Премиерът на Сърбия видя "великохърватски комплекси"

Причината – думи на председателя на хърватския парламент
28 авг 2024 20:02, Красимир Ангелов
17
Премиерът на Сърбия видя "великохърватски комплекси"
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Сърбия Милош Вучевич реагира на изказване на председателя на хърватския парламент Гордан Яндрокович, като коментира, че думите на Яндрокович показват "великохърватски комплекси, породени от успехите на Сърбия във всички области", предаде Танюг.

Вучевич каза това в отговор на изказване на председателя на хърватския парламент Гордан Яндрокович от по-рано през деня, че "Сърбия не е демократична страна". Изказването на Яндрокович дойде по повод арестувания в понеделник в Белград по подозрение в шпионаж хърватски гражданин и задържаната същия ден на границата със Сърбия хърватска поп певица Северина Вучкович, която бе разпитвана от сръбската полиция по различни въпроси, включително за нейни предишни изказвания за сръбския геноцид в Сребреница по време на войната в Босна.

"Единствената им цел е да атакуват президента Вучич, с повод или без повод. За тях е важно този порой от нападки и обиди да не спира, без значение дали те са изречени от певица или от представител на държавата“, написа Вучевич в социалната мрежа "Екс".

Той допълни, че "за хърватските власти е важно да разпространяват антисръбска истерия".

Премиерът на Сърбия посочи, че „това (Яндрокович) е човек, който отрича престъплението на Петровачка улица“, имайки предвид събитията от август 1995 г., когато хърватски самолети бомбардираха колона от сръбски бежанци, убивайки четири деца и петима възрастни близо до Босански Петровац в Западна Босна по време на военната операция „Буря“.

"Вечно ще търсим справедливост за тях. Така както Сърбия завинаги ще води независима и свободна политика и няма да позволи на никого да се опита да я наруши и да я върне във времето преди 2012 г., когато се кланяше, извиняваше и премълчаваше престъпленията срещу собствения си народ", заключи Вучевич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от Балкани
Мицкоски с поредно обвинение към България: Опитаха се да ме подкупят!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До ili от Видин - хахаха сърбите били по-напред. На всички българи, които мислят като теб, им пожелавам да живеят така, както живее средностатистическия сърбин. Сега очаквам да ми сложите плюсчета на коментара, понеже според вашата собствена логика, ви пожелавам нещо добро. Знаеш ли колко сърби работят в София? Колко българи работят в Белград? Естествено, че не знаеш. Предполагам, че си излизал от Видинско последно преди 10-ина години най-рано. Изобщо ходил ли си някога в Сърбия?
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На тия балкани, всички са с комплекси. Някакъв спор, кой е по добре, кой по зле. Важното е, че ние сме зле. А имаме добри перспективи. Но да неможем да направим един засветен път, една канализация и да коментираме другите е .... В момента ние нямаме една цяла магистрала, която да отговаря на стандарта за магистрала. И Тракия не е магистрала вече, само се води такава, а е идин обикновен разбит отвсякъде двупосочен път.
12
0
 
4
 
! Отговори
Мурджо преди 2 седмици
До ili от ВидинАз имам и сръбски корени, освен български.Не е вярно, че са по- напред. Точно обратното е и те сами си го признават. По ниско БВП, по- малко спестявания в банките, много по- нисък кредитен рейтинг, по- големи дългове( 50- 60% спрямо БВП).Сърбомане, като са много по- напред икономически- защо не емигрираш там?
11
5
 
1
 
! Отговори
Ироничен преди 2 седмици
Колко от вас са ходили в Хърватия? Наистина ги тресат огромни комплекси и разчитат само на туризъм, като най-близкото топло море за австрийци и немци. Селско стопанство нямат, магистралите са относително добре, но с високи такси, другите пътища са като нашите, пълни с дребнава полиция.
10
8
 
1
 
! Отговори
ili от Видин преди 2 седмици
До ЕвстатиСърбите са мнооого по напред от нас икономически така,че сам прецени кой е по пропаднал от тях
9
1
 
9
 
! Отговори
Един Българин преди 2 седмици
И сърбежите и хърватите тръгнаха от равен старт след войната. Хърватия се ориентира към запада и влезна в ЕС и ЕЗ (куната няма история), имат растеж и перспектива за такъв, докато сърбежите залитат по Кремъл, готови са да влезнат в евразийския съюз, може би и да приемат преводната рубла за законно платежно средство, нямат растеж, нямат и надежда за такъв в скоро време. Загубиха Косово заради тази съветска ориентация. Най-смотаната държава на балканите.
8
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хърватите и те са нагли фашистчета.. да му мислят!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това премиер ли е или малко куче?
6
3
 
13
 
! Отговори
:) преди 2 седмици
среден пръст за сербия
5
1
 
9
 
! Отговори
23452453234 преди 2 седмици
На тия па какви са им успехите? Поразпаднала се и бедна държава. За 30 години стигнаха до там да ни гледат в чиниите, когато ние им отидем на кулинарен туризъм.
4
2
 
13
 
! Отговори
ТБ преди 2 седмици
Ако и ние се бяхме осъзнали навреме като хърватите, всичко в България щеше да е толкова различно. Титова Югославия и днешна Сърбия много точно показват какво се случва когато лижеш казашки ботуш.
3
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мдааа...сърбия е кръгла нула....откак не е югославия
2
6
 
23
 
! Отговори
Евстати преди 2 седмици
Сърбите все ще са си най-пропадналата държава на балканите, конкуренция за първото място са им единствено излюпените макета.
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сърбия наистина е много зле, щом почна да арестува чалга певици по границите. И да обвинява граждани за "врагове на държавата", като Путин в Русия.