Андрей Янкулов: Нещата не изглеждат обнадеждаващо

Има нежелание да се занимават с темата корупция, смята той
19 юли 2024 22:40, Нели Христова
23
Андрей Янкулов: Нещата не изглеждат обнадеждаващо
Снимка: БГНЕС

"Нещата не изглеждат обнадеждаващо за това как ще вървят процесите по противодействие на сериозната властова корупция. След като мина първата точка на нашето изслушване, впоследствие разбрахме, че работата на комисията е била преустановена заради липса на кворум точно тогава, когато е трябвало да се вземат решения кои да бъдат изслушвани на следващите заседания и какви стъпки да предприеме комисията", заяви адвокатът от Антикорупционния фонд Андрей Янкулов в "Денят ON AIR".

Според него е повече от ясно, че тази комисия ще приключи така, както е приключила и в миналия парламент.

"Това, което е очевидно, е че има нежелание да се занимават с темата. На какво се дължи то - вероятно на страх. Този парламент чисто времево няма как да просъществува кой знае колко дълго. Едва ли комисията ще има обективната възможност да направи каквото и да е заради липсата на желание у мнозинството нейни членове. Парламентът има доста сериозни правомощия по контрол на това как институции си вършат работата. Има възможност за осъществяване на контрол", допълни Янкулов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи има информация за съпричастност на редица лица на публични длъжности към мрежите за криминално присъствие.

"Ние тези данни ги предоставяме от 4 години насам. Непрекъснато излизат и нови данни, бяха започнати и някакви институционални действия, макар и безрезултатни, в които видяхме, че има и обективна информация, събрана от самите институции. Не се касае само за някакви твърдения на нашата организация. Множество данни излязоха, които са събирани през годините и от институциите. На база на всичко това трябва да имаме някакъв резултат", коментира гостът.

При липса на политическа воля няма как да се случат нещата, смята Янкулов.

"Най-големият проблем, който се идентифицира е, че тези институции на практика трябва да се саморазследват заради факта, че непрекъснато излизат данни за съпричастност на ръководни кадри към въпросните криминални структури. Обективно това няма как да стане. Именно затова парламентът трябва да си влезе в ролята. Да анализира какво са правили те и да вземе решения как именно да стават разследванията. Решението е граждански натиск и публично говорене за тези проблеми", посочи юристът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 1 месец
Господин Янкулов ,както винаги възпитан и премерен със своя изказ,макар и гневен от случващото се, което е похвално и нетипично за на нашето общество. Бих казала ,без да съм така възпитана ,като Андрей Янкулов ,че "нещата" не само не са "обнадеждаващи",а са изключително безскрупулно-брутални и показват не само падението на политици, институции ,но и на обществото ,ако можем да говорим за такова ,което напълно оскотява
18
1
 
0
 
! Отговори
Шефът на шефовете преди 1 месец
Андрейка, Андрейка, вървим към нови избори! Пак няма да има кой да те на прави главен прокурор!
17
1
 
1
 
! Отговори
АКФ преди 1 месец
16 Защото друсаме яко
16
0
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 1 месец
Ти виж една пършива БАН, почти 7 000 човека са на хранилка, приели да са с малки заплати, но за нищо-не-правене. Някои поне имитират работа, от кумова срама. Други демонстративно не вършат нищо и се подиграват, когато външен човек се убеди в това и се учуди. Дори там не е възможно да постигнеш и минимално развитие, ако не си под нечия протекция. Води ли някой сметка колко млади хора забягнаха в чужбина през последните 30 г., потресени от корупцията именно в "нАучните" ни среди?
15
0
 
3
 
! Отговори
ОткъдеВмирисваРибата преди 1 месец
Според народа - откъм главата. Но като погледнем социалната йерархия, корупцията е прояла цялото ни общество, от най-низшите слоеве чак до върхушката и за съжаление разширяването на частния сектор не променя това. Българинът вече три поколения подред знае, че ако някъде няма "свой човек", няма смисъл да се опитва да постигне в съответната сфера каквото и да било. Някои от най-младите наивници си въобразяват, че със собствени усилия ще осъществят завидно развитие. На 30-35 г. са вече отчаяни.
14
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Името не прави фонда антикорупционен. Просто още една платформа за търговия с влияние.
13
3
 
2
 
! Отговори
Майора преди 1 месец
Янкулов , а вашия шеф е бивш член на ДС! А вие си заработвате парите на Сорос , тогава защо да се вярва на вас?
12
3
 
2
 
! Отговори
СиновеНаАнархията преди 1 месец
Идва момента на Бунтовете и голямата чистка!
11
2
 
5
 
! Отговори
Това означава преди 1 месец
Перфектни условия за монополите депутати гласуват лобистки закони в услуга на монополите служби съд и полиция ги пазят и недай си Боже да тръгнеш срещу монополите цялата държава ще е срещу теб.
10
2
 
3
 
! Отговори
На вас явно още преди 1 месец
Не ви е ясно какво означава думата МАФИЯ?!!!!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има си изградена и подържана система за обогатяване и усвояване на държавния и обществен ресурс и капитал..МВР,съд и прикаратура са в голяма част роднинско,фамилно обвързани особено шевските ръководни места в ролята на подържащ, обслужващ и персонал на тази мафия - много важна роля и естествено срещу финансово,бизнес,имотно и кариерно стимулиране..От селски голи пушки -до милионери в имоти,кинти у нас и в чужбина- от заплати на държавен чиновник..Реално пазители и подържащи "системата"..
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само Лена ще ни управи - буквално!
7
6
 
5
 
! Отговори
Дрънканиците преди 1 месец
на шарлатаните няма да оправят корупцията. Тяхното е стани, да седна аз!
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Корупция се бори с некорумпирана съдебна система,каквато в България няма.А не с безплодни комисии.На всички ни е ясно,че когато нещо не трябва да се случи,се създава комисия.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Има надежда!", казал оптимистът, докато поглаждал въжето. "Твърде тънко е!", обадил се песимистът...Реалистът замълчал и си сипал трета ракия.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СЛОЖЕТЕ ТОЗИ ЧОВЕК ЗА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ, АМА НЕ ВИ СТИСКА!!! ЧЕСТНИТЕ ХОРА СА ИЗФВЪРЛЕНИ НА МИГА, ТОЧНО ЗАЩОТО НЕ СЕ ВПИСВАТ В ОБЩОТО КРАДЕНЕ!!
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е вярно, че никой не иска да се занимава с темата корупция. Евроатлантичката-труженичка на партията, Мая Манолова, иска да заменя евроатлантизма с антикорупционно говорене. Ще става модерна.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тинята е толкова голяма, че няма измъкване. Няма Левски 2.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми толкова ли не схващате, че и парламентът или поне една част от него също е свързан с криминалните структури и точно затова няма как да разследват, защото накрая ще стигнат до себе си!!! Смешно и ТЪЖНО.