От Кремъл: Кадафи е жив политически труп

Руските военни следят случващото се в Либия от Космоса
Обновена: 1 мар 2011 17:53 | 1 мар 2011 17:51, Елка Василева
63
От Кремъл: Кадафи е жив политически труп
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Руският Генерален щаб следи с помощта на космически средства денонощно в реално време ситуацията в Либия от първия ден на вълненията там.

Преди всички се осъществява мониторинг на положението в столицата Триполи, а също и в Бенгази и в други райони на страната, съобщи за Интерфакс високопоставен източник от ведомството.

По думите му ходът на бойните действия от космоса изглежда съвсем не така, както се описва от медиите. Руските военни по-специално не са регистрирали въздушни удари срещу мирните жители в Бенгази.

Междувременно от Кремъл направиха рязко изявление по адрес на либийския лидер Муамар Кадафи. Руските власти смятат за необходимо Кадафи да се оттегли от политическата сцена. „Изхождаме от това, че дори и сега Кадафи да успее да задълбочи ситуацията, той е жив политически труп, за когото няма място в съвременния цивилизован свят“, заяви пред журналисти анонимен източник от Кремъл. Той подчерта, че „употребата на военна сила срещу своя народ е неприемливо“.

Още по темата

Както специално подчерта източникът, президентът на Русия Дмитрий Медведев „от самото начало възприе негативно настоящите действия на властите в Либия“, пише NEWSru.

Източникът от руския Генщаб посочи, че руските военни следят не само военнополитическата ситуация в Либия, но и ситуацията с добива на петрол в страната.
 
Дипломатически източник от Брюксел заяви за ИТАР-ТАСС, че въпреки готовността на страни членки на НАТО да започнат военна операция срещу Кадафи, тя е невъзможна, докато либийската опозиция няма лидер, с когото може д а се договорят условията на провеждането й.

В момента според източника се обсъжда само възможността за затваряне на въздушното пространство над Либия. Източникът отказа да коментира възможността за провеждане на спецоперация по неутрализиране лично на Кадафи.

Русия засега се обявява против каквито и да са нови мерки срещу Либия, излизащи извън рамките на приетата миналата седмица резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че на срещата му с американския държавен секретар Хилари Клинтън не е бил обсъждан въпросът за въвеждане на безполетна зона над Либия, предаде РИА Новости. Неназован източник от Кремъл, цитиран от Интерфакс, обаче каза, че Москва подкрепя налагането от международната общност на санкции срещу властите в Либия и е готова да се присъедини към тях.

По думите на източника действащите договори, които Русия е сключила с Либия, могат да бъдат преподписани с новите власти. Източникът от Кремъл нарече недопустими действията на съратниците на Кадафи.

Източникът изрази съмнения по повод възможността за военна намеса на САЩ и Великобритания в ситуацията в Либия, но нарече разумно предложението за закриване на въздушното пространство на Либия.

Пакет санкции срещу властите в Либия беше приет от ЕС на 28 февруари. Той предвижда замразяване на активите в чужбина на самия Кадафи и на най-близкото му обкръжение, забрана за тези лица да влизат в страните от ЕС, а също забрана за продажба на оръжия и средства за потушаване на масови безредици на Либия.
 
Съветът за сигурност на ООН също наложи санкции на Либия. Съгласно приетата от Съвета за сигурност резолюция Международният наказателен съд в Хага започна разследване на престъпленията в Либия, на Кадафи и най-близкото му обкръжение се забранява да напускат страната. Санкциите на Съвета за сигурност предвиждат и забрана за продажба на оръжие на Либия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
27
 
8
 
! Отговори
Разобличителя преди 13 години
Приветствам насочването на бойни кораби на САЩ към бреговете на Либия.Мисля че бойната армада трябва да заеме позиция, и да следи обстановката в Джамахирията. В подходящият момент, да се стовари юмрука на справедливостта върху този злодей.Коментар 21 е мой
21
10
 
21
 
! Отговори
Ае стиа е преди 13 години
Ай стига с тиа ***-през к...а ми е либия! Дайте нашите изедници да бесим!
20
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Приветствам насочването на бойни кораби на САЩ към бреговете на Либия.Мисля че бойната армада трябва да заеме позиция, и да следи обстановката в Джамахирията. В подходящият момент, да се стовари юмрука на справедливостта върху този злодей.
19
4
 
25
 
! Отговори
jllfkjfj преди 13 години
Преди повече от 20 години американците се кефиха, когато убиваха руснаци в Афганистан. Сега погледнете ужаса в очите на американските войничета които умират в Афганистан. Филмът се казва "Restrepo".
18
2
 
