Мицкоски си смята: Българите в Северна Македония са 800-900 души

Никой не проявява разбиране към нас, жалва се премиерът на РСМ
22 окт 2024 06:55, Красимир Ангелов
281
Мицкоски си смята: Българите в Северна Македония са 800-900 души
Снимка: БГНЕС

"Трябва да включим в преамбюла на нашата конституция незначителното българско малцинство. И ние говорим за няколко стотин наши граждани, а не няколко стотин хиляди. Говорим за около 800-900 граждани на моята страна, които определят себе си като част от българската общност". Това заяви премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски.

Изявлението му дойде по време на 20-ата Европейска среща на върха в Залцбург, посветена на бъдещето и реформите на Европейския съюз, предаде БГНЕС.

"Преамбюлът на нашата конституция има описателен характер и посочва, че това е страната на тази и тази нация. Някой от международната общност би казал, че това е рутинна работа, която трябва да свършим, за да продължим напред. Щеше да е толкова просто, ако това беше първото подобно искане (за промяна на конституцията – бел.ред.), но то е десетото по ред", каза Мицкоски.

Премиерът подчерта, че фрустрацията на македонските граждани непрекъснато расте именно заради новите условия, които се поставят пред Скопие. Мицкоски изтъкна, че партията му се радва на стабилна електорална подкрепа, а правителството му разполага с подкрепата на почти 2/3 от представителите в парламента.

"И сега трябва да се изправя пред моите съграждани и да кажа: Вижте скъпи мои съграждани, мои студенти, трябва да променим конституцията отново, но както знаете това стана нещо обичайно“. Никой не проявява разбиране към нас. Ние сме малка страна в сърцето на Балканите, без излаз на море и трябва да направим тази стъпка, ако искаме да започнем преговори", заяви министър-председателят.

Той отново каза, че правата на македонското малцинство в България са били погазени и Съда за правата на човека в Страсбург многократно е санкционирал София във връзка с този въпрос.

"Какво се случва с македонското малцинство в България. И не говорим за няколко стотин души, говорим за десетки хиляди хора. Дали нечия права са били нарушени, че трябва да правим тези промени отново и отново, и отново? Кои сме ние политиците, че да съдим дали нечии права са били нарушени? Напротив ние можем само да злоупотребим с този въпрос. В Европа има институция, която да преценява дали нечии права са били нарушени или не. Името на тази институция е Съда за правата на човека в Страсбург.

И какво реши този съд през последните няколко години? 14 решения в полза на македонското малцинство в България, по-късно ще ви обясня защо съда взе тези решения, и 0 пъти в полза на българското малцинство в Македония. 14 на 0. И сега се чудя защо трябва да променяме конституцията си, при положение, че човешките права не се зачитат. И какво трябва да кажем за македонското малцинство в България, което не само не е част от конституцията, но и не им е позволено да регистрират своя Неправителствена организация (НПО)", допълни Мицкоски.

Премиерът на западните ни съседи подчерта, че въпреки всички трудности 75% от гражданите на РСМ продължават да подкрепят европейското бъдеще на страната.

"И така, няма аргумент, с който да застана пред моите граждани и да кажа: Вижте трябва да приемете това (конституционните промени – бел.ред.) и никой не може да ви гарантира, че след 6 месеца някой друг, на изток от нас, няма да иска нещо допълнително. Защо се страхувам. Това не е страх, базиран на илюзии, това е страх, базиран на доказателства и на минал опит от последните 25 години.

Защо се страхуваме. В нашата преговорна рамка с ЕС, за първи и надявам се за последен път, ние имаме двустранен спор, поставен пред Копенхагенските критерии. Никоя от предишните страни, които са били част от Варшавския договор, не са били в подобна ситуация. Затова ние, като ново правителство, искаме да сме конструктивни, искаме да говорим. Искаме да седнем да масата и да обясним фрустрацията на нашите граждани, които се чувстват предадени. Въпреки всички трудности в миналото ¾ от гражданите на моята страна искат да бъдат част от ЕС. Не евроскептиците, а проевропейците са огромно мнозинство в РСМ. Говорим за повече от повече от 75 %", подчерта Мицкоски. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от ЕС
Бившият президент на Албания Илир Мета е задържан от полицията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
187 Я? Само продажбите комунисти, техните деца, се харесват на корумпираната нация от фалшификатори и слуги на Вучич, и Путин, другите, не. Че кой си ти, да кажеш, кой да се изнася и кой, не?
191
3
 
13
 
! Отговори
Вярно е преди 2 часа
Няма българско малцинство в Македония , има огромно болшинство !
190
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
товачка кога ще го освидетелстват като луд и кога наш политик ще му каже истината, че самият той е българин
189
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
172 Северномакедонците които са платили за български паспорт, без да се чувстват българи, са дали лъжливи изявления, и фалшиви документи затова и които публично признаят това, следва да бъдат съдени и българското гражданство да им се отнеме. На останалите, когато поискат подновяване на българските им документи, да им се поиска публична изява, дали се чувстват българи, или, не. На тези които кажат "не", да им се отнеме българското гражданство.
188
0
 
