Колко са българите в Северна Македония без манипулациите?

Доц. Спас Ташев говори за македонската статистика
18 окт 2024 13:40, Елка Василева
128
Колко са българите в Северна Македония без манипулациите?
Снимка: архив, БГНЕС

Често пъти с ирония се казва, че хората в Северна Македония само с користни цели взимат българско гражданство. Затова при последното официално преброяване в съседната страна са регистрирани едва 3504. Демографът доц. Спас Ташев е убеден, че това не е истинското число.

"Аз казвам най отговорно, че преброяването в Северна Македония беше манипулирано с крещящи нарушения на принципите на европейската статистика, в това число с потъпкване правата на човека – заяви ученият в интервю за Радио България-БНР. – Единствено на лицата от български произход по време на преброяването се изискваше доказателство, което да го покажат, за да бъдат вписани като българи. Какво правеха хората, които нямат доказателства? Вадиха българските си лични карти и ги показваха на преброителите. Преброителите казваха, добре, аз ще ви запиша, вие сте български гражданин. Къде е манипулацията? Хората представиха българските си лични карти, за да докажат, че са българи, тоест да бъдат вписани като лица от българска етническа принадлежност, а те бяха вписани като лица с двойно северномакедонско и българско гражданство. Става въпрос за 20 000 души, които са отразени с такова двойно гражданство. Аз питам какъв е бил мотивът на тези хора да покажат българските си лични карти? Никой в България не зададе този въпрос", подчертава демографът.

Данните, на които се позовава доц. Спас Ташев, ръководител на отдел "Демография" в "Института за изследване на населението и човека" към Българската академия на науките, са изнесени официално на сайта на Държавния завод за статистика в Северна Македония.

"Освен това имаше списъци, които се правиха преди преброяването на лица, които открито заявяваха, че ще се декларират като българи – твърди изследователят. – Агенцията за държавна сигурност на Северна Македония създаде такива списъци. Извика преброителите и внушиха да не посещават такива домакинства. По официално изнесени данни от Държавния завод за статистика, който е аналог на българския Национален статистически институт, става въпрос за 120 000 непосетени от преброителите граждани на тази държава. Те са изнесени официално на техния сайт и за тях данните са попълнени служебно. За пръв път чувам при преброяване да се попълват данни служебно, а не от самите анкетирани лица, които декларират дадени категории.

Тоест имаме 3504 декларирани българи. Имаме 20 000 българи с двойно гражданство. Имаме 120 000 души непосетени. Когато ние изнесохме тези данни, много българи от Северна Македония се свързаха с мен и казаха – да, ето ние не сме посетени от преброителите. Тоест, аз имам конкретни примери. Затова призоваваме да се създаде някаква европейска анкетна комисия, която да посети тези хора и да се увери, че наистина става въпрос за драстични нарушения на съвременни европейски принципи, на потъпкване на правата на човека. Това нещо към момента не се предприема, което е наистина един голям проблем, който ние тепърва трябва да работим, за да докажем правотата на нашите твърдения", призовава ученият.

Според Ташев преди 2,5 години Турция официално не е признала резултатите от преброяването в Северна Македония. България е трябвало да направи същото и да представи тези факти пред евроатлантическите партньори.  

Изследователят разказа и какъв е резултатът от писмото, публикувано от сдружението "Потомци на бежанци и мигранти от територията на Северна Македония и приятели", на което той е съпредседател, до албанските партии в Северна Македония.

"Ние поставихме въпроса защо те подкрепят правителство, което е против Коридор №8? Директно питахме дали обслужват интересите на Сърбия, която причини толкова нещастия на албанците в Косово, а бих казал и на албанците в Северна Македония – отговаря Ташев. – Трябва да кажа, че, въпреки че големите информационни сайтове на албански език са контролирани от тези партии в Северна Македония, има и независими сайтове на албански език, които дадоха отзвук на писмото. Ползваха именно публикацията, която беше на Радио България на албански език, за което искам да благодаря на вашата институция. Нашето послание достигна до тях. Само след няколко седмици председателят на албанския парламент посети Северна Македония и във всички медии в Северна Македония беше отразено, че албанската страна е изразила недоволство от факта, че Скопие отказва да изгражда Коридор №8, а всъщност това беше един от нашите основни въпроси – защо албанските партии подкрепят такава политика, която е против свързването на България и Северна Македония, Албания, Адриатика и Италия. Ето, видяхме, че Албания застана на практика зад нашите искания", подчерта Спас Ташев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от ЕС
ЕС затвърди курса за връщане на незаконни мигранти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
7
 
