Силяновска: Ако бях абсолютен монарх, щях да кажа, че ще променя конституцията

Тя изрази съболезнования за двамата пилоти
13 сеп 2024 20:07, Нели Христова
52
Силяновска: Ако бях абсолютен монарх, щях да кажа, че ще променя конституцията
Снимка: БГНЕС

"Вписването на българите в конституцията на Северна Македония не зависи от мен. Ако бях абсолютен монарх, щях да кажа, че ще променя конституцията. Депутатите са изпратени от гражданите, които гласуват по съвест. Аз не мога да суспендирам парламентарната демокрация".

Това заяви президентът на РСМ Гордана Силяновска-Давкова, след срещата си с българския си колега Румен Радев.

За да започне преговори за членство в Европейския съюз РСМ трябва да промени Конституцията. Това е част от преговорната рамка, която е одобрена от всички страни-членки на ЕС. Очаквайте подробности.

"Обединихме се около най-важното – европейската интеграция, около Копенхагенските критерии, около регионалния подход към решаване на проблемите, около факта, че няма да повтаряме грешките и ще тръгнем по пътя на компромис и единно решение, без никой да почувства ощетен и без никой да мисли, че е бил забравен“, добави още Силяновска.

Тя изрази съболезнования за двамата пилоти, които загинаха днес в катастрофата на авиобаза "Граф Игнатиево".

"Искам да започна с дълбок израз на съчувствие във връзка със самолетната катастрофа и двамата загинали пилоти. Да бъде искрена, дори и слушането на операта "Набуко" придобива ново измерение. Напълно разбирам президента (Радев) и съпругата му, че не могат да ме придружат на операта. Още веднъж се доказа, че не случайно сме съседи, съдбата е отредила да живеем заедно. Още веднъж се доказа, че когато седнете да разговаряте, водени от добра воля, ще направите голяма крачка към общи важни решения. Аз не съм случайно тук, дойдох да разговарям. Сега очаквам президента (Радев) да дойде в Скопие. Днешният разговор ме убеди, че ще се роди една приятна атмосфера, която ще придобие плът. Не мога да кажа, че това ще се случи утре, но важно е да започнем. Сигурна съм, че, както вече 100 пъти казах, мисълта може да бъде по-бърза от светлината. Ако се изслушваме, почитаме и имаме воля да се разберем, тогава ще намерим решение",  каза президентът на РСМ.

По същото време министърът на културата Найден Тодоров "проведе протоколна срещна" с колегата си от РС Македония Зоран Лютков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от Балкани
Сръбският премиер твърдо "за" връщането на задължителната казарма
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
8
 
! Отговори
?!? преди 5 дни
Тогава ще чакате да се има подходяща власт за вас! Като каза Миткоското! Да кажем нещо като 1500 или 1800 години, ама зависи, щот Гоце Делчев е българин и това е. Леко чакане на българската рода на Мицкоски и на него лично.
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Македония никога не е имала царе.България -винаги.Има и днес-Цар Дебелян Шишман!
24
2
 
9
 
! Отговори
Айляк преди 5 дни
Елементарни маке номерца -"Ако бех, па ако не бех..." Един по-здрав шут на бабето от Охрид и дотам.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Македония е Сърбия, дори използват латински букви в писмеността си, иначе според П У Т Я, Кирил и Методий били макета, иначе твърдяха упорито рашките, че това е изцяло българско дело... :)))
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Белградска слугиня
21
2
 
0
 
! Отговори
Боян преди 5 дни
Здраве да е!
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Лъже nceто
19
22
 
7
 
! Отговори
Благоевград преди 5 дни
След войната която предстои , Пиринска Македония ще се отдели от България.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Нашите политици възприеха правилен подход - повече преговори и разправии няма, договорът е на масата и докато не се подпише това ще е положението. Годините на разправии отминаха.
17
0
 
6
 
! Отговори
Ромел преди 5 дни
България не е Македония.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Eastern Rumelia....сега не е...но е била......
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Разбира се че ще си паснете с Радев той също е проруски настроен като вас. А да се опитваш да предоговаряш нещо, което вече е договорено си е пълна простотия, но вие не искате да влизате в ЕС. Каквото ви е наредил Вучич това ще направите.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Нали сте антички, там Александър Велики, Филип Македонски и други глупости, що да не може да си промините сръбската конституция :)))
13
2
 
6
 
! Отговори
Додо преди 5 дни
Ала-бала.
12
6
 
3
 
! Отговори
Eastern Rumelia преди 5 дни
Македония не е България.
11
3
 
13
 
! Отговори
Барселона преди 5 дни
Тези от РСМ са царете на общите приказки...може да говори половин ден и накраят нищо да не е казал....има договори има споразумение които трябва да се спазват...така ли е Давкова...
10
2
 
2
 
! Отговори
Тва е, две държав,и преди 5 дни
един народ и се караме. Щото едната д-ва е силно повлияна от ....то се знае кои други д-ви...с цел постепенно асимилиране.
9
1
 
5
 
! Отговори
Дякона преди 5 дни
Кажи нещо умно или замълчи ! Не мой да са разчекваш тъй, на годинки си !
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Бабке, ти си абсолютно ку-ку!
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И в Европейския съюз все такива дър... ти скумрий то не знае къде е гони го атеросклерозата те го слагат начело на държавата