10
 
! Отговори
САТАНАТА преди 2 часа
Ще сакате,иначе нема ЕС!
187
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Русофобите са вредни за България, изнасяйте се към сащ.
186
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
РСМ е сръбска и рускакочина. Сърбия е руска варионетка и геноцидна нация, коеото признаха наскоро в ООН. А РСМ е сръбско руски сателит.
185
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
181 От България са отнети територии, а не от РСМ, която е държава от 1992 г. Затова в България няма северномакедонско малцинство, то е нон сенс, абсурд. Геноцидът над българи във Вардарска Македония и Западните покрайнини извършиха сърбите и техните слуги сърбоманите, по време на кървавата Сърбизация на Македония, след края на Първата световна война. Но тогава геноцидът не бе криминализиран в международното право.Хиляди българи са били избити, а над 1.5 млн прогонени към майка България.
184
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Геноцид се извършва и над българското население в България, защо не се възмущавате и не търсите отговорност от конкретни хора ? 24 % от избирателите щели да гласуват точно за тях.
183
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Номера от македонски вечеринки. Просто не им се влиза в ЕС (и са прави да се дърпат).
182
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
В ЕС не са нужни лица които си купуват гражданство по "икономически причини", сиреч лъжци и корумпирани северномакедонци. Вето.
181
11
 
4
 
! Отговори
Itso преди 2 часа
Това което се извършва от България е ГЕНОЦИД над македонското население - точно така - ГЕНОЦИД. Българските политици трябва да се научат да използват този термин и да преминат в офанзивна политика а не да чакат.
180
1
 
7
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 2 часа
До АнонименМоите уважения към госпожата , след като е извършила престъпление към България , би трябвало да бъде съдена за извършеното деяние ! Съдът е висша правораздавателна инстанция ,от което следва че виновника трябва да бъде АРЕСТУВАН ,подведен за престъплението и лъжата която е направил към Република България! Осъден по законите на РБългария ! Ако се укрива в страна от Европа , трябва да бъде арестувана и принудително докарана в България. А премиерът Мишковски да намали българите с един!
179
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
След публичното изказване на министърката Саня Божановска, че била взела български паспорт по икономически причини, както казва, следва българските власти да го обявят за невалиден и да й отнемат българското гражданство, тъй като е нарушила закона. Адвокатите са действали по нейната воля, тя ги е упълномощила по законния ред, да заявят че тя е българка. От което всички документи под които стои подписът й, когато е работила в страни от ЕС, където се е подвизавала като българка, стават невалидни.
178
2
 
7
 
! Отговори
Itso преди 2 часа
Това което се извършва в Македония е ГЕНОЦИД над българското население - точно така - ГЕНОЦИД. Българските политици трябва да се научат да използват този термин и да преминат в офанзивна политика а не да чакат.
177
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Това, че си вадите български паспорти само за работа е ваш проблем, ние тук ги издаваме по друга причина. Ако се смятате само за македонци защо приемате чуждо гражданство ?Насила никой не ви кара. Освен това вашият македонски език си е признат като отделен.Всеки може да измисли някакъв език -- и Заменхоф есперанто и Толкин клингон. Това че в България има незапознати как лингвистично стои този въпрос не трябва да ви смущава.
176
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Северномакедонците са не само нагли, но и отчайващо неинформирани, да не кажатъпи. Или пък се правят на ударени. Госпожа Саня Божановска която има и българско гражданство, твърди, че адвокатите са изявили, че се чувства българка, а не тя лично. Но, тя лично, им е дала пълномощтно, да я представляват и да дават изявления от нейно име, за което е заплатила и такса дори. След изказването й, че е взела български паспорт по икономически причини, госпожа министърката е признала престъпление.
175
2
 
13
 
! Отговори
Фердо преди 2 часа
Независимо от причините всеки, който е получил български паспорт, е доказал български произход. Над 100000 северомакедонци са получили такива паспорти. Коментарите са излишни.
174
2
 
8
 
! Отговори
У СкопскатаВардарска преди 2 часа
Бановина има само българе , шиптаре и ... сърбе, кои плачат за Югославия каде умре 35 годин назад
173
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Трето вашата конституция и нашата са от различен тип. За вашия тип се налага такова вписване, а за нашата не е даже възможно, дори и да искате. Но не може да искате защото вие сте кандидати, а ние сме длъжни за да няма недоразумения после като влезете. Такава е логиката, а не наши капризи. Точно това направи и Гърция за да няма после некоректни отношения.