Мицкоски с поредно обвинение към България: Опитаха се да ме подкупят!

За изграждането на Коридор 8 диалогът щял да се води в Брюксел
28 авг 2024 19:02, Нели Христова
46
Мицкоски с поредно обвинение към България: Опитаха се да ме подкупят!
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски заяви днес на среща с европейски представители, че е имало опит да бъде подкупен във връзка с изграждането на Коридор 8, предаде агенция МИА. Мицкоски не уточни кой стои зад предложението за подкуп, само каза, че "се знае как става, по комуникационни канали".

Той е информирал за това партньорите от ЕС и те, по думите му, са приели с разбиране думите му. Диалогът с българската страна, каза Мицкоски, ще се проведе в Брюксел на високо равнище, като процесът ще бъде наблюдаван от Европейската комисия.

Според Мицкоски за опита за подкуп са уведомени всички компетентни институции.

"Аз лично заявявам пред цялата македонска общественост, че за изграждането на железницата по Коридор 8, участък 3, имаше опит да ми бъде предложен подкуп, за да подпиша аз като министър-председател приемането на тръжната документация, изтичаща на 17 септември. Затова казах, че докато съм премиер, няма да приема този търг. Времената на този тип комуникация с премиера отминаха, може би с някои други е било така, но не и с мен", каза Мицкоски на срещата, цитиран от МИА.

Отговаряйки на журналистически въпроси премиерът подчерта, че са приоритетни всички коридори, които минават през страната, в това число Коридор 8 и Коридор 10, и че ще се работи еднакво всеотдайно, защото и двата са много важни за страната.

"В никакъв случай не мога като председател на правителството да подпиша проект, да похарча половин милиард от парите на моите съграждани, за проект за половин тунел, който завършва в задънена улица. Докато аз съм премиер това няма да стане. И второ, тъй като бях жертва на опит за подкуп във връзка с този проект, казах, че такъв, какъвто е понастоящем проектът, аз никога няма да го подкрепя, защото не става въпрос само за парите на македонските данъкоплатци, а и за тези на европейските", каза още Мицкоски.

Премиерът на югозападната ни съседка подчерта, че очаква и от българска страна същия ангажимент и загриженост, каквито проявява Република Северна Македония, тоест да бъде завършена другата половина на тунела.

Транснационалната транспортна ос Изток-Запад (Коридор 8) се простира от пристанище Бари в Италия до пристанищата Варна и Бургас в България. Централната част на този 315-километров паневропейски коридор минава през Северна Македония – Кичево, Скопие, Куманово, Беляковце и Крива Паланка. Липсват обаче връзки в западния край (от Кичево до границата с Албания) и в източния край (от Куманово до границата с България).

Официалният старт на строителните работи по железопътната част на Коридор 8 на територията на Северна Македония в участъка Куманово-Беляковце-Крива Паланка бе даден през октомври 2022 г., край Куманово с участието на тогавашните премиери на България и на Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски.

На 22 декември 2023 г. беше обявена обществена поръчка за изпълнител на третия участък от железопътната линия от Коридор 8 на територията на Северна Македония – от Крива паланка до границата с България. По думите на тогавашния директор на железопътната инфраструктура на Северна Македония Зоран Трифуновски строителството на този участък от ж.п. линията трябва да започне през 2025 г.

Общата дължина на източния край на железопътния Коридор 8 е 88,2 километра, от които 34 километра, т.е. участъкът Беляковце - Крива Паланка, се изгражда с финансова помощ от ЕС, предоставена чрез Инвестиционната рамка за Западните Балкани, финансиран от нея грант от 75 милиона евро, допълнен от национални средства. За завършване на източния край на железопътен Коридор 8 до границата с България е осигурено финансиране от предприсъединителен грант от ЕС „Финансова рамка за Западни Балкани“ и два заема от ЕБВР и ЕИБ. На територията на Северна Македония проектът трябва да бъде изграден според европейските стандарти, за да бъде ж.п. линията съвместима с железопътните линии в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от Балкани
Земетресение с магнитуд 4,5 разтърси Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Бъдещ БГ политик преди 2 седмици
С Мицковски е безпредметно да се водят разговори. Такива могат да бъдат водени с неговия наследник на поста. А дотогава македонците, които искат да са европейци, да кандидатстват за български паспорти.
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мицкоски явно не е от най-умните. Значи дори и срещу подкуп, пак не е готов да пусне строителството на Коридор номер 8, а какво да говорим ако няма подкуп. Тъкмо европейците да разберат, що за хора управляват Македония. Жалко за обикновените хора там, но това е положението. Вместо да използват историческия си шанс да се откъснат от орбитата на Сърбия, те не искат и не искат. Да си колония на една от най-бедните държави (Сърбия) на Балканите и да държиш на това, вместо да си в ЕС, си е диагноза.
36
1
 
4
 
! Отговори
Петърчо преди 2 седмици
И къде е казал че опита за подкуп има каквото и да е с България? Изграждането на жп линията от македонска страна 7 години не е започнато заради Заев и крадливото му правителство. Пример за това е магистралата Кичево-Охрид за която се казаха от Заев толкова много лъжи и след 7 години още не е готова въпреки че сами си поставяха срокове. Т.е Заев освен за крадене за нищо друго не е мислил. Някой се е притеснил за паричките си и се е опитал да подкупи Мицкоски.
35
0
 
