на лятото Гърция е пред туристически натиск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
До 3 преди 4 седмици
На нас пратиха ли, дойдоха на помощ от Турция! Тея се натискаха като мишки, а от нашите им пращат помощ. Не става така! Когато ти дават е и редно и ти да даваш!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Държава, която има стотици бойни самолети!!!! няма големи самолети за гасене на пожари, а големи пожари там дал Господ. Всяка година. Поне в Русия, може и в други страни, но поне в Русия има самолети, които загребват по 42 тона вода за 10 секунди. Ако са искали, гърците могат да събират от туристическия бранш такса и да купят поне 2 такива самолета. Морето им е подръка, има откъде да се черпи вода.
4
0
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 4 седмици
Много нещо е изгоряло . Просто да ги съжалиш. А кой им пали пожарите ?
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бг няма ли да прати пожарникари.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не ги мислете византийците ,те винаги се оправят.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Браво на комшиите - помощи за Украйна пращаха, техника за гасене не си купуваха предвид факта, че при тях всяко лято е ад с пожарите! ***/\аки сър, толккова им е акълът! Да си берат гайлето сега и да свикват, и по-лошо ще става с този климат! И при нас няма да е по-розово положението, ние сме същите клепари!