! Отговори
СМЕХ... преди 6 часа
ЗАБРАВЕТЕ МЕРАЦИТЕ ----нито България е Русия ...нито Македония е Украйна....
16
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
То и аз по документи съм българин, ама всъщност съм трак. Нямам и отказвам да имам нещо общо нито със славяните (слейв), нито с българите (бълхаp, вулгар...). Културно принадлежа на траките, а не на оногондурите, кутигурите и чокундурите и дулусите от които се дистанцирам всякак. Монголо-татарският произход на българите няма да ме направи нито монгол, нито татарин. Аз съм трак от Тракия.
15
3
 
3
 
! Отговори
00-11 преди 6 часа
"""""""Хора, кога най-накрая ще разберете, че към коя народност си, е въпрос на самоопределение.""""""" ---- С колегата N11 мислим еднакво и все повече хора в Бг започват да го разбират. Речено е: "Насила, хубост не става!"
14
1
 
3
 
! Отговори
m преди 6 часа
и кво значение има в краяна стетка
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Как може да се твърди, че 100 000 са бг граждани от корист?! Македонците обиждат населението си!!
12
3
 
6
 
! Отговори
00-11 преди 6 часа
Неправилно зададен въпрос!!!! Не - Клко са българите в Марципания?, а колко се Самоопределят като българи??? Например: Той може да е повече сърбин по ДНК, но твърдо да се самоопредяля като българин и обратно, генетично повече българин, а се самоопределя като сръбски Марципан! Въпрос на личен избор!!!!
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Хора, кога най-накрая ще разберете, че към коя народност си, е въпрос на самоопределение. Ако реша ще съм Сиукс, дори ако цялата ми рода до девето коляно са българи и от това няма да стана по-малко Сиукс. Щом са казали, че са македонци, значи са македонци и трябва да уважаваме това, както примерно турците уважават факта, че се самоопределяме като българи.
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Е нали ги бият и убиват? Кой ще си каже просто така.Вие очевидно не разбирате. Тази държава ( бюром,фюром,македония ,северна македония република македония ,република северна македония) и както там още им говори шизофренията да се преименуват та там нещата са още в 15-ти век. Казваш че си българин и приключваш.Няма работа няма лекар,полицията те арестува,бият те обиждат те.Пращат ти заплахи -как ще видиш червата на децата ти ще те одерат жив ще запалят ***. Тези хора са нещо като талибаните
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Много са, махаш албанци и сърби, останалото е българи.
8
7
 
8
 
! Отговори
Глупости преди 6 часа
НАКОГО МУ ПУКА , КОЛКО СА БЪЛГАРИТЕ У РС.МАКЕДОНИЯ, БЕ....ХА,ХА,ААА... ЩОМ НЕ ПИСКАТ --ЗНАЧИ ИМ Е ДОБРЕ ТАМ...ХА,ХА,ХААА
7
3
 
13
 
! Отговори
До бонго бонго преди 6 часа
Очевидно като истински северен македонец не си чел българската конституция. Ако я беше чел, щеше да разбереш, че ние нямаме деление на етноси и вероизповедания. Всички граждани на България са: БЪЛГАРИ.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Спрете издаването на паспорти на северно македонци и вземете фалшивите 100 000 паспорти раздадени от "патриотите" от ВМРО
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Поне половината население. Останалата половина са само шиптъри. Може и да са повече вече.
4
2
 
8
 
! Отговори
второ преди 6 часа
И тук вече ще го поемат мощно, щото съгласно македонското законодателство и техните квотни принципи, ще трябва т.нар. българи да получат всички съпътстващи права, включително места в различните администрации, евентуално добавянето на местно ниво на "българския език" като официален в администрациите по места, отделянето на задължителни държавни средства за малцинството и т.н. На пръв поглед дребно, но добавянето на българите в конституцията им, дай боже, ще има огромни последици.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Проектът Македония е руски. Понеже много ни обичат руснаците. За 1 нощ създаден език. Всички са българи. Останалото са албанци и малко сърби.
2
3
 
11
 
! Отговори
първо преди 6 часа
Българите са над 200хил. о-фи-ци-ал-но! Тоест тези, които черно на бяло са декларирали писмено, че са българи, и/или че предците са им българи и/или са представили документи било то църковни, официални или частни такива, удостоверяващ това нещо и така са получили паспортите си. Тука всъщност е и заровено кучето - пределно им е ясно на тези иззверги, че след вписването следващата стъпка ще е да искаме и това няма да е трудно, да се признаят всички те като част от т.нар. българско малцинство.
1
3
 
23
 
! Отговори
Koko преди 6 часа
Всички са българи, с изключение на 100 000 сърби и 200 000 албанци.