Какво ще правите, ако всеки месец ви дават 1200 евро просто така?

Експеримент цели да се види какво се случва с хората, които всъщност не се нуждаят от тези допълнителни пари
30 юни 2024 10:45, Елка Василева
306
Какво ще правите, ако всеки месец ви дават 1200 евро просто така?
Снимка: архив, БГНЕС

Представяте ли си да ви подаряват всеки месец по 1200 евро просто така? Какво бихте правили с тези пари? 122 души в Германия имаха възможността да изпробват този модел в продължение на три години, пише Дойче веле.

Доминик Шифър е имал възможността да изпробва това, за което много други мечтаят: в продължение на три години е получавал безусловен базов доход от 1200 евро всеки месец - просто така. "Това ме промени", казва 28-годишният парамедик. Този месец той ще получи последния паричен превод, след което експериментът приключва.

Всичко започнало през 2021 година с един имейл, от който Шифър научил, че е избран за проекта - заедно с още 121 други участници. Отначало Шифър не можел да повярва; все пак около два милиона души били кандидатствали за този експеримент. "За мен това беше като печалба от лотарията", казва той пред АРД. "Първоначално изпаднах в еуфория, а след това започнах да мисля какво мога да направя с тези пари", казва той пред изданието.

Променят ли парите хората?

Какво правят парите с хората? В рамките на тригодишния експеримент от Германския институт за икономически изследвания (DIW) и сдружението "Моят базов доход" (Mein Grundeinkommen) искат да разберат точно това.

Това е първото в Германия дългосрочно проучване на безусловния базов доход и неизследвана научна територия, казва ръководителят на проекта Юрген Шуп от DIW: "Искаме да знаем какво се случва с хората, които всъщност не се нуждаят от тези допълнителни пари", добавя той, цитиран от АРД.

Доминик Шифър е продължил да работи въпреки безусловния базов доход. Но по-малко, уточнява той. Преди това парамедикът е работел на две места на непълен работен ден, защото е трябвало да изплаща заем. "Благодарение на базовия доход най-накрая вече не ми се налагаше да мисля: имам ли изобщо пари да предприема нещо? Станах по-решителен, по-весел и излизам повече навън", казва Шифър. Сега той вече можел да си плати и застраховката срещу нетрудоспособност, да започне шофьорските курсове за камион и дори да отиде на почивка, споделя 28-годишният парамедик.

Подкрепа от различни политически лагери

Сдружението "Моят базов доход" и преди е раздавало такива допълнителни доходи. "Научихме, че това не прави хората мързеливи. Напротив даже", казва основателят на сдружението Михаел Бомайер. По думите му хората стават по-щастливи на работните си места и имат усещането, че сами определят как да живеят, че са по-малко зависими от външни фактори.

Проучването има за цел да провери това. То се следи отблизо и от политиците. Идеята среща поддръжници в целия политически спектър, макар и небезусловно.

Зелените са включили изплащането на безусловен базов доход в своята програма и искат да обединят социалните помощи. "При детските надбавки никой не поставя под съмнение факта, че всички ги получават. Така трябва да стане и с базовия доход", казва Волфганг Щренгман-Кун, говорител на Зелените по въпросите на трудовия пазар. "И той ще се приспада от данъка върху доходите. Това е по-скоро авансово плащане към хората и знак към тях да направят нещо с тези пари", добавя той.

С коалиционен партньор като свободните демократи обаче е трудно да се прокара решение за безусловния базов доход. "Да получаваш безусловни пари от другите, въпреки че сам можеш да работиш, не е справедливо", казва Йенс Тойтрине, един от техните говорители. Въпреки това Свободната демократическа партия вижда смисъл в идеята за обединяване на всички социални помощи в едно плащане, включително детските надбавки и жилищните помощи, защото това може да намали държавната бюрокрация. Тойтрине обаче си го представя по-скоро като освобождаването от данък върху общия доход до определен праг, след достигането на който ще се плащат данъци, добавя АРД.

Социалдемократите са по-скоро скептични, християндемократите имаха преди време своя собствена концепция за въвеждането на безусловен базов доход, но междувременно са против него, което важи също и за десните популисти от "Алтернатива за Германия".

"За момента безусловният базов доход изглежда утопия", признава на този фон ръководителят на проучването на DIW Шуп. В дългосрочен план обаче той смята, че е възможно да се въведе универсално, небюрократично гарантирано плащане - като основен компонент от социалната система, посочва АРД.

Резултатите ще бъдат обявени в началото на 2025 г.