0
 
! Отговори
Граф Промоций преди 2 седмици
Макетата са готини, купонджии са, весели....обаче за толкова години, едно не съм срещал да е хетеро....все нещо има там като си говоря с тях.
34
1
 
1
 
! Отговори
МИЦОКОСКИ Е ГОЛУЕМ преди 2 седмици
*** И ***!!! ЕДИНСТВЕНОТО, КОЕТО С НАГЛОСТТА И МАЛОУМИЕТО СИ МОЖЕ ДА ПОСТИГНЕ Е БЪЛГАРИЯ ДА НАПУСНЕ ДВАТА ПОРНО СЪЮЗА - НАТО И ЕС! ЗА ТОВА НЕЩО И КОПЕЙКИН ЩЕ МУ ЗАВИДИ!
33
0
 
5
 
! Отговори
СЛОБОДЕН ПЕЧАТ преди 2 седмици
СЛАБИ ПР-и - СМЕШЕН И ЖАЛЪК МИЦОКОСА!!!... МЕРАКЛИЯТА МИЦОКОСАТА ДА ЗАМЕНИ ПАНЕВРОПЕЙСКИ КОРИДОР 8(БАРИ/БРИНДИЗИ-ДУРАС-СКОПИЕ-СОФИЯ-БУРГАС-ВАРНА) С 10 ТАКЪВ(ГРАЦ-БУДАПЕЩА-БЕЛГРАД-ВЕЛЕС-ПРИЛЕП-БИТОЛЯ-ФЛОРИНА) И ПР-ите ИЗМИСЛИЛИ, ЧЕ ГО ПОДКУПВАЛИ И ЗАТОВА ДИАЛОГЪТ С БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ВОДИ В И ПОД НАДЗОРА НА БРЮКСЕЛ. НОВИНА ЗА ВЪТРЕШНА СЕВ-МАКЕДОНСКА УПОТРЕБА ЩОТО ГО ОПЛЮВАТ!!!...
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НЕ ОБИЖДАИТЕ МАКЕДОНЦИТЕ, ЧЕ БАРАК ОБАМА СЕ Е РОДИЛ ТАМ ЛЪВИЦАТА ОТ МАКЕДОНСКИЯ ЗООПАРК ГО Е КЪРМИЛА
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
КОГА ЩЕ НИ НАПАДАТ МАКЕДОНЦИТЕ, ЗА ДА СЕ СРАЖАВАМ ЗА ТЕХ ДЯДОМИ Е БИЛ БАШ КОМИТА ОТ ЩИП
30
2
 
8
 
! Отговори
Зевзек преди 2 седмици
Като не искате коридор си стойте в килера.
29
10
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 седмици
Нямам никакво съмнение, че е така. Той няма да седне да говори празни приказки ако няма и доказателства.Сега ще ни натопи в Брюксел и пак ще извадят дивиденти от тъпотията на бугарашите.
28
3
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
Да Мицко купен си. Купен си с рубли в Белград. Признай!!! И да си знаеш, че пари от Коридор 8 за Коридор 10 няма да ти преведат от ЕС.
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Божеее,слез и си прибери вересиите.То бива простотии,ама чак пък толкоз!
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Браво Мицкоски, ти си неподкупен! Ние тука нямаме пари да си оправим вътрешните превози в жп транспорта, тоя подкупи бленува. Чул, че в България има корупция и решил и той да се прави жертва. Мицкоски образовай се малко, не се изглагай, има медии, не е тайна - тук на мода е хазарта и тегленето на необезпечени кредити.
25
3
 
15
 
! Отговори
Айляк преди 2 седмици
Ще му се на въш.карина Мицко некой да го подкупи, лъже кат дръто маке...
24
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Зозо Мк нация е измислена от Гърция и после НАТО за да цепи бг. Прочети историята и В Грция няма град който е без главна улица с име на Васил бгубиеца.
23
5
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
Хахаааааааа, Мицко яко се е объркал :)))))))) Мисли си, че ЕС е СССР и Коминтерна... С плюене и сръбски лъжи нищо няма да постигне. Е там да си стои в чукарите.
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя е по-*** отколкото изглежда.
21
3
 
25
 
! Отговори
Таралеж в гащите преди 2 седмици
Не разбрахте ли до сега че тези НЕ ИСКАТ да влизат в Европейския Съюз а само търсят конфликти със съседите си по заповед на господарите си от Сърбия и Русия. Те сега се дърлят като куучета с нас и гърците а какво остава когато станат член на Евро съюза и си отворим границите за тия деебили. Бял ден няма да видим от провокации и заплахи. Ще има нови кражби на историята ни... ще има ежедневни претенции в грижа за "македонските малцинства" в България и Гърция...
20
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мицко, кой се е опитал да те подкупи, ве зле? Ако не кажеш, излиза че е само блъф за да блокираш и пренасочиш парите от Коридор 8 към Коридор 10? После мое да оближеш орехчетата на Вучката за десерт. Да на излезеш лъжливото овчарче накрая!
19
4
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Престанете да обръщате внимание на тази празна тиква.Макетата чакат пред портите на ЕС и трябва да имат подобаващо поведение,ако искат да влязат.