От Кремъл: Кадафи е жив политически труп

Руските военни следят случващото се в Либия от Космоса
Обновена: 1 мар 2011 17:53 | 1 мар 2011 17:51, Елка Василева
63
От Кремъл: Кадафи е жив политически труп
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Руският Генерален щаб следи с помощта на космически средства денонощно в реално време ситуацията в Либия от първия ден на вълненията там.

Преди всички се осъществява мониторинг на положението в столицата Триполи, а също и в Бенгази и в други райони на страната, съобщи за Интерфакс високопоставен източник от ведомството.

По думите му ходът на бойните действия от космоса изглежда съвсем не така, както се описва от медиите. Руските военни по-специално не са регистрирали въздушни удари срещу мирните жители в Бенгази.

Междувременно от Кремъл направиха рязко изявление по адрес на либийския лидер Муамар Кадафи. Руските власти смятат за необходимо Кадафи да се оттегли от политическата сцена. „Изхождаме от това, че дори и сега Кадафи да успее да задълбочи ситуацията, той е жив политически труп, за когото няма място в съвременния цивилизован свят“, заяви пред журналисти анонимен източник от Кремъл. Той подчерта, че „употребата на военна сила срещу своя народ е неприемливо“.

Още по темата

Както специално подчерта източникът, президентът на Русия Дмитрий Медведев „от самото начало възприе негативно настоящите действия на властите в Либия“, пише NEWSru.

Източникът от руския Генщаб посочи, че руските военни следят не само военнополитическата ситуация в Либия, но и ситуацията с добива на петрол в страната.
 
Дипломатически източник от Брюксел заяви за ИТАР-ТАСС, че въпреки готовността на страни членки на НАТО да започнат военна операция срещу Кадафи, тя е невъзможна, докато либийската опозиция няма лидер, с когото може д а се договорят условията на провеждането й.

В момента според източника се обсъжда само възможността за затваряне на въздушното пространство над Либия. Източникът отказа да коментира възможността за провеждане на спецоперация по неутрализиране лично на Кадафи.

Русия засега се обявява против каквито и да са нови мерки срещу Либия, излизащи извън рамките на приетата миналата седмица резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че на срещата му с американския държавен секретар Хилари Клинтън не е бил обсъждан въпросът за въвеждане на безполетна зона над Либия, предаде РИА Новости. Неназован източник от Кремъл, цитиран от Интерфакс, обаче каза, че Москва подкрепя налагането от международната общност на санкции срещу властите в Либия и е готова да се присъедини към тях.

По думите на източника действащите договори, които Русия е сключила с Либия, могат да бъдат преподписани с новите власти. Източникът от Кремъл нарече недопустими действията на съратниците на Кадафи.

Източникът изрази съмнения по повод възможността за военна намеса на САЩ и Великобритания в ситуацията в Либия, но нарече разумно предложението за закриване на въздушното пространство на Либия.

Пакет санкции срещу властите в Либия беше приет от ЕС на 28 февруари. Той предвижда замразяване на активите в чужбина на самия Кадафи и на най-близкото му обкръжение, забрана за тези лица да влизат в страните от ЕС, а също забрана за продажба на оръжия и средства за потушаване на масови безредици на Либия.
 
Съветът за сигурност на ООН също наложи санкции на Либия. Съгласно приетата от Съвета за сигурност резолюция Международният наказателен съд в Хага започна разследване на престъпленията в Либия, на Кадафи и най-близкото му обкръжение се забранява да напускат страната. Санкциите на Съвета за сигурност предвиждат и забрана за продажба на оръжие на Либия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
17
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
До Русофилофоб: ама ти сериозно ли? "допотопните балистични руски ракети" могат да превърнат жълтите в СТЪКЛО! И същите тези ракети са най-добрите в света г.лупако!
41
1
 
7
 
! Отговори
до 40 преди 13 години
Едва ли допотопните балистични руски ракети са достатъчно препятствие и ще бъдат все по-малко ефективни пред технологичното превъзходство на Китай! я ми напиши малко повече за технологичното превъзходство на Китай ... какво имат те ...
40
7
 
1
 
! Отговори
Марк до 39 преди 13 години
А ти не акаш ли?!?!Може би задържаш всичко в себе си!И какво става от теб в края на крайщата?Дааа лошо е да имаш само една мозъчна гонка - за акане и от време на време и тя да дава фира!
39
14
 