Оттук нататък Доминик Шифър отново ще трябва да се справя без базов доход. За него равносметката от последните три години е смесена: лично на него безусловният доход му е дал немалко, но пък той се пита как би се отразило това на хората, ако той бъде въведен за всички в цялата страна - например дали цените няма да се повишат, защото всички ще имат повече пари?

Този, но и много други въпроси около идеята за въвеждане на безусловен базов доход в Германия се без отговор, заключава АРД.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от Общество
Тихомир Безлов: Брендо очевидно има талант, има контакти не само в България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
До Дядо Соци: Така "базовите" ще се разплодят и умножат, парите ще свършат и бунтовете ще почнат. Освен ако не се приложи задължителна стерилизация на всеки получаващ базов доход повече от 2-3 години.
57
2
 
10
 
! Отговори
Хмммм преди 2 седмици
Няма да работя, или ще работя работа, която не ме натоварва пихически.
56
0
 
5
 
! Отговори
Лека жена преди 2 седмици
Абе, не им е работа да знаят кво правя с парите си.
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аааа,у нас не е така.Има едни,дето ги мързи да работят или не стават за нищо и чакат само на "социал".На такива колкото повече им даваш,по-мързеливи стават.
54
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
Доминик е прав - тези пари веднага ще бъдат "усвоени" от бизнесите. Базов доход може да има само в общество с централно планирана и контролирана икономика, Като в комунизма, който остана само в Китай, Виетнам и С. Корея, но там за базов доход и дума не става.
53
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пари не ми трябват,здраве ми трябва.Пари изкарвам колкото да живея нормално от месец до месец.
52
5
 
9
 
! Отговори
Дядо Соци преди 2 седмици
Безусловния базов доход не е утопия , а реалност за бъдещето. Машините и роботите изяждат работните места. Собствениците на фирми ще бъдат богати. Работниците средна класа , останалите безработни не по собствена вина , ще получават ББД.Икономиката го налага. Всички хора трябва да имат някаква прехрана.Това ще е нов обществен строй , който ще се наложи . Далеч па добър от социализма.Не на войната.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще давам 600 евро за наема, 200е за ток, вода и парно, 100 за телефон и телевизия, 200 за здравна осигуровка, 100 за транспорт. С останалите 0 лева ще ходя да паса.
50
4
 
4
 
! Отговори
Георги преди 2 седмици
Ще се разхождам със щастливо лице в мола и ще си бутам пълната количка.
49
6
 
3
 
! Отговори
Ергенче, 49М преди 2 седмици
Ами те и сега мама и тате ми дават толкова на месец. Живея с мама и тате, дават ми всеки месец 1200 евро на месец, готви ми мама, не ми се налага да ходя на работа.
48
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По старото поколение, тези които живяха при социализма по времето на СССР, 60-70 годишните, единствено те видяха нормален живот и си поживяха. Сегашите млади хора вече 35 години живеят в мизерия, а следващите делетилетия се очертават още по мрачни, целият живот ще им отиде напразно.
47
9
 
5
 
! Отговори
Стария Джо преди 2 седмици
С 1200 евра вземам 100 кила ракия и 100 кила мезе и ми гледай сеира, нема да стана от масата цял месец
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще попитам изкуствения интелект,он че ми каже какво да ги правя.Ако рече и от балкона ше ги метна,за да хванат изманиците полицаите.
45
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
До 47 сега доволни ли сте ;) по-добре ли живеете
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То еа така и мама на тати не дава .Много са ви прости номерата Човек не държи ли сам в ръцете си средствата за оцеляване в баланс с обществените такива , го пиши бегал във всяко отношение .Който ей така дава , може утре да реши да не дава поради някакви обстоятелства и това е най-малкото , има и по-страшни неща , а получаващият е поставен в състояние на пълна зависимост , неспособен да премине в режим на самоиздръжка , да оставим пораженията върху психиката му , която при човек е свързана с упра
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще ги събера в един куфар,ще пусна лунната соната в някой бар и ще ги хвърлям за да ги събират хората:))))
42
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
При Тодор Живков нямаше тоалетна хартия и банани и не можехме да бягаме на запад защото на вишките имаше картечари.
41
1
 
15
 
! Отговори
1200К Евро Баце преди 2 седмици
То с работа се обеднява!Спецялно в България си плащаш за да работиш и друг да забогатява на твой гръб.Е бана държава патриотизъм и любов към България не очаквайте!
40
5
 
5
 
! Отговори
Исторически парк преди 2 седмици
Това, ако го направят в България по цял ден ще пият и ще друсат бело, докато не пукнат
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Производството в ЕС устойчиво намалява през последните 2 години, все по-малко работа има. Това ще бъде добро решение да раздават пари нахората да си живеят в ЕС без да рабоят. ЕС е най-доброто място за живот.