12
 
! Отговори
До 11 преди 13 години
Свалихме тоталитарните диктатори /контролиращи най-вече икономиката, като държ. собственост, а след това и политиката/!Сега - по всички правила трябва да сложим авторитарни диктатори /тип Франко/, които контролират само политиката , за да се осигури нормално развинтие на икономиката /частния сектор без мафиотски структури/!Ееех трябва де се чете историята на Древния Рим! Там Диктатурата си е била нещо нормално в тежки времена! Самият Сенат е избирал Диктатор за определен период!
17
20
 
8
 
! Отговори
Марк до 15 преди 13 години
По традицията въведена от Михаил Горбачов - световният предател, без аналог в историята предал както Варшавския договор /съюзниците на Руската империя/ така и самата Руска империя /наричаща се тогава СССР/ - Руснаците сами се еб..тсъс себе си ! За голямо съжаление!Все пак Путин и Медведев показаха, че имат по няколко мозъчни гънки и предвид надвисващата от Изток китайска заплаха , поеха курс на смекчаване тона към Нато! Дай боже да застанат редом с НАТО, щото жълтите са най-голямата опасност!
16
7
 
15
 
! Отговори
lfklgl преди 13 години
Един батальон на ГРУ и всичко ще си дойде на място. В Афганистан също могат да го на направят, но сега само гледат сеир. Оня ден ден гледах по NG един филм "Рестрепо". Майката си е..ло там. Какво ще направят в Либия ? - ХАОС. Само руснаците могат да се оправят с тези диваци. Безпощадно, безкомпромисно, и трева няма да поникне.
15
7
 
23
 
! Отговори
kdghsdf преди 13 години
До 14.Ти какво ? С руснаците ли ще се еб..аш ?
14
44
 
15
 
! Отговори
albast преди 13 години
хохохо! рашините пак се правят на велики . били наблюдавали.хахахаха с допотопните ви сателити от серията Космос ли бе другари?С тях дори на геройски сражаващите се грузинци не можахте да въздействате,камо ли сега! Какво стана с прочутото ви КГБ? Няма вече пари за агенти ,а? И за да се направите,че сте в час "наблюдавате от Космоса" хахаха Не ви ли е ясно,че никой не ви пита за мнението ви и че ще останете една комплексирана регионална "сила",печелеща битки с мн кръв и загуби и то срещу малките?
13
9
 
24
 
! Отговори
. преди 13 години
Русия много бързо може да се справи с което и да е радикално ислямистко правителство - ще ги черпи една-две гъбки и дотам. Просто руснаците са крайно незаинтересувани от проблемите на Европа, САЩ и НАТО. За добро или лошо :)
12
8
 
24
 
! Отговори
Разобличителя преди 13 години
Нищо не може да оправдае насилствената смърт над обикновени хора, които са излезнали на улицата да искат по-добър живот за себе си, и всички останали.Но явно Кадафи не можа да го разбере. Затова и трябва да плати цената за това.Що за водач е този който праща наемници срещу собственият си народ?Този човек няма място в Новият Световен Ред който се изгражда.
11
4
 
32
 
! Отговори
унищожен вишист преди 13 години
Хора, ние хубаво свалихме диктаторите, ама как и с гого да сменим "демократите" ??????
10
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ISLAMISTITE SEGA KATO VZEMAT VLASTTA V LIBIQ PUTIN SHTE TARSI KADAFI NA LUNNA SVETLINA
9
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
свалете го кадафито,но си запазете неговите портрети.като доиде демокрацията и гладът да може да ги целувате.
8
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Наще архаични комунисти още не могат да разберат че Русия вече играе друга игра!
7
24
 
16
 
! Отговори
NoName преди 13 години
Кремъл ги създаде тези политически трупове, а сега се отказва от тях.
6
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да го свалят кадафито ,ама да запазят повече негови портрети.че като доиде демокрацията и гладът,да има какво да целуват.
5
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само че Путин наследи една полуразпадаща се грохнала държава от Елцин и я направи Велика сила, по време на войната в Косово никой не искаше мнението на Русия само след две години при Путин всички се съобразяват с тях и освен това Путин направи така, че Русия да изкарва милиарди от природните си богатства, НЯМА БАЗА ЗА СРАВНЕНИЕ МЕЖДУ ПУТИН И КАДАФИ!
4
22
 
9
 
! Отговори
DN. преди 13 години
MALKOTO LILIPUTCHE MEDVEDEV E SRAM ZA RUSIA . DOVCHEDA MEDVEDEV GOVOREWE DRUGO ZA KADAFI.
3
23
 
10
 
! Отговори
DN. преди 13 години
CHOVEKOPODOBNOTO LILIPUTCHE MEDVEDEV DA SI GLEDA RABOTATA. MALAK NEWTASTNIK.