5
 
! Отговори
Русофилофоб преди 13 години
Най-големият проблем на Русия в момента вече е Китай!Растящата с космическа скорост китайска икономическа мощ /вече втора икономика в света/ няма как да не прерастне и във военна мощ!Огромното население на Китай и мощната икономика се нуждаят от суровмините на Сибир!Едва ли допотопните балистични руски ракети са достатъчно препятствие и ще бъдат все по-малко ефективни пред технологичното превъзходство на Китай!По границата - в Сибир 20млн. руснаци, от другата страна - 200 млн. китайци!
38
1
 
6
 
! Отговори
до 38 преди 13 години
и да слагаш и да не слагаш все едно ще ходиш да акаш ! все ще си идеш като ничтожество
37
9
 
2
 
! Отговори
Марк до 36 преди 13 години
Точно ние русофобите слагаме плюсовете на готиния лаф!
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
айде и другата военна сила се обади.ще се съревновават със САЩ кой първи ще влезе в Либия.
35
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Американские агрессоры вмешиваются во внутренние дела Poccии во всем мире!-------------------- Лавров, червените балъци не загряват майтапа и са ти набили плюсовете :)))
34
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само руснаците могат да се оправят с тези диваци. Безпощадно, безкомпромисно, и трева няма да поникне.------------------- Безпощадно и без трева да никне може да се справи всеки с празна глава и пълен пълнител. Американците обаче искат да ги цивилизоват, затова им се получава толкова трудно. Абе, изобщо... къде се покриха поданиците на ***? Нали Русия няма ше да позволи?
33
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гледайте "9 рота" - руски филм. Там нещата са истински. ---------------- "9-та рота" е един измислен и глупав филм. Все едно да кажа, че "Рамбо" е супер филм и нещата в него са 100% истина. Булшит! Дерьмо!
32
1
 
21
 
! Отговори
Сергей Лавров преди 13 години
Американские агрессоры вмешиваются во внутренние дела Poccии во всем мире!
31
7
 
15
 
! Отговори
DN. преди 13 години
RUSIA NE E MEDVEDEV I MEDVEDEV NE E RUSIA, RAZBERETE GO. NAISTINA LILIPUTA MEDVEDEV SE SDUWI S USA.
30
5
 
15
 
! Отговори
DN. преди 13 години
DO 27. TOZI FILM E SUPER, NO V NEGO E RAZKRIT PODVIGA NA CHESTNITE PRAVOSLAVNI RUSNAZI. A TUK GOVORIM ZA MEDVEDEV - SRAM ZA RUSIA.........
29
0
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 13 години
Вярно е. Възстановява се идеята на "древния Рим" с по-модерни технологии.
28
9
 
20
 
! Отговори
d. преди 13 години
I OT KOSMOSA SE VIJDA , CHE KADAFI VLADEE POLOJENIETO I WTE SMACHKA AMERIKANSKITE GNIDI.
27
10
 
9
 
! Отговори
Мамантос преди 13 години
Казах ви аз, че Дмитрий е новият Горбачев: ето, изставя и приятелите си в беда, също като оня, отпреди 20 г. Само и само да се надупи на големия брат от Вашингтон. Русия скъпо и прескъпо ще плати за *** игри. Дано все пак да греша!...
26
4
 
25
 
! Отговори
lfjjhhsfd преди 13 години
Гледайте "9 рота" - руски филм. Там нещата са истински. Спестено е много от това, което не ви трябва да гледате.Това е направено по истински случай, а те са били хиляди такива. Много е спестено за да не вижда изчадието на исляма.
25
5
 
14
 
! Отговори
Exjoy преди 13 години
"По думите му ходът на бойните действия от космоса изглежда съвсем не така, както се описва от медиите. "Евреите контролират по-голямата част от световните влиятелните медии. Някой ден ако решат и нас може да настроят да се избием по между си.
24
2
 
10
 
! Отговори
lfjkgol преди 13 години
Ами, ако Каддафи има C-300 ?
23
4
 
19
 
! Отговори
lfggjol преди 13 години
Гледайте "9 рота" - руски филм. Там нещата са истински. Много е спестено за да не вижда изчадието на исляма.